Ορειβασία – Όπου δεν πάει ο νους

oreivasia-opou-den-paei-o-nous (5)

Το μυαλό μας είναι ικανό να φτιάχνει έργα, ολόκληρα σενάρια που τελειωμό δεν έχουν. Το μυαλό μας είναι ικανό να πηγαίνει ταξίδια σε κόσμους μακρινούς και ανύπαρκτους. Και πολλές φορές το μυαλό μας θα ήθελε να μας πείσει πως τα δικά του σενάρια και τα δικά του ταξίδια είναι καλύτερα από αυτά που χρειάζονται την συμμετοχή του σώματός μας και την αναζήτηση σε μέρη άγνωστα και όχι ανύπαρκτα.

Ένας από τους τρόπους που το μυαλό μπορεί να μας καθηλώσει είναι να χρησιμοποιεί τους πιθανούς κινδύνους για το σώμα, ως δικαιολογία να μην κάνουμε κάτι εξαρχής. Έτσι δεν βγάζουμε δίπλωμα για μηχανάκι γιατί μπορεί να χτυπήσουμε και άρα αποκλείουμε την περίπτωση. Ούτε τα μέσα μαζικής μεταφοράς χρησιμοποιούμε γιατί μπορεί να αρρωστήσουμε και έτσι δεν χρειάζεται να μπούμε στον κόπο. Οπότε περνάμε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα στο αυτοκίνητο καθημερινά, χωρίς έξοδο διαφυγής, σε μια πηγμένη λεωφόρο, ακίνητοι, ξοδεύοντας βενζίνη, νεύρα και ζωή, σα να είχαμε περίσσευμα…

Παραδόξως το να μείνουμε σε μια γωνιά και να μη ζούμε από φόβο μήπως πάθουμε κάτι απ’ τη ζωή, είναι ιδιαιτέρως  δαπανηρό και τα χρήματα δεν είναι το μόνο αντίτιμο που καταβάλουμε όταν αρνούμαστε τις δραστηριότητες της ζωής. Η υγεία είναι αυτή που πλήττεται πρωτίστως και φυσικά, η διάθεση.  Και όταν αυτά τα δύο χάνουν την ισορροπία τους, τότε τα έξοδα πληθαίνουν και μάλιστα δίχως να ευχαριστιόμαστε ούτε ένα ευρώ. Οι γιατροί, τα φάρμακα, τα νοσοκομεία είναι γεμάτα από ανθρώπους που δεν τόλμησαν τη ζωή.

Ο φόβος έχει την τάση να προσελκύει καταστάσεις και όχι ο κίνδυνος. Ο κίνδυνος αποφεύγεται με σωστή λογική, με εκπαίδευση, με πρόνοια και προφύλαξη. Ο φόβος μπορεί να βγάλει νοκ άουτ όλα τα παραπάνω εργαλεία του νου. Ο φόβος είναι αυτός που θα μας αποτρέψει να ξεκινήσουμε με τον ορειβατικό για μια εκδρομή στον Όλυμπο γιατί “μπορεί να σπάσουμε κανένα πόδι”,  όμως! είναι προκλητικά ανενεργός καθώς  σκουριάζουμε στον καναπέ ολόκληρο το σαββατοκύριακο, καπνίζοντας και δηλητηριάζοντας τον λιγοστό αέρα που μας απομένει μέσα στην αποπνικτική ατμόσφαιρα του δωματίου μας… Περίεργο ε;

Και τι γίνεται αν ξαφνικά επιλέξουμε τον Όλυμπο; “Μπελάδες!” θα σκεφτεί το φοβισμένο μας κομμάτι. Θα βάλει μάλιστα και τη μαμά να το εκφράσει με στόμφο! “Ποιον Όλυμπο παιδάκι μου; εσύ την άλλη φορά κάθισες μιάμιση ώρα στα παγκάκια του Φιλοπάππου να ξελαχανιάσεις…”  Εντάξει, μπορεί να μην ξέρουμε τι διαφορά έχει ο Όλυμπος από τον λόφο του Στρέφη, από τον Λυκαβηττό… βουνό το ένα βουνό και το άλλο. Θα πάμε! Τέλος.

Και τώρα τι κάνουμε;

1. Πρόγραμμα

Ξεκινά τηλεφωνική επικοινωνία διαρκείας με τα μέλη του ορειβατικού που μας… παρέσυραν. Πότε θα πάμε, που θα συναντηθούμε, πόσες μέρες θα λείψουμε. Ενημερώνουμε την εργασία μας, παίρνουμε άδεια, ενημερώνουμε οικογένεια και φίλους. Μας κοιτούν κάπως περίεργα ή είναι ιδέα μας;…

2. Προετοιμασία

Οι καινούριοι μας φίλοι οι ορειβάτες, πιθανόν να μας προτείνουν να κάνουμε προπόνηση καθημερινή, μερικά χιλιόμετρα τζόκινγκ ή περπάτημα… Δεν καταλαβαίνουμε τον λόγο αλλά εντάξει ας μη τους χαλάσουμε το χατήρι. Θα κάνουμε έναν γύρο το τετράγωνο και βλέπουμε.

3. Ενδυμασία και προμήθειες

Τι πρέπει να έχουμε μαζί; τι;… Τι είναι τα μπατόν; Πρέπει ν’ αγοράσουμε ορειβατικά μποτάκια. Μπάρες δημητριακών και σοκολάτα; πού κολλάει τώρα αυτό; Ισοθερμικό… το φλις δηλαδή; (την κουβερτούλα εννοεί;)  Παγούρι, υπνόσακος, σκούφος, γάντια, γυαλιά ορειβασίας, σκοινί ορειβασίας, βούτυρο κακάο, κάλτσες, γκέτες, σουγιάς, φακός, γκαζάκι… είναι μερικά από την μακροσκελή λίστα ενός ορειβάτη. Την πρώτη φορά θα χρειαστεί να επισκεφτούμε ανάλογο κατάστημα με είδη εκδρομής. Την δεύτερη φορά θα δυσκολευτούμε απλά να τα στριμώξουμε με τρόπο μέσα στο ειδικό σακίδιο πλάτης. Την τρίτη φορά θα μας είναι παιχνιδάκι.

Και έτσι, αφού τα μαζέψαμε όλα, έρχεται μια Παρασκευή χαράματα που παίρνουμε το λεωφορείο και φεύγουμε για τον Όλυμπο. Η ανατολή του ηλίου, τα όμορφα τοπία της Ελλάδας, η παρέα και τ’ αστεία μέσα στο λεωφορείο, οι ιστορίες γέλιου και τρόμου από παλιότερες ορειβασίες των μελών, όλα μα όλα αυτά, μας προετοιμάζουν απλά για την εμπειρία της ορειβασίας.  Το τι μας περιμένει όμως, πραγματικά δεν το βάζει ο νους μας!

Δείτε στην Εναλλακτική Ατζέντα :Τετραήμερο retreat πεζοπορίας, γιόγκα και διαλογισμού στο δάσος Χαϊντού (Ροδόπη)

 

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα