Η προσφορά φέρνει περισσότερη αγάπη τόσο σε εκείνον που την δίνει όσο και σε αυτόν που τη λαμβάνει

Η προσφορά φέρνει περισσότερη αγάπη τόσο σε εκείνον που την δίνει όσο και σε αυτόν που τη λαμβάνει

Κάνουμε θαύματα, ο ένας για τον άλλον εναλλάξ. Στον κόσμο βιώνουμε μια φαινομενική εναλλαγή ανάμεσα στην προσφορά και την έλλειψη. Μερικές φορές αντιλαμβάνεστε την προσφορά περισσότερο από κάποιους άλλους και μερικές άλλες λιγότερο.

Όταν βιώνετε μια αίσθηση αφθονίας, βρίσκεστε σε θέση να κάνετε θαύματα για τους άλλους, γιατί τη στιγμή εκείνη είστε συντονισμένοι με τη συμπαντική αλήθεια. Όταν κάποιος άλλος είναι περισσότερο συνδεδεμένος με την αφθονία από εσάς, τότε μπορεί αυτός να κάνει θαύματα για λογαριασμό σας.

«Τα θαύματα θεραπεύουν επειδή προσφέρουν εκεί που υπάρχει έλλειψη· τα κάνουν αυτοί που έχουν προσωρινά περισσότερα, για λογαριασμό αυτών που έχουν προσωρινά λιγότερα». (Κ-1.Ι:8).

Έπρεπε κάποτε να βγάλω κάποιες επαγγελματικές φωτογραφίες. Η φίλη μου η Μονίκ, ταλαντούχα επαγγελματίας φωτογράφος, ήρθε στο σπίτι μου ένα απόγευμα και τις τράβηξε. Κάποιες από αυτές ήταν εξαιρετικές και φάνηκαν πολύ χρήσιμες.

Ρώτησα τη Μονίκ τι της χρωστούσα για τη φωτογράφηση και μου είπε πως δεν της χρωστούσα τίποτα· ίσως κάποια στιγμή να χρειαζόταν τη βοήθειά μου. Εγώ όμως αισθανόμουν υποχρεωμένος απέναντί της και πολλές φορές σκέφτηκα να της στείλω μια επιταγή.

Τότε μια εσωτερική φωνή μου είπε να ηρεμήσω· τα πράγματα θα έρχονταν στη θέση τους. Κάποια χρόνια μετά διοργάνωσα ένα σεμινάριο στη Χαβάη με θέμα την αφθονία. Η Μονίκ μου είπε πως θα ήθελε να το παρακολουθήσει, αλλά δεν είχε την οικονομική άνεση να πληρώσει τα δίδακτρα. Με χαρά της ανταπέδωσα την χάρη που μου είχε κάνει, και το παρακολούθησε δωρεάν.

Διαβάστε επίσης: Το «Μυστικό» και η ευγνωμοσύνη

Ό,τι δίνεις, παίρνεις.

Το να λαμβάνουμε θαύματα είναι εξίσου σημαντικό με το να τα προσφέρουμε.

Όταν επιτρέπετε σε κάποιον να σας βοηθήσει, του χαρίζετε τη χαρά του να είναι θαυματοποιός. Πολλοί, ιδιαίτερα αν έχουν μεγαλώσει μέσα σε θρησκευτικό περιβάλλον που τους δίδαξε την ενοχή, δυσκολεύονται να λάβουν. Πιστεύουν πως η αυταπάρνηση είναι αγιοπρεπής ή ακόμη και υπεύθυνη θυσιαστήρια πράξη· το δούναι είναι ενάρετο, αλλά το λαβείν εγωιστικό. Αυτό είναι ένα ακόμα παράδειγμα στρεβλής σκέψης.

Με το να επιτρέψετε ειλικρινώς σε κάποιον να σας βοηθήσει, τον βοηθάτε κι εσείς. Εκείνος λαμβάνει την ψυχική ανταμοιβή του δούναι, ενώ εσείς λαμβάνετε τη χαρά του λαβείν. Τα θαύματα είναι επικερδή για όλους.

«{Τα θαύματα} φέρνουν περισσότερη αγάπη, τόσο σε αυτόν που τα προσφέρει, όσο και σε αυτόν που τα λαμβάνει» (Κ-1.Ι.9:3).

Απόσπασμα από το βιβλίο του Alan Cohen «Αποκωδικοποιώντας τα Μαθήματα Θαυμάτων» από τις εκδόσεις Ιβίσκος

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα