Ένα νέο τηλεσκόπιο δίνει εικόνες από την επιφάνεια του ήλιου με λεπτομέρειες που δεν έχουμε ξαναδεί

Ένα νέο τηλεσκόπιο δίνει εικόνες από την επιφάνεια του ήλιου με λεπτομέρειες που δεν έχουμε ξαναδεί

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα νέο ηλιακό τηλεσκόπιο για να καταγράψουν τις πιο λεπτομερείς εικόνες της επιφάνειας του ήλιου και το επίτευγμα αυτό χαιρετίζεται ως ένα ιστορικό ορόσημο για την «εισαγωγή σε μια νέα εποχή ηλιακής αστρονομίας».

Αυτές οι πρόσφατες πρώτες εικόνες από το ηλιακό τηλεσκόπιο Daniel K. Inouye του Εθνικού Ιδρύματος Επιστήμης (NSF) αποκαλύπτουν με άνευ προηγουμένου λεπτομέρειες την επιφάνεια του ήλιου.

Η δραστηριότητα στον ήλιο μπορεί να επηρεάσει τα συστήματα στη Γη. Οι μαγνητικές εκρήξεις που γίνονται στον ήλιο μπορούν να επηρεάσουν τις αεροπορικές διαδρομές, να διαταράξουν τις δορυφορικές επικοινωνίες και να επηρεάσουν τα ηλεκτρικά δίκτυα, προκαλώντας διακοπές μικρότερης ή μεγαλύτερης διαρκείας ή να απενεργοποιήσουν τεχνολογίες όπως είναι το GPS.

Ένα νέο τηλεσκόπιο δίνει εικόνες από την επιφάνεια του ήλιου με λεπτομέρειες που δεν έχουμε ξαναδεί
Φωτογραφία: NSO/AURA/NSF

Αυτές οι πρώτες εικόνες που έδωσε το ηλιακό τηλεσκόπιο Inouye της NSF δείχνουν μια κοντινή όψη της επιφάνειας του ήλιου, η οποία μπορεί να προσφέρει σημαντικές πληροφορίες στους επιστήμονες. Η εικόνα δείχνει ένα στροβιλιζόμενο πλάσμα που «βράζει» και καλύπτει όλη την επιφάνεια του ήλιου. Οι δομές που μοιάζουν με κυψέλες – η καθεμιά στο μέγεθος του Τέξας – δείχνει τις κινήσεις που μεταφέρουν το θερμό πλάσμα από το εσωτερικό του ήλιου στην επιφάνειά του όπου ψύχεται και στη συνέχεια βυθίζεται κάτω από την επιφάνεια σε σκοτεινές λωρίδες, σε μια διαδικασία που είναι γνωστή ως μετακίνηση.

“Αυτή η εικόνα είναι μόνο η αρχή”, δήλωσε ο David Boboltz, διευθυντής προγράμματος στο τμήμα των αστρονομικών επιστημών του NSF. Κατά τη διάρκεια των επόμενων έξι μηνών, η ομάδα των επιστημόνων, μηχανικών και τεχνικών της Inouye θα συνεχίσει να δοκιμάζει και να θέτει σε λειτουργία το τηλεσκόπιο προκειμένου να το ετοιμάσει για χρήση από τη διεθνή ηλιακή επιστημονική κοινότητα.

Διαβάστε επίσης: Χρειάζεται πρώτα από όλα να γίνεις αυτός που πραγματικά θέλεις

“Το ηλιακό τηλεσκόπιο Inouye θα συλλέξει περισσότερες πληροφορίες για τον ήλιο μας κατά τα πρώτα 5 χρόνια της ζωής του από ό,τι όλα τα ηλιακά δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από τότε που ο Γαλιλαίος είδε για πρώτη φορά με τηλεσκόπιο τον ήλιο το 1612”, πρόσθεσε.

Ο France Córdova, διευθυντής της NSF δήλωσε: «Μπορούμε τώρα να μοιραστούμε αυτές τις εικόνες και τα βίντεο, τα οποία είναι τα πιο λεπτομερή του ήλιου μας μέχρι σήμερα. Το ηλιακό τηλεσκόπιο Inouye της NSF θα είναι σε θέση να χαρτογραφήσει τα μαγνητικά πεδία μέσα στο στέμμα του ήλιου, όπου εμφανίζονται ηλιακές εκρήξεις που μπορούν να επηρεάσουν τη ζωή στη Γη. Αυτό το τηλεσκόπιο θα βελτιώσει την κατανόησή μας για το τι διαμορφώνει τον διαστημικό καιρό και τελικά, θα βοηθήσει τους επιστήμονες να προβλέψουν καλύτερα τις ηλιακές καταιγίδες».

Τα ηλιακά μαγνητικά πεδία συνεχώς περιστρέφονται και μπερδεύονται από τις κινήσεις του πλάσματος του ήλιου. Τα συνεστραμμένα μαγνητικά πεδία μπορούν να οδηγήσουν σε ηλιακές καταιγίδες που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τον σύγχρονο τρόπο ζωής που εξαρτάται από την τεχνολογία. Κατά τη διάρκεια του τυφώνα Irma του 2017, η Εθνική Ωκεανική και Ατμοσφαιρική Διοίκηση ανέφερε ότι ένα ταυτόχρονο διαστημικό φαινόμενο επηρέασε τις ραδιοεπικοινωνίες που χρησιμοποιούν οι ανταποκριτές και τα αεροπορικά και θαλάσσια κανάλια, για οκτώ ώρες, την ημέρα που ο τυφώνας έφτασε στην ξηρά.

Το Inouye Solar Telescope μπορεί να λύσει πολλά τέτοια προβλήματα, μετρώντας και χαρακτηρίζοντας το μαγνητικό πεδίο του ήλιου με περισσότερες λεπτομέρειες από ποτέ πριν και να προσδιορίσει τις αιτίες της ενδεχομένως επιβλαβούς ηλιακής δραστηριότητας.

Η καλύτερη κατανόηση της προέλευσης των πιθανών καταστροφών θα επιτρέψει στις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να προετοιμαστούν καλύτερα για τα αναπόφευκτα μελλοντικά διαστημικά καιρικά φαινόμενα. Αναμένεται ότι η κοινοποίηση πιθανών επιπτώσεων θα μπορούσε να υπολογίζεται έως 48 ώρες νωρίτερα, αντί για το ισχύον πρότυπο, το οποίο είναι περίπου 48 λεπτά νωρίτερα. Αυτό θα επέτρεπε να εξασφαλιστεί περισσότερος χρόνος προκειμένου να ασφαλιστούν τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, οι ζωτικής σημασίας υποδομές και να τεθούν οι δορυφόροι σε ασφαλή λειτουργία.

Με πληροφορίες από

goodnewsnetwork

National Science Foundation

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα