Θνητότητα: Τι μας διδάσκει ο μύθος του Μέρλιν

Θνητότητα: Τι μας διδάσκει ο μύθος του Μέρλιν

Οι μύθοι στην εποχή του Αρθούρου που έλεγαν πως ο Μέρλιν ζούσε ανάποδα στο χρόνο ήταν μια απλούστευση.

Όμως, σε ένα βαθύτερο επίπεδο, για τη μεσαιωνική νοοτροπία, το να ζεις ανάποδα στο χρόνο σήμαινε να αψηφάς το φυσικό κύκλο της γέννησης και του θανάτου.

Κάποιος που κάθε μέρα γίνεται νεότερος έχει ξεφύγει από τους αμετάβλητους νόμους που οδηγούν όλα τα ζωντανά πλάσματα στη φθορά και στο θάνατο. Όπως φαίνεται λοιπόν, η μέρα της γέννησης ενός μάγου είναι η μέρα που χάνεται από τον κόσμο, αν υποθέσουμε ότι κάποτε πεθαίνει.

Για να ξετυλίξουμε το κουβάρι αυτού του παράδοξου, χρειάζεται να κατανοήσουμε το χρόνο με τον τρόπο που τον βιώνει ο μάγος. «Εσείς οι θνητοί πήρατε το όνομά σας από το θάνατο», είπε μια μέρα ο Μέρλιν μέσα στην κρυστάλλινη σπηλιά.

«Θα σας ονόμαζαν αθάνατους αν εσείς πιστεύατε ότι είστε πλάσματα της ζωής».

«Αυτό δεν είναι δίκαιο», διαμαρτυρήθηκε ο Αρθούρος. «Δεν επιλέξαμε εμείς το θάνατο. Είναι η μοίρα μας».

«Όχι, απλώς τον έχετε συνηθίσει. Γερνάτε και πεθαίνετε, επειδή βλέπετε τους άλλους να γερνούν και να πεθαίνουν. Πέταξε αυτή τη συνήθεια της φθοράς, και θα πάψεις να είσαι παγιδευμένος στα δίχτυα του χρόνου».

«Να πετάξω το θάνατο; Και πώς γίνεται αυτό;» ρώτησε ο Αρθούρος.

Διαβάστε επίσης: Ο Αμερικάνος τουρίστας και ο Μεξικάνος ψαράς

«Πρώτα απ’ όλα, πήγαινε πίσω, στην πηγή της συνήθειάς σου. Εκεί θα βρεις κάποιο λαθεμένο συλλογισμό που σε έπεισε ότι είσαι θνητός. Ένας λαθεμένος συλλογισμός βρίσκεται στη ρίζα κάθε λαθεμένης πεποίθησης. Ύστερα, βρες το λάθος που υπάρχει στο συλλογισμό σου και ξερίζωσέ το. Είναι στ’ αλήθεια πολύ απλό».

Ο Αρθούρος πέρασε στη σφαίρα του μύθου ως «ο αλλοτινός και μελλοντικός βασιλιάς», που υποδηλώνει ότι ξέφυγε κι αυτός από τη γητειά του θανάτου.

Τι ανακάλυψε;

Ποια είναι η λαθεμένη λογική που βλέπουν οι μάγοι πίσω από την ανθρώπινη θνητότητα;

Ουσιαστικά, είναι η ταύτισή μας με το σώμα.

Το ανθρώπινο σώμα γεννιέται, γερνάει και πεθαίνει. Η ταύτιση με αυτή τη διαδικασία είναι λάθος συλλογιστική, αλλά από τη στιγμή που την ενστερνιζόμαστε, μας καταδικάζει κι εμάς σε θάνατο. Γοητευόμαστε από τη μαγγανεία της θνητότητας και δεν έχουμε άλλη επιλογή από τον εναγκαλισμό του θανάτου.

Για να λύσουμε τα μάγια, απατείται μια μετατόπιση της ταυτότητας από αυτό που είναι εγκλωβισμένο στο χρόνο σε αυτό που είναι άχρονο.

Έτσι, ο μάγος ξεκινάει ένα ταξίδι για να ανακαλύψει την αλήθεια σχετικά με το χρόνο.

Αυτή είναι η αληθινή ιστορία που κρύβεται πίσω από το μύθο ότι ο Μέρλιν ζούσε ανάποδα μέσα στο χρόνο. Ήθελε να ακολουθήσει το χρόνο και να φτάσει ως πίσω, στις ρίζες του.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Deepak Chopra «Ο Δρόμος του Μάγου» από τις εκδόσεις Η Δυναμική της Επιτυχίας»

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα