Πανύψηλα βουνά ίσως να βρίσκονται στο εσωτερικό της Γης

Πανύψηλα βουνά ίσως να βρίσκονται στο εσωτερικό της Γης

Χρησιμοποιώντας τα σεισμικά κύματα ενός πολύ μεγάλου σεισμού της τάξεως των 8,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που είχε συγκλονίσει τη Βολιβία το 1994, η επίκουρη καθηγήτρια γεωφυσικής Τζέσικα Ίρβινγκ από το Πανεπιστήμιο Πρίνστον, ο δρ Γουέν Μπο Γου του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια και ο Σιντάο Νι του Ινστιτούτου Γαιωδαισίας και Γεωφυσικής της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, έκαναν μια «τομογραφία», του εσωτερικού της Γης, τα δε αποτελέσματα της μελέτης τους, δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Science.

Η Γη μας χωρίζεται σε τρία βασικά στρώματα: τον φλοιό, τον μανδύα και τον πυρήνα. Ο πυρήνας της χωρίζεται σε δύο μέρη, τον εσωτερικό πυρήνα και τον εξωτερικό πυρήνα.

Παρομοίως, και ο μανδύας της, το ενδιάμεσο στρώμα μεταξύ φλοιού και πυρήνα που αποτελεί το 84% περίπου του όγκου της Γης, χωρίζεται σε ένα ανώτερο και ένα κατώτερο στρώμα. Ανάμεσα στο ανώτερο και κατώτερο στρώμα, υπάρχει μια διαχωριστική ζώνη, που οι ερευνητές ονομάζουν «το σύνορο των 660 χιλιομέτρων».

Η θερμοκρασία του μανδύα κυμαίνεται, από την ανώτερη προς την κατώτερη ζώνη, από 100 βαθμούς Κελσίου μέχρι 4000 βαθμούς. Παρότι οι θερμοκρασίες αυτές υπερβαίνουν το σημείο τήξεως των πετρωμάτων του μανδύα, τα τελευταία παραμένουν στερεά εξαιτίας της Λιθοστατικής πίεσης που ασκείται στον μανδύα.

Παρατηρώντας και μετρώντας τα σεισμικά κύματα, τα οποία –όπως και το φως- καμπυλώνουν και αντανακλώνται καθώς διαπερνούν τα πετρώματα, μέσα στα έγκατα της Γης, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι, η περιοχή ανάμεσα στο ανώτερο και κατώτερο στρώμα, «το σύνορο των 660 χιλιομέτρων» δηλαδή, παρουσιάζει πολύ μεγαλύτερες ανωμαλίες, από αυτές που παρουσιάζει η τομογραφία της επιφάνειας του πλανήτη.

Αυτό δείχνει ότι, κάτω από τα πόδια μας και σε βάθος 660 χιλιομέτρων, ίσως να υπάρχουν βουνά και οροσειρές, πολύ μεγαλύτερες από αυτές που υπάρχουν στην επιφάνεια της Γης. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι, αν πρόκειται όντως, οι ανωμαλίες αυτές να είναι βουνά, τότε, αυτά, είναι ακόμη ψηλότερα και από το Έβερεστ, ενώ ανάμεσά τους φαίνεται να υπάρχουν ομαλές εκτάσεις που μοιάζουν με πεδιάδες.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα