Η προσβλητική κριτική μέσα στη σχέση και οι επιπτώσεις της

Η προσβλητική κριτική μέσα στη σχέση και οι επιπτώσεις της

Έχετε προσπαθήσει ποτέ να «διορθώσετε» κάποιον;

Όλοι κάποια στιγμή έχουμε μπει στον πειρασμό να το κάνουμε. Συνήθως, μάλιστα, νομίζουμε ότι κάνουμε μεγάλη χάρη σ’αυτό το άτομο, ανεβάζοντάς το από το σκοτάδι της σύγχυσής του στο φως της δικής μας ανώτερης αντίληψης, και ότι αρκεί να ακολουθήσει τη συμβουλή μας για να διορθωθούν όλα τα κακώς κείμενα στη ζωή του.

Όταν, όμως, το άτομο αυτό είνα ο/η σύζυγός μας, τότε κάνουμε πολύ μεγάλο λάθος, διότι με αυτό τον τρόπο «τορπιλίζουμε» την επικοινωνία.

Υπάρχει κάτι που εγώ αποκαλώ «προσβλητική κριτική» και καταστρέφει την αγάπη.

Αυτό συμβαίνει οποτεδήποτε προσπαθεί κάποιος να επιβάλει ένα σύστημα αξιών και αντιλήψεων σε κάποιον άλλο. Το πρόβλημα ξεκινά όταν νομίζετε ότι έχετε το δικαίωμα – ακόμη και την υποχρέωση – να επιβάλετε την άποψή σας στους άλλους. Οι άλλοι σχεδόν πάντα θα εκλάβουν μια τέτοια επιβολή ως απειλή, αλαζονεία, αγένεια και έλλειψη σεβασμού.

Όταν προσπαθείτε να επιβάλετε τη γνώμη σας, είναι σαν να υπονοείτε ότι ο άλλος δεν έχει καλή κρίση. Αυτό είναι ασέβεια. Μπορεί να μην το λέτε με τόσες λέξεις, αλλά μεταδίδετε ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Δεν λέω ότι δεν μπορούμε να διαφωνούμε, αλλά πρέπει να το κάνουμε με σεβασμό.

Προσπαθήστε, λοιπόν, να καταλάβετε την άποψη του/της συζύγου σας, ακούστε τι έχει να πει, και εξετάστε την πιθανότητα ακόμη και να αλλάξετε εσείς γνώμη αντί να προσπαθείτε να αλλάξετε τη δική του/της.

Βλέπετε, καθένας από μας φέρνει μέσα στο γάμο δύο πράγματα: σοφία και άγνοια.

Ένας γάμος ανθίζει όταν οι σύζυγοι μπορούν να «αναμείξουν» τα συστήματα αξιών τους, με τη σοφία του ενός να καλύπτει την άγνοια του άλλου. Όταν μοιράζονται τις ιδέες τους και διακρίνουν τα υπέρ και τα κατά, οι σύζυγοι έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν ένα καλύτερο σύστημα από αυτό που είχε καθένας μόνος του. Διαφορετικά ο γάμος θα αντιμετωπίσει πολλές αναταράξεις.

Ξεκινήστε προσπαθώντας να κατανοήσετε και να σεβαστείτε τα πιστεύω του/της συζύγου σας. Στη συνέχεια προτείνετε μια εναλλακτική άποψη που θα είναι καλή και για τους δυο σας. Η διαδικασία αυτή δεν εγγυάται ότι θα υπερισχύσει οπωσδήποτε η δική σας άποψη. Εγγυάται όμως ότι δεν θα στριμώξετε τον άλλο στη γωνία με μια υπεροπτική έως και προσβλητική συμπεριφορά.

Απόσπασμα από το βιβλίο της Τένιας Μακρή «Απιστία – κρίση, κίνδυνος ή ευκαιρία;» από τις εκδόσεις Μέλινο

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα