Χώρος, χρώμα και διαρρύθμιση του σπιτιού – πώς επηρεάζουν την ψυχική μας υγεία

Χώρος, χρώμα και διαρρύθμιση του σπιτιού - πώς επηρεάζουν την ψυχική μας υγεία

Ο χώρος όπου ζούμε, ο χώρος όπου αναπνέουμε, ο χώρος που ορίζει τη ζωή μας από το πρωί μέχρι το βράδυ, από την ανατολή μέχρι τη δύση του ήλιου, είναι η ίδια μας η ζωή.
Ο χώρος που μεταφέρει τα συναισθήματά μας. Ο χώρος του σπιτιού όπου ζούμε καθημερινά επηρεάζει πάρα πολύ τη διάθεσή μας.

Εάν ο χώρος όπου ζούμε μας αρέσει πάρα πολύ και μας κάνει να αισθανόμαστε όμορφα μπορεί να επιδράσει ψυχολογικά μέσα μας και να μας προσφέρει:

Χαρά
Ηρεμία
Ικανοποίηση
Σιγουριά
Χαλάρωση
Ασφάλεια
Ξεκούραση
Συναισθηματική τόνωση

Ας δούμε ποια στοιχεία επιδρούν θετικά στο μέρος όπου ζούμε.

Χώρος: Πόσο λειτουργικός και άνετος είναι ο χώρος όπου ζούμε.
Χρώμα: Ποιο χρώμα ταιριάζει περισσότερο στις διαθέσεις μας.
Διαρρύθμιση: Η διάταξη των επίπλων και των αντικειμένων μέσα στο σπίτι.

Οι ψυχικές ανάγκες που εξυπηρετεί το σπίτι και ο χώρος όπου ζούμε:

1. Προστασία: Θέλουμε κλείνοντας την πόρτα πίσω μας να νιώθουμε απόλυτη ασφάλεια και σιγουριά.

2. Κοινωνική αποδοχή: Στο σπίτι όπου ζούμε δεχόμαστε φίλους, γνωστούς, διαμορφώνουμε καλύτερες κοινωνικές επαφές και σχέσεις με τι κοινωνικό περιβάλλον.

3. Ιδιωτικότητα: Ο χώρος όπου ζούμε αισθανόμαστε ότι ανήκει απόλυτα σ’ εμάς και είναι η σφραγίδα της προσωπικότητάς μας.

4. Χαλάρωση – άνεση: Ξεκούραση, ηρεμία, γαλήνη είναι τα συναισθήματα που μας προσφέρει πολύ έντονα το σπίτι μας. Εκεί νιώθουμε οικιακή γαλήνη.

5. Οικογένεια: Τα μέλη που ζουν στον ίδιο χώρο αναπτύσσουν έντονες σχέσεις, συναισθηματικό δέσιμο, θαλπωρή και συναισθηματικά στοιχεία στήριξης ο ένας για τον άλλο.

Όταν όμως ο χώρος όπου ζούμε δεν είναι σωστά διαμορφωμένος, όταν το περιβάλλον που βιώνουμε δεν είναι απόλυτα αποδεκτό, γίνεται αρνητικό και λανθασμένο για την ψυχολογία μας, επηρεάζοντάς μας αρνητικά και ασκώντας μας συνεχή πίεση.
Κινδυνεύουμε έτσι με μια εσωστρέφεια και έναν προβληματισμό, διαμορφώνοντας μια διαδικασία απόρριψης του χώρου όπου ζούμε. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην κακή διακόσμηση, σε κακούς χρωματισμούς, σ’ ένα βρόμικο και άσχημο περιβάλλον που θα δημιουργεί αρνητική εικόνα γύρω μας.

Αυτή η εικόνα μπορεί να μας προκαλέσει προβλήματα ψυχοσωματικά, όπως διαταραχές του ύπνου μας, ταχυπαλμία, θλίψη και ανασφάλεια για όλα όσα συμβαίνουν στον δικό μας χώρο. Τα παραπάνω μπορεί να επηρεάσουν τις επαγγελματικές μας σχέσεις αλλά και τις προσωπικές μας διαθέσεις, ακόμα και τον τρόπο διασκέδασής μας.

Επειδή, λοιπόν, πολλές φορές οι αντιδράσεις του σώματός μας είναι αντανακλαστικές και οι αισθήσεις μας συμμετέχουν άμεσα σε έναν χώρο όπου μπαίνουμε ή ζούμε, η αρνητική επίδραση πάνω μας είναι ακαριαία.

Ένα ισορροπημένο περιβάλλον, αντίθετα, δημιουργεί μέσα μας αρμονία, μας κάνει να νιώθουμε ευχάριστα, μας χαλαρώνει. Μια διακόσμηση που εκφράζει την αισθητική μας αφήνει εύκολα τα συναισθήματά μας να διαχέονται στον χώρο και μας δημιουργεί αίσθημα ευφορίας.

Ο χώρος όπου ζούμε πρέπει να μας καλύπτει, λοιπόν, απόλυτα συναισθηματικά. Ο χώρος αυτός είμαστε εμείς. Καθορίζει την ταυτότητά μας. Δείχνει την ποιότητα της ζωής μας. Στο σπίτι μας μαγειρεύουμε, βλέπουμε τηλεόραση, διαβάζουμε.
Ο χώρος μας διαμορφώνει τις σχέσεις, την αγάπη, τη στοργή μέσα από την οικογένειά μας. Εκεί τοποθετούμε τις προσωπικές μας στιγμές, τα μυστικά μας, κάνουμε έρωτα, εκεί μπορούμε να εξωτερικεύσουμε εύκολα τα συναισθήματά μας χωρίς να απολογηθούμε γι’ αυτά, να κλάψουμε και να φωνάξουμε.

Το σπίτι είναι η απεικόνιση της ψυχής μας. Το σπίτι είναι αυτό που πηγαίνει τη σκέψη μας πιο πάνω και ωριμάζει τα συναισθήματά μας. Είναι το προσωπικό μας καταφύγιο. Είναι τα συναισθήματά μας, είναι η απόλυτη αγάπη και ο απόλυτος φόβος που κλείνει μέσα μας όλες τις ιδιαιτερότητές μας και τις κρυφές μας επιθυμίες.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Δημήτρη Δανιά “Όσο πιο λίγο μ’ αγαπάς τόσο πιο πολύ σε θέλω” από τις εκδόσεις Καστανιώτη

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα