Θεσσαλονίκη: Ο πρώτος κάθετος κήπος σε κτίριο του Δημοσίου

Θεσσαλονίκη: Ο πρώτος κάθετος κήπος σε κτίριο του Δημοσίου

Μια επικοδομητική συνεργασία έκανε ο Δήμος Θεσσαλονίκης με το διεθνή οργανισμό Global Water Partnership Mediterranean και με το περιβαλλοντικό πρόγραμμα μιας πολυεθνικής επιχείρησης στην Ελλάδα.

Αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας ήταν να δημιουργηθεί ο πρώτος κατακόρυφος κήπος σε δημόσιο κτίριο στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, στο κτίριο της Διεύθυνσης Αστικού Περιβάλλοντος, στην οδό Κλεάνθους 18 στη Θεσσαλονίκη και σε μια επιφάνεια πενήντα τετραγωνικών μέτρων, τοποθετήθηκαν 804 γλαστράκια με τέσσερα είδη φυτών, κατάλληλων για τις κλιματικές συνθήκες του συγκεκριμένου μέρους.

Στην ταράτσα του κτιρίου υπάρχει μια ειδική κατασκευή για τη συγκέντρωση του βρόχινου νερού, το οποίο μέσα από ένα σύγχρονο σύστημα άρδευσης και αποστράγγισης, χρησιμοποιείται για το πότισμα του κάθετου κήπου.

Το συγκεκριμένο σύστημα είναι προϊόν αυστραλιανής τεχνολογίας και τεχνογνωσίας (Η Αυστραλία είναι παγκοσμίως πρωτοπόρα χώρα σε θέματα διαχείρισης αστικού νερού) και από εκεί, το σύστημα μεταφέρθηκε και εγκαταστάθηκε στο κτίριο της Διεύθυνσης Αστικού Περιβάλλοντος.

Η πρόσοψη του κτιρίου είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή και συμβάλλει στην αισθητική αλλά παράλληλα και στην αύξηση του πράσινου στη γύρω περιοχή, στη δημιουργία μικροκλίματος της ευρύτερης περιοχής μέσω της μείωσης του φαινομένου της θερμονησίδας καθώς και στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου.

Μια άλλη κίνηση που έγινε στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης αφορά στο Δημοτικό Κολυμβητήριο της Τούμπας, στην οδό Κλεάνθους, όπου λόγω της χρήσης της πισίνας, υπήρχε μεγάλη κατανάλωση πόσιμου νερού, για τα ντουζ.

Εκεί, λοιπόν, αντικαταστάθηκαν όλες οι βρύσες, τοποθετήθηκαν ειδικές συσκευές με φωτοκύτταρο στο ντουζ ώστε να περιορίζεται η χρήση νερού και να μην τρέχει άσκοπα, αντικαταστάθηκαν χαλασμένα καζανάκια, κα εγκαταστάθηκαν συνολικά, 53 καινούργια συστήματα εξοικονόμησης νερού.

Το αποτέλεσμα από όλες αυτές τις ενέργειες ήταν να μειωθεί κατά 20% – 30% η κατανάλωση νερού και ενέργειας.

Οι παραπάνω δράσεις και πρωτοβουλίες του Δήμου Θεσσαλονίκης αποτελούν φωτεινό παράδειγμα, που καλό θα είναι να ακολουθήσουν κα άλλοι Δήμοι προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν τους δημότες τους σχετικά με το πράσινο και το περιβάλλον καθώς και με τη συνετή χρήση του νερού και της ενέργειας γενικότερα.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα