Η πείνα και η κοινωνική απομόνωση αφήνουν σχεδόν το ίδιο νευρωνικό αποτύπωμα στον εγκέφαλό μας

Η πείνα και η κοινωνική απομόνωση αφήνουν σχεδόν το ίδιο νευρωνικό αποτύπωμα στον εγκέφαλό μας

Μια εντυπωσιακή ανακάλυψη έκαναν ερευνητές του πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ, με επικεφαλής τους νευροεπιστήμονες Λίβια Τόμοβα και Ρεμπέκα Σαξ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του in.gr, οι επιστήμονες που σύμφωνα με το Scientific American προδημοσίευσαν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους στο bioRxiv, ξεκίνησαν τρία χρόνια πριν, τη μελέτη του νευρωνικού αποτυπώματος της μοναξιάς στον εγκέφαλο, που αυτή την περίοδο έχει ιδιαίτερη σημασία, λόγω της κοινωνικής απομόνωσης που έχει επιβληθεί.

Το αποτέλεσμα της έρευνάς τους ήταν πραγματικά εντυπωσιακό: η μοναξιά και η πείνα προκαλούν ίδια σήματα σε μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου, τη μέλανα ουσία που είναι το κέντρο παραγωγής του βασικού νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνης και ελέγχει τις ανταμοιβές και τα κίνητρα, αφήνουν δηλαδή, σχεδόν το ίδιο νευρωνικό αποτύπωμα.

Όπως προκύπτει, οι άνθρωποι που υποφέρουν από μοναξιά ή έχουν αναγκαστεί να παραμένουν στο σπίτι λόγω των περιοριστικών μέτρων, «πεινάνε» για κοινωνικές επαφές όπως και όταν θέλουν να φάνε.

Οι επιστήμονες μελέτησαν με μαγνητικό τομογράφο, τις εγκεφαλικές αντιδράσεις 40 ενηλίκων εθελοντών στους οποίους επέβαλαν πρώτα μια 10ωρη στέρηση τροφής κατά την οποία μπορούσαν να πιουν μόνο νερό και στη συνέχεια, τους απομόνωσαν για άλλες 10 ώρες χωρίς καμία κοινωνική επαφή.

Αναλύοντας τα ευρήματα με τη βοήθεια συστήματος τεχνητής νοημοσύνης, διαπίστωσαν ότι τα νευρωνικά πρότυπα και στις δύο περιπτώσεις ήταν παρόμοια, γεγονός που υποδεικνύει ότι, η ανάγκη για κοινωνική επαφή είναι εξίσου ισχυρή όσο και η ανάγκη της τροφής.

«Η μελέτη δείχνει πως η χρόνια κοινωνική απομόνωση μπορεί να μοιάζει με το χρόνιο υποσιτισμό. Τα ευρήματα δίνουν όνομα σε αυτό που αμέτρητοι άνθρωποι βιώνουν σήμερα: την πείνα για κοινωνικές επαφές όσο μένουν στο σπίτι για να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία», ανέφερε ο ψυχολόγος Τζαμίλ Ζάκι του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, ειδικός σε θέματα κοινωνικών αλληλεπιδράσεων και ενσυναίσθησης.

Η καραντίνα που έχει επιβληθεί, έχει αναγκάσει τον εγκέφαλό μας να λειτουργεί εντελώς αντίθετα από αυτό που κάνει εδώ και χιλιάδες χρόνια για να επιβιώνει, να βρίσκεται δηλαδή μαζί με άλλους ανθρώπους. Αυτός είναι και ο λόγος που Facebook, Skype, Zoom κ.λ.π., έχουν «πάρει φωτιά» προκειμένου να καλύψουν – όσο γίνεται – αυτή την ανάγκη.

Σύμφωνα με τον νευροεπιστήμονα του πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, Τζέιμς Κόαν, «οι εγκέφαλοι μας έχουν μάθει μέσα από βάναυσα εξελικτικά μαθήματα ότι η κοινωνική απομόνωση συνιστά καταδίκη σε θάνατο. Οι βιντεοδιασκέψεις μπορούν να βοηθήσουν, αλλά απαιτούν περισσότερη δουλειά από τον εγκέφαλο από ό,τι η φυσική παρουσία».

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα