Πώς να ανακτήσετε τις δυνάμεις σας μετά από μια επαγγελματική αποτυχία

Πώς να ανακτήσετε τις δυνάμεις σας μετά από μια επαγγελματική αποτυχία

Όπως και στην υπόλοιπη ζωή, έτσι και στην επαγγελματική ζωή, δεν έρχονται όλα ακριβώς όπως τα σχεδιάζουμε. Και αυτό, επειδή υπάρχουν εξωτερικές δυνάμεις που συνεχώς δουλεύουν, δημιουργώντας καταστάσεις και επιλογές που μας οδηγούν είτε προς την επιτυχία, είτε συχνά μπροστά σε εμπόδια. Ορισμένες φορές, ακόμα και οι εσωτερικές μας δυνάμεις σαμποτάρουν όλα όσα είμαστε ικανοί να επιτύχουμε.

Και συχνά σοκαριζόμαστε, όταν μια τέτοια αποτυχία συμβαίνει, αλλά με τον καιρό μαθαίνουμε ότι δεν είναι και το τέλος του κόσμου. Το αντίθετο μάλιστα· αποτελεί ένα σημείο εκκίνησης για σπουδαιότερες επιτυχίες. Κι όμως, τις περισσότερες φορές δεν περιμένουμε ότι η αποτυχία θα χτυπήσει τη δική μας πόρτα ή νομίζουμε ότι είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι γι΄αυτήν. Αυτή η εμπειρία όμως, μας δίνει ένα ισχυρό εργαλείο, εκείνο της προσαρμογής και μας βοηθά να ανακτήσουμε και πάλι τις δυνάμεις μας.

Τα παρακάτω 8 βήματα μπορεί να φανούν και σε εσάς χρήσιμα, ώστε να σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε από την αρχή ή να καταλήξετε σε ένα καλύτερο μέρος:

Αποδεχτείτε την αποτυχία και μάθετε από αυτή: Αν και μπορεί να βρίσκεστε σε σοκ και σε κατάσταση άρνησης, το πρώτο βήμα σας χρειάζεται να περιλαμβάνει την αποτυχία που έχει τελεστεί, να φτάσετε στο σημείο να νιώθετε έστω εντάξει με αυτή. Ακόμα και οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι μπορούν να σας διηγηθούν μια ιστορία για όταν και εκείνοι απέτυχαν στη ζωή τους. Μάθετε από την αποτυχία και χρησιμοποιήστε τη ως βάση για την πραγματοποίηση αλλαγών που θα σας εμποδίσουν να επαναλάβετε τα ίδια λάθη στο μέλλον.

Αποφασίστε ενεργά να αλλάξετε: Είναι άλλο πράγμα να λέτε ότι θα θέλατε να αλλάξετε και άλλο πράγμα να αναγκαστείτε να επανεφεύρετε τον εαυτό σας. Αν θέλετε να αλλάξετε, αλλά απλά μιλάτε γι’ αυτό, μπορεί να σημαίνει ότι δεν προσπαθείτε αρκετά να κάνετε τις απαραίτητες αλλαγές που απαιτούνται. Αντιθέτως, χρειάζεται να αποφασίσετε συνειδητά να αλλάξετε και να πράξετε. Μην δεχτείτε το «δεν μπορώ». Αφανίστε αυτό τον εχθρό.

Θέστε ως προτεραιότητα τις εργασίες που θα οδηγήσουν στην αλλαγή: Εστιάστε σε εκείνες τις δραστηριότητες που θα αποτελέσουν μέρος της διαδικασίας μεταμόρφωσης και αφήστε εκείνες που δεν σχετίζονται με αλλαγή. Για να βοηθηθείτε, χρειάζεται να θέσετε προτεραιότητες. Ένας εύκολος τρόπος είναι οι γραπτές λίστες, που διευκολύνουν τη διαχείριση της ζωής σας. Αν δεν το νιώθετε ακόμα, μην πιεστείτε. Πάρτε μία ή δύο μέρες για να γκρινιάξετε, αλλά ύστερα στρωθείτε δουλειά.

Ζητήστε από έναν μέντορα να κατευθύνει τις προσπάθειές σας: Ένας μέντορας μπορεί να κατευθύνει τη διαδικασία, να σας βοηθήσει να σκιαγραφήσετε την εικόνα του τι θέλετε να γίνει. Εκτός από την σύνδεση των φαινομενικά ασύνδετων σημείων, ο μέντορας θα σας προτείνει και κάποιες διαδρομές. Αν και δεν χρειάζεται να ακολουθήσετε όλες τις συμβουλές του μέντορα, συνήθως εκείνοι έχουν τη γνώση και την εμπειρία για να σας υποδείξουν τα πιθανά σωστά μονοπάτια και διαθέτουν και μια ικανότητα αποστασιοποίησης και αντικειμενικότητας που εσείς σε μια δύσκολη περίοδο δεν έχετε.

Βγείτε από τη ζώνη άνεσής σας: Αν και νιώθετε όμορφα και ζεστά στη δική σας γωνία, πρέπει να κάνετε ένα βήμα μπροστά και να φύγετε από τα συνηθισμένα. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θα δοκιμάσετε νέα πράγματα, νέα πιθανά επαγγέλματα, νέες διεξόδους. Είναι ένας τρόπος να αλλάξετε το μονοπάτι της καριέρας σας και να σκεφτείτε εναλλακτικές λύσεις σε ένα επαγγελματικό πρόβλημα. Σίγουρα, η διαδικασία πειραματισμού μπορεί να γίνει χαοτική και κάποιες φορές στρεσογόνα. Κι όμως, είναι απελευθερωτικό, όταν στην άλλη άκρη του σκοινιού αναδύεται ένα νέο, φρέσκο μέρος.

Ελέγξτε τα οικονομικά σας: Αν και χρειάζεται αρκετή πνευματική και ψυχική προσπάθεια για να αλλάξετε τον εαυτό σας, άλλα μέρη αυτής της αλλαγής συνοδεύονται από πρακτικά ζητήματα. Αν έχετε, μάλιστα, αποτύχει οικονομικά και είστε στα πρόθυρα χρεοκοπίας, τα οικονομικά σας παίζουν έναν μεγάλο ρόλο στο πόσο γρήγορα και βαθιά θα εκπληρώσετε αλλαγές. Μπορείτε να ξεκινήσετε μια προσωρινή εργασία, ώστε να έχετε κάποιο εισόδημα. Δημιουργήστε ένα ασφαλές ποσό που δεν θα πειράζετε, ώστε στο μέλλον να κάνετε την διορθωτική κίνηση που θα έχετε αποφασίσει.

Ανασκόπηση: Καθώς προχωράτε στο δρόμο της μεταμόρφωσης, κάντε ένα διάλειμμα και ελέγξτε ξανά τις ευκαιρίες και τις σχέσεις σας, ώστε να μπορείτε στο μέλλον να εκμεταλλευτείτε τις πιθανότητες που αναδύονται από τέτοιους παράγοντες. Η ανασκόπηση της προόδου σας θα σας κάνει να προσαρμόσετε σωστά τις προτεραιότητές σας. Είναι κάτι που μπορείτε να κάνετε με τη βοήθεια του μέντορά σας.

Ένα βήμα τη φορά: Αν και ζούμε σε μια κοινωνία άμεσης επιβεβαίωσης, η αληθινή μεταμόρφωση δεν συμβαίνει σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο χρόνου. Αντιθέτως, χρειάζονται μήνες, ακόμα και χρόνια για να αλλάξετε εντελώς το μονοπάτι σας. Η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα και καμία καριέρα επίσης. Απαιτείται υπομονή και πειθαρχία. Χρειάζεται σταθερότητα και λεπτές κινήσεις. Όπως όλα, έτσι και η ανάκτηση των δυνάμεών σας χρειάζεται χρόνο, αλλά το επίπεδο της ικανοποίησης, όταν θα νιώσετε και πάλι δυνατοί θα είναι μεγάλο.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα