Βολιβία: Στόχος η αυτοδυναμία στην παραγωγή τροφίμων με σκοπό την υποστήριξη των αγροτών της χώρας

Βολιβία: Στόχος η αυτοδυναμία στην παραγωγή τροφίμων με σκοπό την υποστήριξη των αγροτών της χώρας

Ένα τολμηρό αλλά και γενναίο πρόγραμμα έχει ξεκινήσει η Βολιβία τα τελευταία χρόνια, επενδύοντας εκατομμύρια δολάρια, για την υποστήριξη μικρομεσαίων αγροτών στην παραγωγή τροφίμων σύμφωνα με δημοσίευμα του realfarmacy.com.

Έχουν ξεκινήσει πάνω από 20 έργα επισιτιστικής ασφάλειας σε όλη τη χώρα, με τη χρηματοδοτική στήριξη να έχει δοθεί, μέχρι στιγμής, στον κτηνοτροφικό και πτηνοτροφικό τομέα, στην ιχθυοκαλλιέργεια, καθώς και στην αύξηση της παραγωγής καλλιεργειών όπως οι πατάτες, τομάτες, σιτάρι, λαχανικά, καφέ και κακάο.

Με την ενίσχυση των τοπικών δυνατοτήτων, η Βολιβία στοχεύει να καταστεί απολύτως αυτοδύναμη έως το 2020. Με αύξηση 25% της παραγωγής τροφίμων που αναφέρθηκε από το 2014 και με στόχο να διατηρηθεί αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης, φαίνεται ότι η χώρα δεν είναι πολύ μακριά από την επίτευξη του φιλόδοξου στόχου της.

Η μείωση ή η ανάσχεση των εισαγωγών όχι μόνο θα συμβάλει στη βελτίωση των μέσων διαβίωσης των τοπικών αγροτών και των επιχειρήσεων, αλλά θα βοηθήσει επίσης, στην αντιμετώπιση σοβαρών ζητημάτων όπως η ανεργία, η πείνα και η φτώχεια.

Το εάν η Βολιβία θα επιτύχει την πλήρη αυτοδυναμία στην παραγωγή τροφίμων μέχρι το 2020 είναι αβέβαιο. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι αν όλες οι κυβερνήσεις είχαν την πολιτική βούληση και το θάρρος να λάβουν μια τέτοια πρωτοβουλία σαν αυτή που πήρε η Βολιβία, για να αξιοποιήσουν τις υπάρχουσες τοπικές δυνατότητες, σύντομα, οι κάτοικοι του πλανήτη μας, θα κοίταζαν με άλλα μάτια το μέλλον τους και οι συζητήσεις σε σχέση με τα παγκόσμια αναπτυξιακά ζητήματα θα γίνονταν σε εντελώς διαφορετικές βάσεις.

Διαβάστε επίσης: Βυθίζεται η Τζακάρτα, η Ινδονησία ψάχνει για άλλη πρωτεύουσα

Η Βολιβία, με έκταση 1.098.580 τ.χλμ., πληθυσμό 11.469.896 κατοίκους και πριν από τον Ευρωπαϊκό αποικισμό της, αποτελούσε τμήμα της αυτοκρατορίας των Ίνκας, είναι σήμερα ένα δημοκρατικό κράτος, το οποίο διαιρείται διοικητικά σε 9 διαμερίσματα. Η γεωγραφική της κατάσταση ποικίλλει καθώς περιλαμβάνει την οροσειρά των Άνδεων στα δυτικά, πεδινές εκτάσεις στα ανατολικά και μέρος της λεκάνης του Αμαζονίου.

Κύριες οικονομικές δραστηριότητες είναι η γεωργία, η δασοκομία, η αλιεία, τα ορυχεία και η μεταποίηση σε υφάσματα, ρουχισμό, επεξεργασμένα μέταλλα και η άντληση και διύλιση πετρελαίου.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα