Πανίσχυρες ηλιακές εκλάμψεις δημιουργούν blackout σε GPS, ραδιοσήματα και δορυφόρους

Πότε θα σβήσει ο ήλιος μας;

Δύο πανίσχυρες ηλιακές εκλάμψεις άνοιξαν την αυλαία στις 6 Σεπτέμβρη με ισχύ Χ2,2 και Χ9,3. Στην κλίμακα μέτρησης των ηλιακών εκλάμψεων το Χ είναι το ανώτερο σημείο το οποίο ακολουθεί τα Α,Β,C,Μ που είναι οι πιο ήπιες μορφές του φαινομένου. Από το 2005 είχε να καταγραφεί παρόμοια έκλαμψη και τότε μάλιστα ήταν ισχυρότερη φτάνοντας στο Χ17. Η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ως τώρα από το… Κέντρο Πρόβλεψης Διαστημικού Καιρού, των ΗΠΑ, αλλά και της Εθνικής τους Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας, ήταν Χ28, το 2003.

Αν σας έκανε εντύπωση το Κέντρο Πρόβλεψης του Διαστημικού Καιρού, όπως και σ’ εμάς, να ξέρετε πως αυτό ενημέρωσε τους αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού να λάβουν πρόσθετα μέτρα προστασίας και να μην κάνουν άσκοπους διαστημικούς περιπάτους μετά τις εκλάμψεις…

Άλλη μία έκλαμψη παρόμοιας ισχύος (Χ8,2) έγινε την Τετάρτη 13 του Σεπτέμβρη η οποία δημιούργησε black out σε δορυφόρους, GPS και ραδιοσυχνότητες που χρησιμοποιούνται από τη Ναυσιπλοΐα. Αν χάλασε το GPS σας, η εγγύηση μάλλον δεν καλύπτει τη συγκεκριμένη αιτιολογία.

Στην τελευταία ως ώρας έκλαμψη, αυτή της Τετάρτης, δημιουργήθηκε το φαινόμενο του Σέλας σε Βόρειο και Νότιο Πόλο, όπου το απόλαυσαν οι κάτοικοί τους μαζί και όσοι συνηθίζουν να κάνουν εκεί τις διακοπές τους.

Αλλά τι είναι η ηλιακή έκλαμψη; Είναι ισχυρή εκτίναξη της μάζας από το στέμμα του Ήλιου προς τα έξω η οποία δημιουργεί ένα τεράστιο νέφος ηλιακού πλάσματος το οποίο εκτινάσσεται και κινείται με ιλιγγιώδη ταχύτητα εκατομμυρίων, καυτών χιλιομέτρων την ώρα. Αν το σημείο του Ήλιου που συμβεί η έκλαμψη κοιτάζει προς τη Γη, τότε η επιρροή του πλανήτη μας από το καυτό ηλιακό νέφος ονομάζεται ηλιακή καταιγίδα. Ευτυχώς, η έμπειρη, γήινη ατμόσφαιρα έχει πολύ ισχυρές ασπίδες προστασίας κι έτσι δεν κινδυνεύει η επιφάνειά της Γης από την εισβολή ακτινοβολίας τόσο τεράστιας ισχύος. Άρα ούτε και η δική μας υγεία. Το μόνο που έχει παρατηρηθεί ως ώρας είναι το Σέλας και τα black out που ήδη αναφέραμε, καθώς και μια αίσθηση ότι ο Ερμής, είναι ακόμα ανάδρομος. Το τελευταίο, δεν έχει τεκμηριωθεί ακόμα επιστημονικά, οι έρευνες συνεχίζονται.

 

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα