Τα θετικά αποτελέσματα της «οπτικής λιτότητας»

Τα θετικά αποτελέσματα της «οπτικής λιτότητας»

Όπως οι περισπασμοί που προκαλούνται από θορύβους, έτσι και οι οπτικοί ερεθισμοί μπορούν να ανεβάσουν το επίπεδο του άγχους σου.

Παρατήρησε τι συμβαίνει όταν μπαίνεις σε ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο. Τα φώτα, το πλήθος και οι οπτικές εικόνες μπορούν να προκαλέσουν αισθητηριακή υπερφόρτωση. Το ίδιο είδος υπερφόρτωσης μπορεί να συμβεί όταν το σπίτι ή το γραφείο σου δείχνουν υπερβολικά «γεμάτα».

Μπορείς να εξαλείψεις αυτό τον υπερερεθισμό της όρασής σου δημιουργώντας αυτό που ονομάζω «οπτική λιτότητα».

Σου έτυχε ποτέ να μπεις σε ένα δωμάτιο που έχει πολύ λίγα έπιπλα ή στολίδια, και να νιώσεις πολύ ήρεμα;

Η οπτική λιτότητα όχι μόνο μειώνει το επίπεδο του στρες σου, αλλά σε βοηθάει να δημιουργήσεις ένα περιβάλλον που σε κατευνάζει, σε ηρεμεί και αυξάνει τη ροή της δημιουργικότητας που προέρχεται από μια χαλαρωμένη νοητική κατάσταση.

Εξέτασε το περιβάλλον σου. Καθώς περπατάς μέσα στο σπίτι ή το γραφείο σου ή ακόμη κι όταν μπαίνεις στο αυτοκίνητό σου, κοίτα τους τοίχους, τα έπιπλα, ακόμα και το πάτωμα. Στάσου και παρατήρησε πώς νιώθεις όταν κοιτάζεις γύρω σου. Νιώθεις χαλαρωμένος και γαλήνιος ή αγχωμένος και εκνευρισμένος;

Κάνε τώρα μια απογραφή και γράψε τις συγκεκριμένες αλλαγές που ήθελες να κάνεις:

  • Κρεβατοκάμαρα
  • Κουζίνα
  • Αυτοκίνητο
  • Γραφείο
  • Καθιστικό
  • Άλλοι χώροι

Για να κάνεις αλλαγές, πειραματίσου με το τι «σου πάει». Δες πώς νιώθεις αν καθαρίσεις εντελώς την επιφάνεια του γραφείου σου και εργάζεσαι πάνω σε ένα πράγμα κάθε φορά.

Τακτοποίησε τα πράγματά σου σε μέρη όπου μπορείς εύκολα να τα βρίσκεις. Αν ανησυχείς ότι, με αυτό τον τρόπο, μπορείς να ξεχάσεις κάτι που χρειάζεται να γίνει, γράφε όσα έχεις να κάνεις σε μια λίστα και διάβαζέ την καθημερινά.

Διαβάστε επίσης: Η επίδραση του πράσινου, μπλε και μωβ χρώματος στο σπίτι μας

Κάποιες φορές, ακόμη και κάποια αγαπημένα αναμνηστικά μπορεί να αποσπούν την προσοχή σου. Καθώς η πελάτισσά μου η Τζένιφερ εξέταζε το γραφείο της, ένιωσε να την ενοχλεί ένα κολάζ από φωτογραφίες σε έναν πίνακα ανακοινώσεων που ήταν κρεμασμένος στον τοίχο.

Αρχικά, είχε βάλει μερικές φωτογραφίες από μια εκδρομή για σκι που είχε κάνει με κάποιους αγαπημένους της φίλους, και που την έκαναν να χαμογελάει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Με τον καιρό όμως, καθώς πρόσθετε όλο και περισσότερες φωτογραφίες στο κολάζ, είχε γίνει πια ένας οπτικός περισπασμός.

Η Τζένιφερ αποφάσισε να βάλει τις φωτογραφίες σε ένα άλμπουμ πάνω σ’ ένα τραπεζάκι του καφέ.

Ταξινόμησε επίσης όλο το χαρτομάνι που βρισκόταν πάνω στο γραφείο της και κρέμασε στους τοίχους λίγα επιλεγμένα έργα τέχνης που απεικόνιζαν ήρεμες εικόνες από τη φύση.

Δημιουργώντας οπτική λιτότητα και εξαλείφοντας τους περισπασμούς, ένιωθε λιγότερο κουρασμένη και πολύ πιο παραγωγική στη δουλειά της.

Απόσπασμα από το βιβλίο της Cheryl Richardson «Βρες χρόνο για τη ζωή σου!» από τις εκδόσεις Η Δυναμική της Επιτυχίας

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα