Όταν επιτρέπεις στην καρδιά σου να ακουστεί…

Όταν επιτρέπεις στην καρδιά σου να ακουστεί...

Όταν αφαιρείς το μαχαίρι του φόβου και της καχυποψίας από μέσα σου, η καρδιά σου μετατρέπεται σε γέφυρα.

Όταν απαλλάσσεσαι από την προσκόλληση σε πράγματα και ανθρώπους, από το πάθος και τον φόβο, αρχίζεις να βλέπεις την απέναντι όχθη της ελευθερίας.

Πρέπει να ενεργούμε με καλοσύνη και στοργή, διότι ο ανεξέλεγκτος θυμός και ο φόβος δεν μας επιτρέπουν να λύσουμε κανένα πρόβλημα. Δεν μπορούμε να απαλλαγούμε από τη βία με τον φόβο και τον θυμό. Η συμπόνια και η αγάπη είναι ο μόνος τρόπος να απαλλαγούμε από τη βία.

Πιάσε τον άλλον και πες του: «Φίλε μου, έχω ένα κοφτερό μαχαίρι στην καρδιά μου. Θέλω να το βγάλω από εκεί».

Αν εκείνος ανοιχτεί, πρέπει να είσαι έτοιμος να τον ακούσεις σε βάθος και με συμπόνια. Άκουσέ τον ενσυνείδητα και συγκεντρωμένα. Το μόνο που θέλεις είναι να του δώσεις την ευκαιρία να μιλήσει ανοιχτά. Αν ακούσουμε τον άλλον – είτε είναι άνθρωπος είτε ολόκληρο έθνος – σε βάθος και συμπονετικά, τότε θα μπορέσει να πει όσα δεν είχε ποτέ την ευκαιρία ή το θάρρος να πει, επειδή ποτέ κανείς δεν τον άκουσε σε βάθος.

Ίσως στην αρχή ο λόγος του να είναι επικριτικός, πικραμένος και καταγγελτικός. Κάνε ό,τι περνάει από το χέρι σου για να παραμείνεις ήρεμος και να συνεχίσεις να τον ακούς. Έτσι θα του δώσεις την ευκαιρία να γιατρέψει τον πόνο και να απαλλαγεί από τις παρανοήσεις του.

Αν τον διακόψεις κι αρχίσεις να αρνείσαι ή να διορθώνεις όσα λέει, θα διακόψεις τη διαδικασία αποκατάστασης της επικοινωνίας και συμφιλίωσης.

Διαβάστε επίσης: Δαλάι Λάμα: Χρειαζόμαστε μια εκπαίδευση της καρδιάς

Όταν ακούς τον άλλον σε βάθος, του επιτρέπεις να μιλήσει ακόμα κι όταν όσα λέει είναι εσφαλμένα ή άδικα. Έτσι δεν θα διαπιστώσεις απλώς τι έχει καταλάβει λάθος, αλλά θα συνειδητοποιήσεις επιπλέον ότι κι εσύ έχεις μέσα σου εσφαλμένες αντιλήψεις για τον εαυτό σου και για τον άλλον.

Αργότερα, όταν και οι δύο θα είστε ήρεμοι και ο άλλος θα νιώθει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη απέναντί σου, μπορείς να αρχίσεις σιγά σιγά και υπομονετικά να διορθώνεις τις λάθος αντιλήψεις του.

Με στοργικά λόγια, μπορείς να του εξηγήσεις πώς ακριβώς έχει παρερμηνεύσει εσένα ή την κατάσταση. Με στοργικά λόγια, μπορείς επίσης να τον βοηθήσεις να κατανοήσει τα δικά σου προβλήματα.

Μπορείτε να βοηθήσετε ο ένας τον άλλον να απαλλαγεί από αυτές τις εσφαλμένες αντιλήψεις που γεννούν την οργή, το μίσος και τη βία.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Thich Nhat Hanh «Φόβος» από τις εκδόσεις Αιώρα

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα