Πρώτοι στην Ευρώπη: Οι Έλληνες πιστεύουν στο «μάτιασμα»

Πρώτοι στην Ευρώπη: Οι Έλληνες πιστεύουν στο «μάτιασμα»

Μια «ιδιαίτερη» πρωτιά κατέχει η Ελλάδα μαζί με τη Λεττονία στην Ευρώπη.

Οι κάτοικοί τους πιστεύουν στο «μάτιασμα» σε ποσοστό 66%.

Πιο κάτω στην κατάταξη, βρίσκεται η Ουκρανία με ποσοστό 60%, η Αρμενία 59%, η Μολδαβία 57%, η Ρωσία 56%, η Βουλγαρία 55% και ακολουθούν η Ρουμανία με ποσοστό 44% και η Σερβία με 41% ενώ, τα χαμηλότερα ποσοστά κατέχουν οι Σκανδιναβικές χώρες και πιο συγκεκριμένα, η Σουηδία και η Δανία με ποσοστό 9%.

Τι είναι όμως το μάτιασμα ή βασκανία ή κακό μάτι;

Βασκανία, μάτιασμα ή κακό μάτι ονομάζεται η πεποίθηση κατά την οποία είναι δυνατό να επηρεαστεί αρνητικά ένας άνθρωπος εξαιτίας του φθόνου ή μονάχα ενός βλέμματος από έναν άλλο άνθρωπο (πιθανόν και ακούσια).

Η πίστη στο μάτιασμα είναι πιο διαδεδομένη στη Μέση Ανατολή, τη δυτική και ανατολική Αφρική, κεντρική κα νότια Ασία αλλά και στην Ευρώπη, κυρίως στις χώρες της Μεσογείου.

Στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, όπου τα ανοιχτόχρωμα μάτια δεν είναι τόσο συνηθισμένα, θεωρείται ότι μπορούν να «ματιάσουν» ευκολότερα.

Αυτή η πεποίθηση για τα ανοιχτόχρωμα μάτια μπορεί να προέρχεται από το γεγονός ότι στη Βόρεια Ευρώπη όπου η πίστη στη βασκανία δεν ήταν και τόσο διαδεδομένη, οι άνθρωποι δεν τηρούσαν κάποια τοπικά έθιμα, όπως ήταν να μην κοιτά κανείς έντονα στα μάτια αγνώστους.

Έτσι λοιπόν, σε χώρες όπως είναι η Ελλάδα και η Τουρκία, τα φυλαχτά που προστατεύουν από το κακό μάτι έχουν τη μορφή μπλε ματιών.

Η προέλευση της πίστης στη βασκανία ανάγεται στην Ανατολή και τη Χαλδαία από όπου και διαδόθηκε στις Μεσογειακές χώρες και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι αργότερα, πίστευαν στη βασκανία. Δημόκριτος, Αριστοτέλης, Πλούταρχος, Πλίνιος, Βιργίλιος και Κικέρων αλλά και άλλοι στοχαστές και φιλόσοφοι, αποδέχονταν την βασκανία.

Η Χριστιανική εκκλησία δεν αρνείται τη βασκανία, την αποδίδει όμως, στην επέμβαση του πονηρού πνεύματος. Πολλοί εκκλησιαστικοί συγγραφείς ταυτίζουν τη βασκανία με το φθόνο και τη θεωρούν εξίσου βλαπτική για αυτόν που δέχεται αυτή την επιροή αλλά και αυτόν που την εξαπολύει. Για τη βασκανία έχει γράψει ιδιαίτερα, ο Άγιος Βασίλειος.

Τι είναι το ξεμάτιασμα;

Με τον όρο ξεμάτιασμα νοείται η θεραπεία απο τις αρνητικές επιπτώσεις του ματιάσματος ή του κακού ματιού σύμφωνα με τις πανάρχαιες πεποιθήσεις ότι απο τα μάτια του ανθρώπου μπορούν να εκλυθούν μορφές ενέργειας που να έχουν πραγματικό αντίκτυπο στον υλικό κόσμο, στην υγεία αλλά και την τύχη ενός άλλου ανθρώπου.

Σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση για να γίνει ένα ξεμάτιασμα, χρειάζεται ένας ιερέας ο οποίος “διαβάζει” το ματιασμένο άτομο με τις κατάλληλες προσευχές.

Η λαϊκή σοφία συνιστά κυρίως τη χρήση μιας κούπας με νερό και σταγόνες λάδι, είναι το λεγόμενο ξεμάτιασμα με λάδι.

Όσον αφορά τις μυστικιστικές και απόκρυφες παραδόσεις της ανατολής, ο άνθρωπος θεωρείται ότι περιβάλλεται απο ένα κουκούλι ενεργείας, τη λεγόμενη “αύρα”, η οποία μπορεί να τρυπήσει κυριολεκτικά από την ενέργεια του ματιού.

Ο ανατολίτης θεραπευτής όταν κάνει ξεμάτιασμα σε κάποιον συνήθως περνώντας τα χέρια του πάνω απο το σώμα του ματιασμένου, στην ουσία κλείνει τις ανοιχτές οπές και της γεμίζει με την εκλείπουσα ζωτική ενέργεια που ονομάζεται “τσι” ή “qi” από τους Κινέζους και “πράνα” απο τους Ινδούς. Η ανατολίτικη τέχνη του Ρέικι δουλεύει ακριβώς με αυτή τη φιλοσοφία.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα