Οι σκέψεις μας επηρεάζουν τη χημεία του σώματός μας

Οι σκέψεις μας επηρεάζουν τη χημεία του σώματός μας

Είναι πάρα πολλές, πλέον, οι μαρτυρίες τόσο από τον επιστημονικό όσο και από τον πνευματικό κόσμο, για το πώς οι σκέψεις μας όχι μόνο επηρεάζουν αλλά παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υγεία και τη μακροζωία μας.

Ένα γνωστό απόφθεγμα του Νόρμαν Κούζινς, δημοσιογράφου αφιερωμένου στην παγκόσμια ειρήνη, ήταν το εξής: «Η βιολογία είναι δημιούργημα των πεποιθήσεων».

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, από την ιστορία, είναι ο Φαραώ της Αιγύπτου Ραμσής ο Β΄. Πίστευε ότι θα παραμείνει αθάνατος. Μπορεί βέβαια αυτό να μην το κατάφερε, αλλά έφτασε στην πρωτοφανή – για την εποχή του – ηλικία των 90 ετών και βασίλεψε επί 67 χρόνια (1304-1237 π.Χ.). Υπήρξε ο ισχυρότερος όλων των Αιγυπτίων ηγεμόνων. Άφησε πίσω του 50 γιους, πάνω από 100 θυγατέρες και πολλά σημαντικά μνημεία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Αιγύπτου.

Ο Μπρους Λίπτον είναι κυτταρικός βιολόγος, διεθνώς αναγνωρισμένος ως αυθεντία στον τομέα των βλαστοκυττάρων αλλά και ως ο επιστήμονας που γεφυρώνει την επιστήμη με το πνεύμα.

Ισχυρίζεται ότι η υγεία του σώματος επηρεάζεται από τις σκέψεις που κάνουμε καθημερινά και όχι από τα γονίδιά μας.

Αλλάζοντας τη σκέψη σου μπορείς ν’ αλλάξεις και τη μοίρα των κυττάρων σου.

Αυτό σημαίνει ότι το μυαλό σου θα προσαρμόσει τη βιολογία και τη συμπεριφορά του σώματος, έτσι ώστε να ταιριάζει με τις πεποιθήσεις μας.

«Αν σας πουν», λέει ο Μπρους Λίπτον, «ότι θα πεθάνετε σε έξι μήνες και το μυαλό σας το πιστέψει, το πιθανότερο είναι ότι θα πεθάνετε σε έξι μήνες».

Αυτή η διαδικασία, που είναι το αποτέλεσμα μιας αρνητικής σκέψης, αποκαλείται υποβολή “nocebo” και δρα αντίθετα από το “placebo”, όπου η θεραπεία γίνεται μέσω της αυθυποβολής μιας θετικής σκέψης.

Ενώ συνειδητά δεν θέλουμε να πεθάνουμε, στο υποσυνείδητό μας εγγράφεται η σκέψη ότι θα πεθάνουμε. Έτσι δημιουργούνται τέτοιες χημικές αντιδράσεις στο σώμα μας, ώστε τελικά το σώμα να «συμμορφωθεί» με την υποσυνείδητη πεποίθηση που έχει δημιουργηθεί.

«Αλλεπάλληλες έρευνες της νευροεπιστήμης έχουν δείξει», λέει ο Μπρους Λίπτον, «ότι το υποσυνείδητο είναι πιο ισχυρό από τον συνειδητό νου και ελέγχει το 95% της ζωής μας».

«Το υποσυνείδητο, επομένως, έχει μεγάλη δύναμη κι εκεί καταγράφονται όλες οι πληροφορίες και οι παραστάσεις που έχουμε μέχρι την ηλικία των έξι ετών.

Αν, για παράδειγμα, κάποιο πρεσβύτερο μέλος της οικογένειάς μας παρουσιάσει ένα πρόβλημα υγείας (π.χ. διαβήτη, καρκίνο, Αλτσχάιμερ), αυτό καταγράφεται στο υποσυνείδητό μας με αποτέλεσμα να πιστεύουμε ότι σε ανάλογη ηλικία θα εμφανίσουμε κι εμείς, λόγω κληρονομικότητας, παρόμοια ασθένεια.

Τέτοιες καταγραφές αποτελούν σύμμορφες απειλές και δρουν ως ωρολογιακή βόμβα, απειλώντας να ανατινάξουν στον αέρα την υγεία του σώματος».

Απόσπασμα από το βιβλίο της Ρούλας Γκόλιου «Μακροζωία Ο Απόλυτος Οδηγός» από τις εκδόσεις Ιβίσκος

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα