Πώς να φτιάξετε ένα τραπεζάκι από παλέτες

Πώς να φτιάξετε ένα τραπέζι από παλέτες

Πολύς κόσμος δεν ξέρει ότι “πιάνουν τα χέρια του” μέχρι να καταπιαστεί με το να φτιάξει ένα τραπεζάκι από παλέτες. Το τραπεζάκι από παλέτες είναι πράγματι το μεταίχμιο. Τόσο εύκολο ώστε να μην απογοητευτεί ο πρωτάρης, αλλά και τόσο δύσκολο που να μη συνεχίσει κανείς από εκεί και πέρα αν… δεν το έχει!

Είναι επίσης μία πολύ φτηνή κατασκευή μιας και οι παλέτες είναι ένα πάμφθηνο υλικό συσκευασίας πάνω στο οποίο μεταφέρονται εμπορεύματα πολλών τόνων. Και εδώ να σημειώσουμε ένα ακόμη πλεονέκτημά του που είναι η μεγάλη αντοχή του στο βάρος παρά το ελάχιστο βάρος του (τρίτο πλεονέκτημα).

Ας δούμε τι υλικά θα χρειαστούμε για ένα τραπεζάκι από παλέτες

1 ξύλινη παλέτα

Παλμικό τριβείο

Γυαλόχαρτα 120- 240

Αστάρι γενικής χρήσης

Βιολογικό χρώμα της προτίμησής σας

Ρολό βαφής και πινέλα

Ξυλόβιδες

Κατσαβίδι μπαταρίας

4 βιομηχανικά ροδάκια με φρένο (προαιρετικά)

μάσκα προστασίας από σκόνες

γυαλιά προστασίας

γάντια προστασίας

Κατασκευή

Ιδανικά η όλη κατασκευή είναι καλό να γίνει σε εξωτερικό χώρο έτσι ώστε να μη γεμίσει το σπίτι με σκλήθρες, πριονίδι και μυρωδιές από τα χρώματα ή το λούστρο, ακόμα κι αν είναι βιολογικά. Μπορείτε για λίγο, να μετατρέψετε το μπαλκόνι σε “εργαστήριο”, τον κήπο ή το γκαράζ.

1. Λείανση της παλέτας

Είναι η πρώτη και πιο δύσκολη δουλειά αυτής της κατασκευής. Καλό ξύσιμο με τα γυαλόχαρτα στις εσοχές αλλά και με το ηλεκτροκίνητο τριβείο, το παλμικό τριβείο το οποίο είναι πολύ απλό στη χρήση, αλλά θέλει να φορέσετε οπωσδήποτε γάντια, μάσκα και γυαλιά έτσι ώστε να προστατευτείτε από τα ιπτάμενα πριονίδια και σκλήθρες όσο το δυνατόν περισσότερο. Το αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι λεία παλέτα σε όλες τις μεριές.

2. Αστάρι

Μετά τη λείανση, η παλέτα είναι έτοιμη να περαστεί με αστάρι. Το περνάτε με πινέλα ή με το ρολό, ό,τι σας βολεύει, σε όλες τις επιφάνειες ώστε να κλείσουν καλά οι πόροι του ξύλου και να γίνει αδιάβροχο ώστε να μπορέσει να κρατήσει το χρώμα. Το αφήνετε να στεγνώσει. Ίσως να χρειαστεί και μία μέρα τώρα που ο καιρός είναι ακόμα υγρός. Φροντίστε να είναι σε προστατευμένο από βροχή μέρος.

3. Μπογιάτισμα

Με χρώμα της επιλογής σας, ανάλογα με τι ταιριάζει στον χώρο και στα υπόλοιπα έπιπλα, περνάτε την παλέτα. Τα βιολογικά χρώματα είναι αυτά που είναι καλύτερο να χρησιμοποιούμε για εσωτερικούς χώρους ή έπιπλα που προορίζονται για μέσα ώστε να μη κινδυνεύουμε άμεσα από τις αναθυμιάσεις τους. Περνάτε με το ρολό τις μεγάλες επιφάνειες και με πινέλα τις εσοχές. Το αφήνουμε να στεγνώσει και περνάμε και δεύτερο χέρι. Το αφήνουμε να στεγνώσει.

4. Ροδάκια

Αφού στεγνώσει καλά το χρώμα, γυρίζουμε την παλέτα ανάποδα για να τοποθετήσουμε τα ροδάκια. Την ακουμπάμε πάνω σε εφημερίδες ή χαρτί μέτρου, ελέγχουμε όμως πρώτα μήπως χρειάζεται κι άλλο στέγνωμα. Βάζουμε τα ροδάκια στις τέσσερις γωνίες και τα βιδώνουμε με τις ξυλόβιδες και το κατσαβίδι. Φυσικά μπορούμε και να μη βάλουμε ρόδες αν δε χρειάζεται.

Προαιρετικά και πάλι, θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε στην επιφάνεια της παλέτας μας ένα παχύ τζάμι, έτσι ώστε ν’ αποκτήσει μια πιο στυλιστική εμφάνιση και να έχουμε περισσότερη σταθερότητα σε ό,τι ακουμπάμε επάνω (κούπες, πιάτα, λαπ τοπ κλπ)

Ορίστε! το νέο σας τραπεζάκι είναι έτοιμο κι εσείς ξέρετε αν έχετε ταλέντο στην επιπλοποιία ή όχι! Αν το έχετε, μπορείτε να προχωρήσετε την εκπαίδευσή σας με κρεβάτι από παλέτες, ράφια, πόρτα και ό,τι άλλο μπορείτε να υλοποιήσετε.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα