Πώς και τι βιβλία να διαβάζετε για να αυξήσετε την ευφυΐα και την ηγετική σας ικανότητα

Πώς και τι βιβλία να διαβάζετε για να αυξήσετε την ευφυΐα και την ηγετική σας ικανότητα

Αυτοί  που επιθυμούν να γίνουν ηγέτες θα πρέπει να διαβάζουν για να οδηγούν τους άλλους, όπως είπε και ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας.

Το να διαβάζεις για να οδηγείς σημαίνει να πιέσεις τον εαυτό σου έτσι ώστε να διαβάζεις βιβλία ανώτερα του επιπέδου σου.

Ποια είναι αυτά τα βιβλία;

Είναι εκείνα που καθώς διαβάζετε, οι λέξεις θολώνουν και δεν καταλαβαίνετε τι θέλουν να σας πουν.

Αυτά είναι τα βιβλία που πρέπει να διαβάσει ένας ηγέτης.

Η απλή ανάγνωση, όπου δεν χρειάζεται να κάνετε καμιά προσπάθεια για να καταλάβετε το νόημα όσων διαβάζετε δεν είναι αυτό που χρειάζεστε. Αντίθετα, αν αντιμετωπίζετε τον εγκέφαλό σας σαν ένα μυ που χρειάζεται να σηκώσει μεγαλύτερο βάρος, με δυσκολία, για να εξασκηθεί, τότε, θα επιλέγετε να διαβάζετε βιβλία που θα χρειαστεί να καταβάλλετε προσπάθεια για να κατανοήσετε τα νοήματά τους.

Αυτό σημαίνει επίσης, ότι θα πρέπει να επιλέγετε και θέματα με τα οποία δεν είστε εξοικειωμένοι ώστε να αποφεύγετε την άνεση της «εύκολης ανάγνωσης». Τα «σκληρά» βιβλία είναι οι καλύτεροι δάσκαλοι.

Πριν ξεκινήσετε το διάβασμα, χρειάζεται να ξεφύγετε από τη σχολική νοοτροπία, όπου συνήθως διαβάζουμε και μαθαίνουμε πράγματα γιατί κάποιος θα μας εξετάσει για να μας βαθμολογήσει και δεν σημαίνει καθόλου ότι μαθαίνουμε κάτι επειδή μας ενδιαφέρει πραγματικά. Εδώ, διαβάζετε εσείς, για εσάς. Δεν θέλετε να αποδείξετε τίποτα και σε κανέναν.

Οι πρώτες 50 σελίδες του βιβλίου δεν πρέπει να είναι μια διαδικασία ανακάλυψης για εσάς. Δεν πρέπει να χάνετε το χρόνο σας για να καταλάβετε τι προσπαθεί να πει ο συγγραφέας στο βιβλίο. Αντ ‘αυτού, η ενέργειά σας πρέπει να δαπανηθεί για να καταλάβετε εάν έχει δίκιο και πώς μπορείτε να επωφεληθείτε από αυτό.

Όταν ξεκινάτε ένα βιβλίο, μην σας ενδιαφέρει τι θα γίνει στο τέλος. Ποιος νοιάζεται; Ο στόχος σας σαν αναγνώστης είναι να καταλάβετε γιατί συνέβη ό,τι συνέβη. Αν δεν σας ενδιαφέρει να μάθετε το τέλος ή να μάθετε τους βασικούς ισχυρισμούς του βιβλίου, αυτό θα σας ελευθερώσει για να εστιάσετε στις δυο πιο σημαντικές εργασίες σας:

1.Τι σημαίνει;
2.Συμφωνείτε με αυτό;

Διαβάστε τις κριτικές, μάθετε τι ένιωσαν άλλα άτομα που έχουν διαβάσει το συγκεκριμένο βιβλίο ώστε, να μπορείτε να συμπεράνετε την πολιτιστική σημασία του έργου και το τι σήμαινε για τους άλλους. Επίσης, έχοντας μια ιδέα για τα σημαντικά θέματα του βιβλίου, μπορείτε να τα περιμένετε και όταν φτάσετε εκεί, να τα εκτιμήσετε καθώς ξετυλίγονται.

Διαβάστε οπωσδήποτε τον πρόλογο, την εισαγωγή και τις σημειώσεις στο κάτω μέρος των σελίδων. Μπορεί αυτά να σας φαίνοναι κουραστικά ή ανούσια, ωστόσο είναι πολύ χρήσιμα. Διαβάστε κάθε τι που υπάρχει πριν το κυρίως θέμα, γιατί αυτό θα ενισχύσει τις γνώσεις σας για το βιβλίο.

Θυμηθείτε ότι για να διαβάσετε ένα βιβλίο πάνω από το επίπεδο σας χρειάζεστε κάθε πλεονέκτημα.
Εάν διαβάζετε για να ηγείστε, θα συναντήσετε έννοιες ή λέξεις που δεν γνωρίζετε. Μην προσποιηθείτε ότι καταλαβαίνετε. Ψάξτε στη Βικιπαίδεια ή στο λεξικό και μάθετε αυτά που δεν γνωρίζετε και εμποδίζουν την πλήρη κατανόησή σας.

Να σημειώνετε τα αποσπάσματα που σας ενδιαφέρουν ή που είναι σημαντικά για το βιβλίο ή που σας κάνουν να σκέφτεστε.

Έχετε μαζί σας πάντα στυλό και σημειωματάριο και γράφετε οποιεσδήποτε σκέψεις ή συναισθήματα νιώθετε από κάτι που διαβάσατε. Μην βαρεθείτε να το κάνετε εκείνη τη στιγμή, για να μην χάσετε μια ξαφνική έμπνευση που είχατε.

Μόλις τελειώσετε το βιβλίο σας, αφήστε μια περίοδο μιας ή δύο εβδομάδων και μετά, επιστρέψτε ξανά σ’αυτό, έχοντας μαζί σας λευκές κάρτες στις οποίες θα καταγράψετε όλα τα αποσπάσματα που είχατε σημειώσει ως σημαντικά.

Καταχωρήστε τις κάρτες ανάλογα με το θέμα τους. Σκεφτείτε, πόσες κάρτες θα έχετε μέσα σε κάποιο χρονικό διάστημα, γεμάτες με κομμάτια σοφίας, πάνω σε ένα σωρό διαφορετικά θέματα, στις οποίες μπορείτε να ανατρέχετε κάθε φορά που θα χρειάζεστε βοήθεια για να λύσετε ένα πρόβλημα που σας απασχολεί.

Συνηθίστε να διαβάζετε ένα βιβλίο από κάθε βιβλιογραφία. Κάντε το κανόνα σας, σε κάθε βιβλίο που διαβάζετε, να βρείτε το επόμενο, στις υποσημειώσεις του ή στη βιβλιογραφία του. Με αυτό τον τρόπο, δημιουργείτε μια βάση γνώσεων πάνω σε ένα θέμα.

Το σημαντικότερο που θα πρέπει να θυμάστε είναι ότι, διαβάζετε για να  καθοδηγήσετε σε ηθικά και πρακτικά μαθήματα. Το θέμα είναι λοιπόν, να πάρετε αυτά που έχετε διαβάσει και να τα μετατρέψετε από λέξεις, σε έργα, όπως λέει ο Σενέκας.

Η απόφαση είναι δική σας. Και αυτή είναι η δουλειά σας ως ηγέτης.

Πέτρος Ντερζιώτης

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα