Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου μπορεί να φτάσει σε μη αναστρέψιμο σημείο

Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου μπορεί να φτάσει σε μη αναστρέψιμο σημείο

Η απαράδεκτη αποψίλωση του Αμαζονίου και η κακομεταχείριση της περιοχής από τις αρχές της Βραζιλίας και τους αγροτικούς υπερασπιστές φέρνουν το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου πιο κοντά στο χείλος της καταστροφικής οικολογικής κατάρρευσης σύμφωνα με όσα διαβάσαμε στο inhabitat. Ακόμα πιο ανησυχητικό, μόλις επιτευχθεί αυτό το σημείο ανατροπής, δεν θα υπάρχει τρόπος να αντιστραφεί. Οι εκτιμήσεις αποκαλύπτουν ότι εάν η μαζική περιβαλλοντική κακοδιαχείριση εξακολουθήσει, εντός δύο ετών, το δάσος θα καταρρεύσει και δεν θα είναι σε θέση να παράγει αρκετή βροχή για να διατηρηθεί.

Η είδηση ακούστηκε σε μια συνοπτική παρουσίαση που έδωσε η Monica de Bolle, ανώτερη συνεργάτης του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών της Peterson στην Ουάσινγκτον. Δυστυχώς, η έκθεση προκάλεσε αμφισβήτηση, με ορισμένους κλιματολόγους και ερευνητές να υποστηρίζουν ότι το σημείο ανατροπής εξακολουθεί να είναι 15-25 χρόνια μακριά.

Ο Αμαζόνιος αντιμετωπίζει σήμερα υπερβολική αποψίλωση, 75% της οποίας αποδίδεται σε δύο «δασικά προϊόντα κινδύνου»: Τη σόγια και το βόειο κρέας – οι κύριες εξαγωγές της Βραζιλίας. Η εκτεταμένη αποδάσωση και η εκκαθάριση των γαιών μειώνουν τις περιφερειακές βροχοπτώσεις, αυξάνοντας τους κινδύνους πυρκαγιάς, ξηρασίας και θερμικής καταπόνησης. Αυτοί οι αγχωτικοί περιβαλλοντικοί παράγοντες αφήνουν τα δέντρα και το οικοσύστημα ευάλωτα σε παράσιτα και παθογόνους οργανισμούς, προδιαθέτοντας περαιτέρω τη χλωρίδα σε εκτεταμένη ξηρασία των δασών και οικολογική πτώση. Δυστυχώς, ένα μη υγιές τροπικό δάσος του Αμαζονίου δεν μπορεί πλέον να παράγει αρκετή βροχή για να διατηρηθεί.

Διαβάστε επίσης: Leonardo DiCaprio: Ένθερμος περιβαλλοντικός ακτιβιστής και φιλάνθρωπος

Η θνησιμότητα των δέντρων του τροπικού δάσους θα απελευθερώσει δισεκατομμύρια τόνους άνθρακα και θα εντείνει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη. Οι άμεσες συνέπειες περιλαμβάνουν την απώλεια της βιοποικιλότητας, την αχαλίνωτη αποτυχία του οικοσυστήματος και τις κλιματικές επιπτώσεις.

Ο Carlos Nobre, κορυφαίος επιστήμονας του κλίματος στη Βραζιλία, είναι ένας από τους επικριτές της de Bolle. «Ο Αμαζόνιος έχει ήδη αποικοδομηθεί κατά 17%, οπότε όταν υπολογίζετε με τον τρέχοντα ρυθμό αποψίλωσης, αυτό το 20% έως 25% φθάνει σε 15 έως 20 χρόνια”, δήλωσε ο Nobre. “Ελπίζω να κάνει λάθος. Αν έχει δίκιο, είναι το τέλος του κόσμου. ”

Ανεξάρτητα από το αν το σημείο ανατροπής θα επιτευχθεί μέχρι το 2021 ή αργότερα, αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι εάν τα πράγματα συνεχίσουν με τον ίδιο ρυθμό στον Αμαζόνιο, το μέρος αυτό που αποτελεί παγκόσμια κληρονομιά θα εξαφανιστεί και ο κόσμος θα υποφέρει.

Via The Guardian

Εικόνα μέσω της NASA

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα