Η συνταγή για τη δημιουργία και τη φροντίδα μιας καλής σχέσης

Η συνταγή για τη δημιουργία και τη φροντίδα μιας καλής σχέσης

Η συνταγή για τη δημιουργία και τη φροντίδα μιας σχέσης περιλαμβάνει λίγα βασικά συστατικά και πολύ κοινή λογική!

Όσο καλύτερη και πιο έμπειρη «μαγείρισσα» γίνεστε, μπορεί να προσθέσετε και κάποια δευτερεύοντα για να βελτιώσετε τη «γεύση», αλλά τα κύρια συστατικά είναι τα παρακάτω:

Πρώτο είναι ο Αυτοσεβασμός

Το πρώτο βήμα είναι να φροντίζετε τον εαυτό σας, να του δίνετε αξία και να του φέρεστε με αγάπη. Θυμηθείτε ότι η συμπεριφορά των άλλων, απλώς μας καθρεφτίζει αυτό που οι ίδιοι πιστεύουμε για τον εαυτό μας. Με άλλα λόγια, οι άλλοι θα σας φερθούν, όπως εσείς φέρεστε στον εαυτό σας!

Δεύτερο είναι η Αμοιβαία Στοργή

Ένας βαθμός αμοιβαίας τρυφερότητας και στοργής είναι παρών σε κάθε σχέση, που διατηρείται πέραν του επιπέδου του κοινού συμφέροντος. Οι σχέσεις, οι οποίες βασίζονται αποκλειστικά στην εξυπηρέτηση ιδιοτελών σκοπών και συμφερόντων, δεν διαρκούν μεγάλο χρονικό διάστημα ή ακόμα και αν αυτό συμβεί οδηγούν σε δυστυχία και φυσική ή ψυχική ασθένεια. Όσο βαθύτερη είναι η στοργή, τόσο πιο δυνατή είναι η σχέση.

Τρίτο είναι η Οικειότητα

Κάποιοι μπορεί να τοποθετούσαν την οικειότητα μαζί με τη στοργή ή ακόμα και πριν από αυτή, αλλά η πραγματική προσέγγιση και γνώση του άλλου έρχεται μέσα από τη στοργή και βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό. Υπάρχει σήμερα η τάση να επιδιώκουμε πρώτα την οικειότητα, ιδιαίτερα τη σωματική, έτσι ώστε μας προκαλεί έκπληξη όταν δεν αναπτύσσεται στοργή και σεβασμός στη συνέχεια. Απλώς, έχουμε ακολουθήσει την ανάποδη διαδρομή…

Διαβάστε επίσης: 4 συμβουλές για να έχουμε ευτυχισμένες σχέσεις

Τέταρτο είναι η Συνεργασία

Η αρμονική συνεργασία για κοινούς σκοπούς οδηγεί σε μια συμμαχία, η οποία με τη σειρά της καλλιεργεί την υπευθυνότητα απέναντι σε κάτι υψηλότερο από τα άτομα, δηλαδή την υπευθυνότητα απέναντι στην ίδια τη σχέση.

Η Αμοιβαία Εμπιστοσύνη είναι το άμεσο αποτέλεσμα των παραπάνω

Η εμπιστοσύνη έρχεται όταν το κάθε μέλος νιώθει ότι μπορεί να βασιστεί στην ειλικρίνεια, το χαρακτήρα, την ακεραιότητα και την ικανότητα του άλλου, όπως αυτές έχουν αποδειχθεί σε βάθος χρόνου.

Το έκτο συστατικό είναι η Δέσμευση στη Σχέση

Η δέσμευση στη σχέση αποτελεί μια συμφωνία, μια υπόσχεση, η οποία έχει νόημα μόνο όταν είναι ολοκληρωτική. Λειτουργεί με τη μορφή του όλα ή τίποτα. Η δέσμευση είναι μια απόφαση και όπως όλες οι αποφάσεις γίνεται δύσκολη όσο την αποφεύγεις.

Δεν πρέπει Να Θεωρήσεις τη Σχέση σαν Δεδομένη

Η αρχή του τέλους για μια σχέση είναι όταν τα άτομα τη θεωρήσουν δεδομένη. Χρειάζεται να «εργάζεται» κανείς και να φροντίζει τη σχέση, όπως στην αρχή της.

Το τελευταίο συστατικό είναι η Επικοινωνία

Χωρίς αυτό όλα τα προηγούμενα είναι εντελώς ανέφικτα. Η ποιότητα της κάθε σχέσης εξαρτάται από την ποιότητα της επικοινωνίας. Οπότε:
Εξασκηθείτε στην πραγματική ακρόαση του άλλου. Μάθετε να είστε ουσιαστικά παρόντες σε μια συνομιλία και να μην περιμένετε απλώς ένα κενό για να πείτε τα δικά σας.

Ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς της επικοινωνίας είναι η πραγματοποίηση υποθέσεων. Μην υποθέτετε, αλλά ρωτάτε!

Κάντε ανοιχτές ερωτήσεις. Οι ερωτήσεις που ζητούν ένα «ναι» ή «όχι» δεν βοηθούν την ανταλλαγή απόψεων και την επίλυση προβλημάτων.

Μοιραστείτε τα συναισθήματά σας. Είναι πολύ πιο αποτελεσματικό να πείτε «με τρομάζει όταν οδηγείς γρήγορα», από «όπως οδηγείς, είσαι δημόσιος κίνδυνος!»

Μην προσπαθήσετε να επικοινωνήσετε, όταν σας έχουν κατακλύσει τα συναισθήματα. Είναι αλήθεια ότι, όταν μας κυριεύει το συναίσθημα, γινόμαστε κυριολεκτικά χαζοί.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Χάρη Καραουλάνη «60 Πρακτικά Μαθήματα Ζωής» από τις εκδόσεις Ιβίσκος

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα