Πώς το μυαλό επηρεάζει την υγεία

Πώς το μυαλό επηρεάζει την υγεία

Από αρχαιοτάτων χρόνων, η υγεία του νου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την υγεία του σώματος και αντιστρόφως. Ένα δυνατό μυαλό και ένας υγιής τρόπος σκέψης, έχουν την ικανότητα της κατανόησης της λειτουργίας του σώματος, μπορούν να συλλάβουν καθαρά τα μηνύματα που εκείνο στέλνει και να προσχεδιάσουν μια σωστή δράση, η οποία είτε βγάζει το σώμα από την ασθένεια είτε το προστατεύει από αυτήν.

Η πρόνοια ήταν, είναι και θα είναι , ο πιο υγιής μηχανισμός άμυνας έναντι οποιασδήποτε ασθενείας και πρόνοια είναι απλά, όσα ο νους μας λαμβάνει υπ’ όψιν προκειμένου να προστατέψει και να ενισχύσει το σώμα.

Ένας υγιής νους θα προκαλέσει τη διάθεση για γυμναστική, θα ενημερωθεί επαρκώς για τα καλύτερα τρόφιμα, θα διαχειριστεί με μαεστρία καταστάσεις στρες και θα βάλει φραγμό σε κάθε σκέψη ή πεποίθηση που μπορεί να καταβάλλει το σθένος μας.

Η δύναμη του νου μας πολλές φορές, εκδηλώνεται αφού ξεσπάσει η ασθένεια κι έπειτα. Η ζωή πολλές φορές μας συνεπαίρνει, δίχως να δίνουμε την απαραίτητη σημασία σε αυτά που σκεφτόμαστε ή σε όσα αισθανόμαστε. Οι υποχρεώσεις αυξημένες, οι δυσκολίες απανωτές και η διάθεση μειωμένη.

Αν και δεν είναι κάπου γραμμένο, αργά ή γρήγορα η ασθένεια εκδηλώνεται. Μπορεί να μην είναι κάτι που χρήζει άμεσης θεραπείας. Η υπέρταση, η κόπωση, η αφυδάτωση, είναι καταστάσεις ασθένειας που μπορεί να κρατήσουν για χρόνια δίχως να καταφέρουμε να τους δώσουμε την απαιτούμενη σημασία.

Και έτσι, υποβιβάζουμε το βιοτικό μας επίπεδο σε μία χρόνια κατάσταση που παρεκκλίνει ελαφρώς από την υγιή πορεία. Ίσως να είναι παρέκκλιση κατά μία μοίρα  από την πορεία υγείας μας. Ένας καλός καπετάνιος όμως, γνωρίζει πως αν παρεκκλίνει έστω και μία μοίρα από την πορεία του, τότε το πλοίο του δε θα βρει ποτέ τον προορισμό του. Μάλιστα κινδυνεύει να πέσει πάνω σε βράχια ή ακόμα και σε άλλο πλοίο…

Αν ήμασταν καπετάνιοι σε ένα τέτοιο πλοίο και βλέπαμε την ελάχιστη παρέκκλιση, μάλλον δε θα αντιδρούσαμε με ένα ελαφρύ: «δε βαριέσαι βρε αδερφέ, όλοι θα πεθάνουμε κάποτε. Μια μέρα πάνω, μια μέρα κάτω, δε χάθηκε ο κόσμος»…

Κι όμως, έτσι αντιδρούμε όταν τρώμε τροφές που μας δηλητηριάζουν, όταν πίνουμε και οδηγούμε, όταν ξενυχτάμε μέχρι αργά κι έπειτα πηγαίνουμε κατάκοποι για δουλειά, όταν δεν ξεκουραζόμαστε, όταν καπνίζουμε, όταν νευριάζουμε με το παραμικρό, όταν, όταν, όταν… η λίστα του καθενός μας μπορεί να κάνει την πορεία μας να παρεκκλίνει περισσότερο της μίας μοίρας. Μπορεί να χαθούμε κυριολεκτικά στο πουθενά, εντελώς ακυβέρνητοι.

Ευτυχώς, το μυαλό μας έχει δυνάμεις οι οποίες εκδηλώνονται στις δύσκολες στιγμές και πολλοί συνέρχονται άμεσα όταν η σύγκρουση στην οποία μας οδηγήσει η λάθος πορεία, είναι αρκετά ισχυρή ώστε να μας ενεργοποιήσει. Μπορεί όμως και να μας αποσυντονίσει τελείως, αν δεν έχουμε μάθει να κρατάμε σταθερές μέσα στη θάλασσα της ζωής.

Ο ρόλος του μυαλού μας είναι καταλυτικός σε κάθε ασθένεια που μπορεί να βιώσουμε. Αυτό που είναι στο χέρι μας είναι η εκπαίδευση του μυαλού μας ώστε να αποκτήσει την τάση προς κάθε πιθανή επίλυση και όχι προς δημιουργία και διατήρηση προβλημάτων είτε αυτά είναι προβλήματα υγείας είτε δεν έχουν γίνει ακόμη.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα