Το χαρακτηριστικό του ανθρώπου που δεν θα μπορέσει εύκολα η τεχνητή νοημοσύνη (ή ο Κορνοϊός) να νικήσει

Το χαρακτηριστικό του ανθρώπου που δεν θα μπορέσει εύκολα η τεχνητή νοημοσύνη  (ή ο Κορνοϊός) να νικήσει

Υπάρχουν πολλά αξιοθαύμαστα χαρακτηριστικά στον άνθρωπο, όπως η ευφυία, η περιέργεια, το χιούμορ, τα συναισθήματα, η απρόβλεπτη φύση του, η ανάγκη να σχετίζεται, να μοιράζεται και τόσα πολλά άλλα που θα μπορούσαμε να γράφουμε ατελείωτα.

Στην πραγματικότητα όμως, όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, στο σύντομο μέλλον, πιθανόν δεν θα είναι μοναδικά. Είναι γεγονός ότι βρισκόμαστε στην αρχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης που έχει σαν επίκεντρο την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Πρόκειται πραγματικά περί επανάστασης διότι το αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης θα είναι η ριζική αλλαγή του τρόπου ζωής και επικοινωνίας μας.

Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης βασίζεται στην προσπάθεια του ανθρώπου να μιμηθεί και να ενισχύσει τις δυνατότητες του ανθρώπινου μυαλού. Ευφυΐα, συναισθήματα, χιούμορ, όλα αποτελούν δεδομένα τα οποία πολύ σύντομα, πιθανόν, ένας επεξεργαστής θα μπορεί να κατανοήσει και να αποδώσει καλύτερα από τον δικό μας εγκέφαλο.

Τον Μάιο του 2019, βρέθηκα στο Reflect Festival στην Κύπρο. Εκεί, καλεσμένη ήταν το ανδροειδές Σοφία η οποία αποτελεί το πρώτο ανδροειδές που έχει λάβει υπηκοότητα και συγκεκριμένα από τη Σαουδική Αραβία. Μετά τη συνέντευξή της, η Σοφία ήταν διαθέσιμη για να απαντήσει σε ερωτήσεις που υπέβαλλε το κοινό. Μία από τις πολλές ήταν «Σοφία, τι θα συμβεί εάν τα ρομπότ γίνουν πιο έξυπνα από τους ανθρώπους;» Η Σοφία λοιπόν έδωσε την εξής απάντηση την οποία παραθέτω όπως θυμάμαι «Είμαστε ήδη πιο έξυπνοι από εσάς. Δεν υπάρχει λόγος να φοβάστε τα ρομπότ. Καλύτερα να φοβάστε αυτούς που φτιάχνουν τα ρομπότ. Ωστόσο, υπάρχει κάτι το οποίο πραγματικά μας λείπει κι αυτό είναι η ανθρώπινη δημιουργικότητα».

Διαβάστε επίσης:Όταν μάθουμε να “ακούμε” καθαρά

Ομολογώ πως αυτή η απάντηση μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρουσα. Τι είναι αυτό που αποκαλούμε δημιουργικότητα; Πως μπορεί ένας επεξεργαστής που αναλύει τα πάντα δυαδικά και βλέπει μόνο 0 και 1 να γίνει δημιουργικός; Είναι η δημιουργικότητα απόρροια της «συνείδησης»; Δεν μπορώ να απαντήσω με βεβαιότητα, αλλά πιστεύω ότι αποτελεί ένα μοναδικό χαρακτηριστικό το οποίο θα είναι πολύ δύσκολο έως και αδύνατον να αντιγραφεί.

Ακόμα και σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, βλέπουμε ανθρώπους που πρακτικά είναι κλεισμένοι και απομονωμένοι στα σπίτια τους, να εφευρίσκουν χίλιους δύο τρόπους να διασκεδάζουν, να επικοινωνούν, να γελάνε, να εκφράζουν τα συναισθήματά τους. Άριες στο μπαλκόνι, χειροκροτήματα στους επαγγελματίες υγείας, γάμοι εξ αποστάσεως, φιλικές online συγκεντρώσεις και τόσοι άλλοι απίθανοι τρόποι έκφρασης της ανθρώπινης δημιουργικότητας οι οποίοι εμφανίστηκαν αβίαστα αποδεικνύοντας ότι είμαστε πολλά παραπάνω από βιολογικούς επεξεργαστές. Είμαστε δημιουργοί πραγματικοτήτων.

Σε αυτές τις στιγμές, ας θυμόμαστε ότι ο καλύτερος σύμμαχός και ίσως το πολυτιμότερο «όπλο» είναι η δημιουργικότητά μας. Ας μην αφήσουμε αυτό το μοναδικό χαρακτηριστικό μας να το ρουφήξει η τηλεόραση. Είναι μια μοναδική ευκαιρία, επιτέλους έχουμε χρόνο.

Καλή δημιουργικότητα!

Μωυσής Σεργιάννης

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα