Είτε είστε ερωτευμένοι, είτε τρέχετε να ξεφύγετε από κάποιον κίνδυνο, το μυαλό σας ρυθμίζει τη βιοχημεία του αίματός σας, το οποίο με τη σειρά του ελέγχει τη βιολογία και τη γενετική λειτουργία σας.
Ο νους ερμηνεύει όσα αντιλαμβάνεστε από το περιβάλλον και ο εγκέφαλός σας εργάζεται, ώστε να εκκρίνει τη βιοχημεία που ανταποκρίνεται σ’αυτή την ερμηνεία.
Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Λατρεύω τις πιπεριές χαλαπένιο. Τα καυτερά, πικάντικα φαγητά διεγείρουν τους γευστικούς μου κάλυκες με έναν πολύ ευχάριστο τρόπο. Όμως, κάποιοι άνθρωποι με βλέπουν να τρώω συνέχεια τέτοιου είδους φαγητά και η αντίδρασή τους είναι, «Μα, πώς μπορείς και το τρως αυτό το πράγμα;»
Και οι δύο αντιλαμβανόμαστε το ίδιο γεγονός – ότι το φαγητό είναι καυτερό – αλλά ο νους μας το ερμηνεύει διαφορετικά. Η δική μου βιοχημεία απολαμβάνει τις πιπεριές χαλαπένιο. Η δική σας μπορεί να τις απορρίπτει.
Για να αντιληφθείτε καλύτερα τη βιοχημεία του έρωτα, σκεφτείτε τον εγκέφαλό σας σαν μια παλιά καλή Νευτώνεια μηχανή – για την ακρίβεια μια μηχανή βαφής (οι εγκέφαλοι είναι απίστευτα ευέλικτοι – μία εικόνα δεν είναι ποτέ αρκετή).
Διαβάστε επίσης: 9 συμβουλές για να δημιουργήσετε την ιδανική πρώτη εντύπωση
Και όταν λέω μηχανή βαφής δεν εννοώ ένα ρομπότ που θα έβαφε άψογα ένα δωμάτιο, μαζί με τα μερεμέτια. Αν υπήρχε τέτοια μυθική μηχανή θα την είχα οπωσδήποτε αποκτήσει! Εννοώ μια μηχανή μίξης βαφών, απ’αυτές που σας εξασφαλίζουν ακριβώς την απόχρωση που θέλετε.
Σε αυτές τις μηχανές, μια σειρά κυλίνδρων, γεμισμένοι με βαφές διαφορετικών αποχρώσεων, εκτοξεύουν χρώμα σε πολύ ακριβείς αναλογίες μέσα σε ένα δοχείο με άσπρη μπογιά, ώστε να παράγουν το επιθυμητό χρώμα.
Δεν υπάρχει μόνο μια κόκκινη, μια πράσινη ή μια μπλε βαφή. Υπάρχουν εκατοντάδες παραλλαγές κάθε χρώματος, όπως είναι και στο δειγματολόγιο που χρησιμοποιούν οι πελάτες για να αποφασίσουν ποια απόχρωση θέλουν για τον τοίχο τους.
Στο παράδειγμά μας, ο εγκέφαλος μοιάζει με μια τέτοια μηχανή μίξης βαφών. Αντί να αναμιγνύει διαφορετικά χρώματα, ο εγκέφαλός μας είναι μια μηχανή ανάμειξης ερωτικών φίλτρων, εφοδιασμένος με μια σειρά από νευροχημικές ουσίες και ορμόνες, που οι ερευνητές έχουν συνδέσει με τη βιοχημεία της αγάπης.
Έτσι, στις αγωνίες του πρώτου πάθους, ο εγκέφαλός σας μπορεί να παραγγείλει «φλογερό κόκκινο», εκτοξεύοντας στο μείγμα, πολλές σταγόνες τεστοστερόνης.
Αυτό πήγε καλά, οπότε ο εγκέφαλος παραγγέλνει ένα «παθιασμένο ροζ», με αρκετή ντοπαμίνη, που προκαλεί την επιδίωξη περισσότερης απόλαυσης με το αντικείμενο του πόθου σας.
Όταν έχετε πειστεί ότι έχετε βρει το Μοναδικό σας ταίρι, ο εγκέφαλός σας παραγγέλνει ένα «αγάπη-της-ζωής-μου ιώδες», ένα μίγμα με πολύ βαζοπρεσίνη και οξυτοκίνη (ορμόνες που συνδέονται με τη δημιουργία στενών συναισθηματικών σχέσεων) και σοκαριστικά χαμηλή σεροτονίνη, που σημαίνει ότι παθιάζεστε και προσκολλάστε ολοένα και περισσότερο με την Αληθινή σας Αγάπη.
Όταν αψηφήσετε τις, συνήθως επικρατούσες πιθανότητες για διαζύγιο/μίζερη σχέση και περάσετε στο επίπεδο του «Για πάντα μαζί», ο εγκέφαλος παραγγέλνει ένα «συνεχίζω-να-είμαι τρελός-από-έρωτα μπλε», εκκρίνοντας μια τεράστια ποσότητα οξυτοκίνης, της χημικής ουσίας πίσω από τις τρυφερές αγκαλιές.
Αντιλαμβάνεστε την εικόνα. Οι εγκέφαλοί μας διαθέτουν μια πληθώρα συστατικών, νευροχημικών «αποχρώσεων», που μπορούν να αναμιχθούν σε διαφορετικές αναλογίες και να παραγάγουν έτσι συγκεκριμένα «ερωτικά φίλτρα» που μας οδηγούν, αρχικά να ζευγαρώσουμε και μετά να κάνουμε σχέση με τους/τις συντρόφους μας, παρέχοντας έτσι καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης για τα αδύναμα ανθρώπινα βρέφη μας. Οι επιστήμονες έχουν ακόμη πολλά να μάθουν για την ακριβή σύνθεση αυτών των ισχυρών ερωτικών φίλτρων.
Απόσπασμα από το βιβλίο του Bruce Lipton «Το Φαινόμενο του Μήνα του Μέλιτος» από τις εκδόσεις Link media