Το κινητό δεν μας κάνει σοφότερους, μας παγιδεύει

Το Smartphone σου δεν σε κάνει σοφότερο

Ένα απ΄τα πράγματα που μας δυσκολεύει όλο και περισσότερο να έρθουμε σ’ επαφή με τη σοφία μας είναι η αυξανόμενη εξάρτησή μας από την τεχνολογία.

Η υπερσύνδεσή μας είνα ο όφις που παραμονεύει στον ψηφιακό μας Κήπο της Εδέμ.

«Οι άνθρωποι έχουν μια παθολογική σχέση με τις συσκευές τους», λέει η Κέλι ΜακΓκόνιγκαλ, μια ψυχολόγος που μελετάει την επιστήμη της αυτοσυγκράτησης στη Σχολή Ιατρικής του Στάνφορντ. «Οι άνθρωποι δεν νιώθουν απλώς εξαρτημένοι, αλλά παγιδευμένοι». Δυσκολευόμαστε όλο και περισσότερο να αποσυνδεθούμε και να ανανεωθούμε.

Ο καθηγητής Μαρκ Γουίλιαμς συνοψίζει τη ζημιά που κάνουμε στον εαυτό μας:

Αυτά που ξέρουμε από τη νευροεπιστήμη – κοιτάζοντας τις αξονικές του εγκεφάλου ατόμων που βρίσκονται συνεχώς σε κίνηση, που ποτέ δεν γεύονται το φαγητό τους, που πάντα πηγαίνουν από τη μια δουλειά στην άλλη, δίχως ουσιαστικά να καταλαβαίνουν τι κάνουν – είναι ότι το συναισθηματικό μέρος του εγκεφάλου που κινεί τους ανθρώπους βρίσκεται συνεχώς σε υψηλή επιφυλακή…

Έτσι, όταν οι άνθρωποι σκέφτονται «Τρέχω για να προλάβω», μοιάζει, από βιολογική άποψη, σχεδόν σαν να τρέχουν εδώ κι εκεί για να ξεφύγουν από κάποιο αρπακτικό. Αυτό είναι το ενεργό μέρος του εγκεφάλου. Αλλά κανένας δεν μπορεί να τρέξει αρκετά γρήγορα, ώστε να γλιτώσει από τις ίδιες του τις ανησυχίες.

Η συνειδητότητα, από την άλλη μεριά, «καλλιεργεί την ικανότητά μας να κάνουμε πράγματα ξέροντας ότι τα κάνουμε».

Με άλλα λόγια, συνειδητοποιούμε ότι συνειδητοποιούμε. Είναι ένα απίστευτα σημαντικό εργαλείο – κι ένα εργαλείο που δεν μπορούμε να εκμισθώσουμε στην τεχνολογία.

Υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν ότι η αυξανόμενη δύναμη των Big Data (μιας ανάλυσης δεδομένων με τη χρήση εξαιρετικά ισχυρών υπολογιστών που ξεδιαλέγουν και βρίσκουν σχήματα με μαζικές ποσότητες πληροφοριών) θα ανταγωνιστεί την ανθρώπινη συνείδηση κάποια στιγμή. Υπάρχουν όμως όλο και μεγαλύτερες αμφιβολίες για το πόσο αποτελεσματικά είναι τα Big Data στη λύση προβλημάτων.

Όπως γράφει ο Νασίμ Ταλέμπ, συγγραφέας του Μαύρος Κύκνος: Οι συνέπειες του εξαιρετικά απίθανου: «Τα πολλά δεδομένα μπορεί να σημαίνουν περισσότερες πληροφορίες, αλλά σημαίνουν επίσης και περισσότερες ψευδείς πληροφορίες».

Και ακόμα κι όταν οι πληροφορίες δεν είναι ψευδείς, το πρόβλημα είναι «ότι ο ψύλλος είναι χωμένος σε πολύ περισσότερα άχυρα».

Απόσπασμα από το βιβλίο της Arianna Huffington «Δες τη ζωή αλλιώς» από τις εκδόσεις Διόπτρα

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα