Η Βιοχημική Ιατρική και τα 12 βιοχημικά άλατα των ιστών (tissue salts)

Η Βιοχημική Ιατρική και τα 12 βιοχημικά άλατα των ιστών (tissue salts)

Στις τρεις μεγάλες διαιρέσεις της Ιατρικής επιστήμης (Αλλοπαθητική, Ομοιοπαθητική και Εκλεκτική) έχει έλθει να προστεθεί εδώ και έναν αιώνα περίπου, αμέσως μετά την Ομοιοπαθητική του Dr. Samuel Hahnemann, μια τέταρτη, η Βιοχημική Ιατρική.

Βιοχημεία είναι ο κλάδος της Χημείας και Βιολογίας που αναλύει τη ζωή στο κυτταρικό επίπεδο. Τα φυσικά μας σώματα συνίστανται από ενώσεις οργανικών και ανόργανων ουσιών που συνθέτουν τα όργανα που τα αποτελούν.

Τα ανόργανα συστατικά που βρίσκονται σ’όλους τους ιστούς του ανθρώπινου σώματος έχουν σχηματιστεί με βάση στοιχεία όπως το οξυγόνο, το υδρογόνο, ο άνθρακας, το κάλιο, ο σίδηρος, το ασβέστιο, το νάτριο, το μαγνήσιο, το πυρίτιο κ.α.

Όλα αυτά τα στοιχεία σχηματίζουν ενώσεις σε συνδυασμούς, από τις οποίες προκύπτουν ανόργανα άλατα, που διαλυόμενα στο αίμα, μεταφέρονται σ’όλα τα όργανα.

Καθένα από τα άλατα αυτά έχει τη δική του λειτουργία που είναι απόλυτα καθορισμένη μέσα στη χημεία του σώματος. Το ένα μοιράζει τα μόρια του νερού, το άλλο αποβάλλει τα πλεονάζοντα, ένα τρίτο ενώνεται με το λεύκωμα για το σχηματισμό των οστών.

Αναφέρω κατ’ αλφαβητική σειρά τα ονόματα με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες των 12 ορυκτών αλάτων των ιστών (tissue salts):

  • Διοξείδιο του Πυριτίου (Silicon Dioxide)
  • Θειικό Ασβέστιο (Calcarea Sulphurica)
  • Θειικό Κάλιο (Kalium Sulphuricum)
  • Θειικό Νάτριο (Natrum Sulphuricum)
  • Φθοριούχο Ασβέστιο (Calcarea Fluorica)
  • Φωσφορικό Ασβέστιο (Calcarea Phosphorica)
  • Φωσφορικό Κάλιο (Kalium Phosphoricum)
  • Φωσφορικό Μαγνήσιο (Magnesia Phosphorica)
  • Φωσφορικό Νάτριο (Natrum Phosphoricum)
  • Φωσφορικός Σίδηρος (Ferrum Phosphoricum)
  • Χλωριούχο Κάλιο (Kalium Muriaticum)
  • Χλωριούχο Νάτριο (Natrum Muriaticum)

Το ανθρώπινο σώμα είναι ένα δοχείο ενέργειας και λειτουργεί καλά όταν τα χημικά υγρά στις «μπαταρίες» του είναι παρόντα σε κατάλληλη ποσότητα και συνδυασμούς, όπως ακριβώς ένα αυτοκίνητο αν ήταν εφοδιασμένο με τα ανάλογα χημικά συστατικά (Βενζίνη, λάδια, νερό κ.λ.π.) θα δημιουργούσε κίνηση χωρίς προβλήματα.

Διαβάστε επίσης: Μια υπέροχη άσκηση για να συνδεθούμε με το εσωτερικό μας παιδί

Όταν προκύπτει ανεπάρκεια ενός ή περισσότερων απ’αυτά τα δώδεκα άλατα, είτε λόγω μειωμένης πρόσληψης είτε λόγω μειωμένης απορρόφησης, το σώμα βρίσκεται σε κακή υγεία.

Εάν αναπληρώσουμε με πρόσθετη λήψη το άλας που υπολείπεται, σε κατάλληλη δόση, διαπιστώνουμε ότι η υγεία αποκαθίσταται.

O Dr. Wilhelm Heinrich Schuessler είναι ο ιδρυτής του συστήματος θεραπευτικής που είναι γνωστό με το όνομα Βιοχημεία.

Γεννήθηκε στην πόλη Zwischenaln της Γερμανίας στις 21 Αυγούστου του 1821. Σπούδασε Ιατρική στο Παρίσι, Βερολίνο, Geissen και Πράγα. Είχε τελειώσει ήδη και ασκούσε την ορθόδοξη Ιατρική όταν ενδιαφέρθηκε για την Ομοιοπαθητική και αφού έκανε τις ανάλογες σπουδές απέκτησε άδεια εξάσκησης του επαγγέλματος του Ομοιοπαθητικού ιατρού.

Η Ομοιοπαθητική ήταν τότε ακόμη στη βρεφική της ηλικία. Ο ιδρυτής της Dr. Samuel Hahnemann είχε μόλις μερικά χρόνια ολοκληρώσει το επαναστατικό για την εποχή έργο του και ο Schuessler ήταν ένας από τους πρώτους μαθητές του.

Στην αρχή χρησιμοποίησε το πλήρες ρεπερτόριο των ομοιοπαθητικών ουσιών, αλλά σταδιακά, μέσα σε μία εικοσαετία, περιορίστηκε στη χρήση ουσιών μόνο από το ορυκτό βασίλειο.

Το Μάρτιο του 1873 ο Dr. Schuessler εξέδωσε το επιστημονικό άρθρο “Shortened Therapeutics” σαν τον καρπό της έρευνας που όλο αυτό το διάστημα έκανε, με σκοπό την ανακάλυψη απλούστερων φυσικών θεραπευτικών μέσων.

Έτσι εγκαινίασε επίσημα την εφεύρεση μιας καινούργιας επιστήμης, της Βιοχημείας.

Η σύγχρονη βιοχημική, ιατρική διάγνωση βασίζεται στην παθολογία και την κλινική συμπτωματολογία των ασθενών αλλά συγχρόνως λαμβάνεται υπόψη και η συνολική ψυχοσύνθεση του ατόμου.

Κάθε ανθρώπινο ον είναι μοναδικό με τις δικές του ιδιαιτερότητες, τάσεις, επιθυμίες, αντιπάθειες, φυσικά και νοητικά χαρακτηριστικά και χημική σύσταση.

Η Βιοχημική Ιατρική ασχολείται με τις αναλογίες των χημικών στοιχείων μέσα σε κάθε άτομο και το αντιμετωπίζει σαν ένα ολοκληρωμένο σύνολο και όχι σαν μια συλλογή μερών και ασχέτων μεταξύ τους λειτουργιών.

Η ολοκληρωμένη βιοχημική διάγνωση απαιτεί μια βαθιά γνώση της Materia Medica (Φαρμακολογίας) των 12 αλάτων (tissue salts), λήψη ιστορικού με συστηματική ανίχνευση των συμπτωμάτων που κάθε ασθενής παρουσιάζει μια δεδομένη χρονική στιγμή και τέλος επιλογή των κατάλληλων συνδυασμών θεραπείας.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Μιχάλη Ροδόπουλου «Αστροβιοχημική Ιατρική Ι» από τις εκδόσεις ΔΙΟΝ

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα