Οι επιστήμονες αναγνωρίζουν την μη προβλεψιμότητα στη φύση και προσπαθούν να την κατανοήσουν. Ακόμα και τα φαινομενικά απλά γεγονότα κατευθύνονται από αυτή τη μη προβλεψιμότητα.
Πότε και σε ποια σημεία θα αναδυθούν οι φυσαλίδες μέσα σε ένα καζάνι νερό που βράζει;
Τι είδους σχήματα θα δημιουργήσει ο καπνός ενός αναμμένου τσιγάρου;
Με ποιον τρόπο η θέση των μορίων του νερού στην κορυφή ενός καταρράκτη επηρεάζει την τελική τους θέση στη βάση του καταρράκτη;
Όπως υποστηρίζει και ο Τζέιμς Γκλέικ στο βιβλίο του Χάος, «ο ίδιος ο Θεός μπορεί κάλλιστα να πήρε όλα αυτά τα μόρια του νερού και να τα ανακάτεψε».
Η νέα επιστήμη του χάους επιχειρεί να προβλέψει το απρόβλεπτο, μέσω περίπλοκων μαθηματικών μοντέλων.
Κατά το κλασικό παράδειγμα, μια πεταλούδα φτερουγίζει στο Τέξας και έξι μέρες αργότερα στο Τόκιο προκαλείται τυφώνας. Η σύνδεση μπορεί να μην είναι εμφανής, αλλά υφίσταται.
Διαβάστε επίσης: Αποστασιοποίηση σημαίνει ελευθερία
Αυτή η μικρή μεταβολή στην πίεση του αέρα που προκάλεσε το φτερούγισμα της πεταλούδας, μπορεί να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά, προκαλώντας ακόμα και την εμφάνιση τυφώνα. Όμως, κάτι τέτοιο ποτέ δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί με απόλυτη βεβαιότητα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι μετεωρολόγοι τόσο συχνά φαίνεται να πέφτουν έξω στις προβλέψεις τους και γιατί οποιαδήποτε μετεωρολογική πρόβλεψη για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από τις επόμενες σαράντα οκτώ ώρες θεωρείται αναξιόπιστη.
Ωστόσο, ανάμεσα σε όλα τα πιθανά συμβάντα στον κόσμο, ο καιρός είναι ίσως περισσότερο προβλέψιμος από οτιδήποτε άλλο.
Σε ένα πνευματικό επίπεδο, αυτό σημαίνει πως ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το ποια κατεύθυνση θα πάρει η ζωή μας και πώς μπορούν να επιδράσουν στο πεπρωμένο μας αυτά τα «ανεπαίσθητα φτερουγίσματα» της πρόθεσης και της δράσης· και, ταυτόχρονα, μας υπενθυμίζει πως ποτέ δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πραγματικά τις προθέσεις του Θεού.
Δεν μπορούμε ποτέ να κατανοήσουμε πλήρως το πώς, το πού και το πότε οποιουδήποτε πράγματος, ακόμα και όταν πρόκειται για κάτι τόσο απλό όσο το νερό που βράζει μέσα σε ένα δοχείο.
Πρέπει να παραδοθούμε στην αβεβαιότητα, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα την περίπλοκη ομορφιά της.
Απόσπασμα από το βιβλίο του Deepak Chopra «Άμεση Εκπλήρωση» από τις εκδόσεις Έσοπτρον