Τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων με ναρκισσιστική διαταραχή

Τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων με ναρκισσιστική διαταραχή

Τα άτομα που πάσχουν από ναρκισσιστική διαταραχή, θεωρούν ότι ο κόσμος περιστρέφεται γύρω από το άτομό τους. Η ναρκισσιστική διαταραχή της προσωπικότητας είναι μια διαταραχή που έχει να κάνει με την αλαζονική συμπεριφορά και την ανάγκη για ένα συνεχή θαυμασμό από τον περίγυρο.

Οι άνθρωποι που είναι νάρκισσοι χαρακτηρίζονται ως εγωκεντρικοί, απαιτητικοί και χειριστικοί. Οι νάρκισσοι τείνουν επίσης, να επικεντρώνουν την προσοχή τους, κυρίως σε μη ρεαλιστικούς στόχους (όπως π.χ. στην άμεση φήμη), και είναι πεπεισμένοι ότι χρήζουν ιδιαίτερης μεταχείρισης από τους άλλους ανθρώπους.

Οι νάρκισσοι τείνουν να έχουν πολύ υψηλή αυτοπεποίθηση. Παρ’όλα αυτά, δεν πρέπει να μπερδεύουμε τον ναρκισσισμό με τα άτομα που έχουν αυτοπεποίθηση. Τα άτομα με αυτοπεποίθηση έχουν την αίσθηση της ταπεινότητας, σε αντίθεση με τους νάρκισσους που δεν κατανοούν την έννοια.

Στο παρελθόν πολλοί πίστευαν ότι οι νάρκισσοι νιώθουν κατά βάθος μεγάλη ανασφάλεια.

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι όχι μόνο δε νιώθουν ανασφάλεια, αλλά έχουν την αίσθηση μιας μεγαλοσύνης μέσα τους. Θα πρέπει να τονίσουμε εδώ ότι εάν οι νάρκισσοι αισθανθούν «κίνδυνο» (π.χ. αν κάποιος τους γελοιοποιήσει δημόσια), μπορεί να γίνουν επιθετικοί.

Η καθημερινότητά τους, λόγω του χαρακτήρα τους, μπορεί να τους οδηγήσει σε επικίνδυνα μονοπάτια, καθώς πολλές φορές προκειμένου να αυτοπροβληθούν μπορεί να πάρουν μεγάλα ρίσκα (π.χ. τεράστια οικονομικά ανοίγματα).

Επίσης οι νάρκισσοι είναι συνήθως ελκυστικοί και φαίνονται φυσιολογικοί εκ πρώτης όψεως. Ακόμα και αν αυτά τα άτομα καταφέρουν να πετύχουν σημαντικά πράγματα στην αρχή της γνωριμίας τους με κάποιο άτομο (είτε σε ό,τι αφορά μια προσωπική γνωριμία είτε επαγγελματική), στο άμεσο μέλλον η ναρκισσιστική συμπεριφορά αυτών των ανθρώπων προκαλεί στις σχέσεις αυτές μεγάλες δυσκολίες, οι οποίες εντείνονται, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που μιλάμε κυρίως για προσωπικές αλλά και κοινωνικές επαφές.

Διαβάστε επίσης: Μια υπέροχη άσκηση για να συνδεθούμε με το εσωτερικό μας παιδί

Τα αίτια για αυτή τη διαταραχή δεν έχουν γίνει πλήρως κατανοητά. Τα γονίδια παίζουν σημαντικό ρόλο (περίπου το 50%), όπως επίσης και το κοινωνικό περιβάλλον στο οποίο έχει μεγαλώσει το άτομο. Σχετικές υποθέσεις για τα αίτια περιλαμβάνουν μεταξύ των άλλων:

Κληρονομικά ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά τα οποία προέκυψαν λόγω μιας φυσικής συνάρτησης με τη σεξουαλικότητα του ατόμου. Ορισμένα άτομα ανέπτυξαν ναρκισσιστική συμπεριφορά εξαιτίας μιας ιδέας που είχαν για τον εαυτό τους (είμαι όμορφος, άρα αξίζω ιδιαίτερης μεταχείρισης).

Κάποιες θεωρίες περί τραυματικών εμπειριών κατά τη διάρκεια προηγούμενων ζωών, έχουν αποκτήσει περισσότερο βάρος τελευταία, από σύγχρονους ερευνητές, υπνωτιστές, ψυχιάτρους και ψυχοθεραπευτές.

Πολιτιστικοί παράγοντες μπορεί επίσης να φέρουν στην επιφάνεια ναρκισσιστικές τάσεις (π.χ. άτομα που προβάλλονται πολύ στην τηλεόραση, που έχουν κοινωνικό οικογενειακό status κ.λ.π.).

Η κλινική θεραπεία είναι σπάνια, έως ΑΔΥΝΑΤΗ, καθώς οι νάρκισσοι την αποφεύγουν.

Παρ’όλα αυτά, οι νάρκισσοι μπορεί να μάθουν να νοιάζονται για τους άλλους και πολλές φορές ο ναρκισσισμός μπορεί να περιοριστεί, εάν αυτά τα άτομα καταφέρουν να ενταχθούν ή έστω να συμφιλιωθούν με κάποια κοινωνική ομάδα.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Μιχάλη Ροδόπουλου «Ναρκισσισμός & Καταπίεση» από τις εκδόσεις ΔΙΟΝ

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα