Να πολεμάμε το μίσος με την αγάπη και την βία με τον σεβασμό

Να πολεμάμε το μίσος με την αγάπη και την βία με τον σεβασμό

Κάποτε ήμουν ένας οργισμένος νεαρός, γιατί είχα βιώσει τη φυλετική διάκριση μεγαλώνοντας στη Νότιο Αφρική. Όπως όλα τα θύματα προκατάληψης και προσβολής, ήθελα να δικαιωθώ μέσω της εκδίκησης.

Έμεινα κατάπληκτος, όπως μένουν οι περισσότεροι σήμερα όταν τους λέω ότι ο παππούς μου μου είπε ότι ο θυμός είναι σαν τον ηλεκτρισμό – χρήσιμος όταν χρησιμοποιείται έξυπνα, αλλά θανατηφόρος όταν τον εκμεταλλευόμαστε. Η συμβουλή του σε εμένα ήταν να μάθω να κατανοώ τον θυμό και μετά να μάθω να χρησιμοποιώ αυτή την ενέργεια έξυπνα και όχι να την καταχρώμαι και να προκαλώ πόνο σε εμένα και στους άλλους.

Μου σύστησε να κρατάω ένα ημερολόγιο θυμού και να σημειώνω κάθε φορά που με παρακινούσε ο θυμός. Όμως το ημερολόγιο έπρεπε να έχει ως στόχο να βρω μια λύση και μετά να δεσμευτώ στην επίλυση του προβλήματος, ώστε όλοι να είναι ικανοποιημένοι.

Συμφωνώ ότι αυτό δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά συνειδητοποίησα ότι δεν είναι και αδύνατον. Πρέπει να έχουμε μεγαλύτερο έλεγχο του μυαλού. Πιστεύουμε ότι το μυαλό είναι μόνο για να απορροφά τις γνώσεις με τις οποίες το τροφοδοτούμε.

Έτσι, δεν κάνουμε ασκήσεις για να ενδυναμώνουμε το μυαλό μας όπως ενδυναμώνουμε το σώμα μας. Πραγματικά, δεν έχουμε καθόλου έλεγχο πάνω στο μυαλό μας και το αποτέλεσμα είναι ότι χοροπηδάει σαν μεθυσμένο πιθηκάκι ανεξέλεγκτα από το ένα δέντρο στο άλλο.

Ο παππούς με έβαζε να κάθομαι σε ένα ήσυχο δωμάτιο μερικά λεπτά κάθε μέρα. Για ένα λεπτό έπρεπε να επικεντρώνω όλη την προσοχή μου σε ένα λουλούδι και μετά να κλείνω τα μάτια και να βλέπω πόση ώρα παρέμενε η εικόνα στο μυαλό μου.

Διαβάστε επίσης: Τα πάντα είναι δυνατά για εκείνον που πιστεύει

Στην αρχή διαπίστωσα ότι η εικόνα εξαφανιζόταν μόλις έκλεινα τα μάτια μου. Αλλά όταν έκανα αυτή την άσκηση τακτικά για μία ώρα την ημέρα, μέσα σε μερικές εβδομάδες διαπίστωσα ότι συγκρατούσα την εικόνα όλο και περισσότερο.

Σε αυτό το πλαίσιο αύξησα τον έλεγχο του μυαλού μου. Όταν το μυαλό σας βρίσκεται υπό τον έλεγχό σας, μπορείτε να το σταματήσετε από το να κάνει ή να πει κάτι που μπορεί να αναστατώσει τη ζωή σας.

Όταν έχουμε τον έλεγχο του μυαλού μας, εύκολα συνειδητοποιούμε ότι είναι πολύ πιο αποτελεσματικό να πολεμάμε το μίσος με την αγάπη και τη βία με τον σεβασμό και την κατανόηση.

Αλλάζοντας τα όπλα, τον χρόνο και τη μέθοδο, παίρνετε τον έλεγχο και όπως είπε ο Ναπολέοντας, αυξάνετε τις πιθανότητες επιτυχίας.

Το κυριότερο είναι ότι κερδίζετε δίχως να δημιουργείτε εχθρούς. Όχι μόνο διατηρείτε τον αυτοσεβασμό σας, αλλά αποκαλύπτετε και τον έμφυτο αυτοσεβασμό του αντιπάλου σας.

Πρέπει πάντα να θυμάστε ότι στη μη βία δεν πολεμάμε έναν εχθρό, αλλά μεταμορφώνουμε έναν φίλο.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Arun Gandhi « Μαχάτμα Γκάντι Περί Ζωής» από τις εκδόσεις Διόπτρα

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα