Μια σχεδόν εξαφανισμένη γλώσσα ακούγεται στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης

Μια σχεδόν εξαφανισμένη γλώσσα ακούγεται στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης

Η seke είναι μια γλώσσα που σπάνια θα ακούσει κανείς αφού σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν μόνο 700 άτομα που την μιλούν. Από αυτά, τα 100 ζουν στη Νέα Υόρκη και τα μισά από αυτά, σε ένα συγκεκριμένο κτίριο, στην περιοχή Flatbush του Μπρούκλιν.

Η γλώσσα seke μιλιέται σε μόλις πέντε χωριά που χωρίζονται από βραχώδεις γκρεμούς και σπηλιές σε ένα τμήμα του Νεπάλ που ονομάζεται Mustang, περιοχή κοντά στα σύνορα με το Θιβέτ.

Η γλώσσα είναι σπάνια, άγραφη και οι γλωσσολόγοι ανησυχούν ότι μπορεί να εξαφανιστεί μέσα σε μια γενιά, αν όχι νωρίτερα, αφού σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Ασιατικής Γλώσσας, η οποία είναι αφιερωμένη στη διατήρηση σπάνιων γλωσσών, υπάρχουν μόλις 700 περίπου ομιλητές της γλώσσας seke στον κόσμο.

Διαβάστε επίσης: Μοναχοί στην Ινδία σώζουν χελώνες, 17 χρόνια μετά την κήρυξή τους ως εξαφανισμένο είδος

H Seke είναι μία από τις 637 γλώσσες και διαλέκτους που η Απειλούμενη Γλωσσική Συμμαχία έχει εντοπίσει ότι μιλιέται στους πέντε δήμους της Νέας Υόρκης και στο Νιου Τζέρσεϊ.

Η Συμμαχία γλωσσών απειλούμενων με εξαφάνιση θεωρεί μια γλώσσα σε κίνδυνο όταν υπάρχουν λιγότεροι από 10.000 ομιλητές παγκοσμίως. Εκτός από τη Seke, άλλες γλώσσες στη Νέα Υόρκη που πληρούν αυτά τα κριτήρια περιλαμβάνουν τη γλώσσα Vlashki, με κροατική καταγωγή, και αρκετές εβραϊκές νεοαραμαϊκές γλώσσες, οι οποίες προέρχονται από το Ιράν και το Ιράκ.

“Είναι απολύτως αναγκαίο να τεκμηριώνουμε, να αναλύουμε, να κατανοούμε και να διατηρούμε τη γλωσσική πολυμορφία του πλανήτη”, δήλωσε ο Ross Perlin, διευθυντής της γλωσσικής συμμαχίας και βοηθός καθηγητής γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Columbia. “Αλλά το βλέπουμε και ως ζήτημα δικαιοσύνης – οι γλώσσες δεν πεθαίνουν από φυσικό θάνατο. Εξαφανίζονται επειδή οι άνθρωποι έχουν περιθωριοποιηθεί και πιεστεί και αυτό τους κάνει συχνά, να αισθάνονται άσχημα να μιλούν τη γλώσσα τους ή υπάρχει άλλη, κυρίαρχη γλώσσα που επισκιάζει τη δική τους.”

“Όπως συμβαίνει και με την ποικιλομορφία στο περιβάλλον, η απώλεια γλώσσας αποτελεί μια τεράστια τραγωδία για τον κόσμο”, πρόσθεσε.

Σε ένα πρόσφατο βίντεο στο YouTube που δημοσιεύτηκε από τη Συμμαχία Απειλούμενων Γλωσσών, ο Jamyang Gurung, ο οποίος έχει ζήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες για 17 χρόνια, δήλωσε ότι τώρα δυσκολεύεται όταν μιλάει Seke. “Έχω μπερδέψει όλες τις διαλέκτους”, είπε, προσθέτοντας ότι ο γιος του δεν μιλά καθόλου Seke. «Μετά από 10 χρόνια ή μετά από τη γενιά μου, η γλώσσα μας θα εξαφανιστεί».

Ωστόσο, ο κ. Gurung, εξέφρασε την άποψη ότι οι ομιλητές της Seke στη Νέα Υόρκη θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διατήρηση της γλώσσας, διδάσκοντάς την ή παροτρύνοντας τα παιδιά τους να την διδαχθούν. «Στην πατρίδα, χρειάζονται δύο μέρες με το άλογο και πολλές ώρες περπάτημα για να φτάσει κανείς σε ένα χωριό», είπε. “Από εδώ, χρειάζονται μόνο δύο στάσεις στο μετρό.”

Kimiko de Freytas-Tamura

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα