Το πραγματικό κόστος της αγάπης για τη σοκολάτα στον κόσμο

Το πραγματικό κόστος της αγάπης για τη σοκολάτα στον κόσμο

Ο κόσμος μας καταναλώνει περίπου 7 εκατομμύρια τόνους σοκολάτας, από μια βιομηχανία όπου η παιδική εργασία αποτελεί κανόνα και όχι εξαίρεση.

Ο Damane είναι μόνο 13 ετών και εργάζεται σε μία από τις εκατοντάδες φυτείες κακάου στην Ακτή του Ελεφαντοστού. Από τους 40 συναδέλφους του, περίπου το ένα τρίτο είναι παιδιά.

Όλοι είναι μετανάστες από τη γειτονική Μπουρκίνα Φάσο, που μαστίζεται από την ξηρασία. Για πολλούς, η εργασία στις φυτείες του κακάο της Ακτής του Ελεφαντοστού είναι η μόνη τους ελπίδα επιβίωσης.

Όταν ρωτήθηκε γιατί δεν φοιτούσε στο σχολείο, ο Damane είπε ότι οι γονείς του απλά «δεν μπορούσαν να το αντέξουν οικονομικά».
«Ήρθα με τον μεγαλύτερο αδελφό μου … Δεν μου αρέσει το σχολείο. Χρειάζομαι τα λεφτά».

Το πραγματικό κόστος της αγάπης για τη σοκολάτα στον κόσμο
Οι εργάτες έρχονται συχνά από την εξαθλιωμένη χώρα Burkina Faso. Πηγή φωτογραφίας: Dateline

Όλοι οι νέοι στη φυτεία έφτασαν όταν ήταν παιδιά, συμπεριλαμβανομένου του 21χρονου Aziz, ο οποίος δήλωσε ότι δεν έχει επισκεφτεί το σπίτι του από τότε που ήλθε στη φυτεία, σε ηλικία 15 ετών.

“Επειδή μόλις φέτος άρχισα να κερδίζω χρήματα”, είπε.

Συνορεύοντας με τη Γκάνα και τη Λιβερία, το αφρικανικό έθνος της Ακτής του Ελεφαντοστού παράγει το 40% του παγκόσμιου κακάου.
Το κακάο καλλιεργείται από εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες σε μικρά, απομονωμένα και συχνά παράνομα οικόπεδα. Διακινείται μέσω χρηματιστών και πωλείται σε ξένες εταιρείες. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του εμπορίου γίνεται μυστικά.

Τα εργαζόμενα παιδιά, όπως ο Aziz και ο Damane, ρίχνουν κρυφά φυτοφάρμακα για να σκοτώνουν τα ζωύφια και να εξασφαλίζουν έτσι, γη, για την καλλιέργεια του κακάο. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο πεθαίνει το προστατευόμενο δάσος Goin Debe και άλλες περιοχές, στη χώρα της Ακτής του Ελεφαντοστού.

Το πραγματικό κόστος της αγάπης για τη σοκολάτα στον κόσμο
Η εκμετάλλευση ανηλίκων είναι πολύ συχνή Πηγή φωτογραφίας: Dateline

Επισήμως, η κυβέρνηση της Ακτής του Ελεφαντοστού έχει σχέδιο για την καταπολέμηση της αποψίλωσης: να μετακινήσει όλους τους αγρότες σε μια ειδική ζώνη όπου θα καλλιεργείται αποκλειστικά το κακάο, θυσιάζοντας έτσι το 40% του δάσους αλλά αναζωογονώντας το υπόλοιπο 60%. Παρά το σχέδιο της κυβέρνησης, ελάχιστα έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Τα τελευταία 25 χρόνια περίπου το 90% του δάσους της Ακτής του Ελεφαντοστού εξαφανίστηκε και αντικαταστάθηκε από το κακάο.

Το 2001, η βιομηχανία υπέγραψε το πρωτόκολλο Harkin-Engel, μια διεθνή συμφωνία για τη βελτίωση της διαφάνειας και την εξάλειψη της παιδικής εργασίας στις φυτείες κακάο. Είκοσι χρόνια μετά, τίποτα σχεδόν δεν έχει γίνει και η υπομονή των κρατών παραγωγής κακάο έχει εξαντληθεί.
Το 2019, η Ακτή του Ελεφαντοστού και η Γκάνα ανέστειλαν τις πωλήσεις κακάου σε ξένες εταιρείες – απαιτώντας τους να πληρώνουν 30% περισσότερο στους καλλιεργητές.

Μετά από κάποια αντίσταση, ο κλάδος συμφώνησε – και τώρα οι αγρότες θα κερδίζουν επιπλέον 30 λεπτά την ημέρα. Αυτό, για τα παιδιά του κακάο, ήταν μια πραγματικά γλυκιά νίκη!

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα