Βαθιά αναπνοή: Σωστό ή λάθος;

Βαθιά αναπνοή: Σωστό ή λάθος;

Σε πολλές αναπνευστικές ασκήσεις απαιτείται η διεύρυνση και η εκβάθυνση της αναπνοής. Οι βαθιές αναπνοές στα πλαίσια της άσκησης μπορούν να έχουν διάφορα οφέλη και να εξυπηρετούν διάφορους σκοπούς, όπως για παράδειγμα την αύξηση της ελαστικότητας των αναπνευστικών μυών.

Είναι όμως σωστό να αναπνέουμε έντονα και βαθιά, συνέχεια, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας; Όχι φυσικά. Το αποτέλεσμα είναι ο επιβαρυντικός υπεραερισμός.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την αρμονική λειτουργία των κυττάρων, των οργάνων και συστημάτων του οργανισμού μας είναι η αρμονική κυκλοφορία του αίματος.

Αιτία πολλών παθολογικών συμπτωμάτων και δυσλειτουργιών είναι η κακή κυκλοφορία. Η ποσότητα και η ποιότητα του αίματος που κυκλοφορεί μέσα στα αγγεία εξαρτάται από τα αέρια που συνυπάρχουν με το αίμα στα αγγεία, με τα πιο βασικά από αυτά να είναι το οξυγόνο και το διοξείδιο του άνθρακα. Η αναλογία αυτών των αερίων ρυθμίζεται από την αναπνοή.

Είναι λανθασμένα διαδεδομένη η αντίληψη ότι το οξυγόνο είναι το καλό και χρήσιμο αέριο και ότι το διοξείδιο είναι κακό και άχρηστο και ότι το τελευταίο πρέπει πάντα και γρήγορα να αποβάλλεται. Αδίκως παραβλέπεται η αξία της δραστηριότητας του διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο αποτελεί ένα εξίσου απαραίτητο αέριο. Καθώς αυτό παράγεται από τις καύσεις, μέσα από τα κύτταρά μας, περνά στην κυκλοφορία του αίματος, ασκώντας πίεση στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων.

Διαβάστε επίσης: Τα πάντα είναι δυνατά για εκείνον που πιστεύει

Τα αιμοφόρα αγγεία υπό την πίεση αυτή που δέχονται διαστέλλονται, εξασφαλίζοντας την ομαλή κυκλοφορία του αίματος μέσα από αυτά. Η ιδανική κυκλοφορία του αίματος καθορίζεται από τις τιμές του διοξειδίου του άνθρακα σε αυτό, όπου πρέπει να κυμαίνεται σε φυσιολογικά επίπεδα (35-45 mmHg).

Πώς όμως θα πετύχουμε τις ιδανικές αυτές τιμές;

Φυσικά, όχι αναπνέοντας όλη την ημέρα βαθιά, γιατί αναπνέοντας βαθιά το διοξείδιο του άνθρακα στους πνεύμονες μειώνεται, με αποτέλεσμα να μειώνεται και η ποσότητά του στο αίμα. Τα αιμοφόρα αγγεία με αυτή τη μείωση συστέλλονται, με αποτέλεσμα τη δυσαρμονική κυκλοφορία του αίματος και την ελλειπή οξυγόνωση, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οι βιοχημικές λειτουργίες του οργανισμού μας.

Είναι πλέον αποδεδειγμένο από πολλούς επιστήμονες, ότι η βαθιά αναπνοή, παρατεταμένη για μεγάλα χρονικά διαστήματα, με τον υπεραερισμό των πνευμόνων που προκαλεί, έχει αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό μας. Επίσης, η έρευνα πάνω στη φυσική άσκηση δείχνει ότι, όταν κινούμαστε και κυρίως όταν αθλούμαστε, η κινητοποίηση του μεταβολισμού μας που αυξάνει τις καύσεις έχει ως φυσικό επακόλουθο την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα. Το διοξείδιο του άνθρακα τότε αυξάνεται στο αίμα μας, βελτιώνοντας έτσι την κυκλοφορία στον οργανισμό.

Πώς πρέπει να αναπνέουμε λοιπόν;

Στο βιβλίο αυτό θα συναντήσετε πολλές ασκήσεις στις οποίες θα κληθείτε να εμβαθύνετε την αναπνοή σας, έτσι ώστε να αποκομίσετε τα αντίστοιχα οφέλη. Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να υιοθετήσετε τις ασκήσεις ως μόνιμο τρόπο αναπνοής. Όταν μια άσκηση τελειώνει θα πρέπει να επιστρέψετε στη φυσιολογική αναπνοή σας.

Ποια είναι αυτή;

Η συνειδητή, ανεμπόδιστη, ήρεμη, χωρίς προσπάθεια, απλή αναπνοή, έστω και αν είναι ρηχή, έστω και αν είναι σύντομη.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Αναστάσιου Τσίπηρα «Η Τέχνη της Αναπνοής» από τις εκδόσεις ΔΙΟΝ

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα