Πράσινο φως από 4 χώρες της Αφρικής για χρήση του εμβολίου κατά του Ebola

Πράσινο φως από 4 χώρες της Αφρικής για χρήση του εμβολίου κατά του Ebola

Μεγάλη νίκη στον αγώνα κατά του ιού Ebola αποτελεί η απόφαση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, του Μπουρούντι, της Γκάνας και της Ζάμπιας, να χορηγήσουν άδεια για να χρησιμοποιηθεί το εμβόλιο κατά του Ebola.

Το εμβόλιο που έχει βρεθεί ότι είναι αποτελεσματικό στο 97,5% των περιπτώσεων, μπορεί να χορηγηθεί στις χώρες αυτές χωρίς πρώτα να γίνουν κλινικές δοκιμές, δήλωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις προσεχείς εβδομάδες, αναμένεται να δώσουν την άδεια χρήσης του εμβολίου και άλλες χώρες.

Ο ΠΟΥ φέρεται να έχει προωθήσει την πιστοποίηση και την πρόσβαση στο εμβόλιο με πρωτοφανή ρυθμό, με σκοπό να περιοριστεί όσο γίνεται περισσότερο η εξάπλωση της επιδημίας του Ebola και να σωθούν ζωές.

Το εμβόλιο σηματοδοτεί μια ελπιδοφόρα στιγμή στον αγώνα ενάντια στον Ebola, ιδιαίτερα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Η χώρα αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή τη δεύτερη χειρότερη επιδημία Ebola, η οποία ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2018 και ήδη έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 2.000 ανθρώπους.

Η εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Μαργαρίτα Χάρη δήλωσε: “Δεν πρόκειται για θεραπεία, είναι εμβολιασμός, αλλά έχει επίδραση στην πορεία της νόσου ακόμα κι αν κάποιος είναι ήδη εκτεθειμένος”.

Ο Ebola διαγνώστηκε για πρώτη φορά το 1976 , όταν υπήρχαν ταυτόχρονα εστίες στο Νότιο Σουδάν και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Το Κονγκό είχε εννέα εστίες μέσα σε 13 χρόνια.

Διαβάστε επίσης: Περισσότερες από 20 αφρικανικές χώρες εργάζονται για να δημιουργήσουν το «Μεγάλο πράσινο τείχος της Αφρικής»

Εν τω μεταξύ, η Σιέρρα Λεόνε, η Γουινέα και η Λιβερία στη Δυτική Αφρική είδαν μια καταστροφική εκδήλωση του ιού, που ξεκίνησε από το 2014 έως το 2016 και κατά τη διάρκεια των χρόνων αυτών, έχασαν τη ζωή τους, περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι.

Το εμβόλιο, που ονομάζεται rVSV-ZEBOV, εγκρίθηκε για επιλεκτική χρήση τον Ιούνιο του 2018, με μια διαδικασία γνωστή ως «συμπονετική χρήση», όπου μπορεί να χορηγηθεί με τη συγκατάθεση των ασθενών, και μόνο για εκείνους που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο να προσβληθούν από τον ιό λόγω της σύνδεσής τους με ένα πρόσωπο που έχει τον ιό.

Μέχρι σήμερα έχει χορηγηθεί σε υγειονομικούς και έκτακτους εργαζόμενους στο Κονγκό, στο Μπουρούντι, στην Ουγκάντα, στο Νότιο Σουδάν και στη Ρουάντα.

Έχει επίσης δοθεί σε περισσότερους από 290.000 ανθρώπους στο Κονγκό.

Η Χάρη δήλωσε: “Γνωρίζουμε ότι ακόμη και αν κάποιος έχει ήδη εκτεθεί, έχει ήδη μολυνθεί, αν τον εμβολιάσουμε, η πορεία της νόσου είναι πολύ λιγότερο σοβαρή [και] … το ποσοστό επιβίωσης είναι πολύ, πολύ υψηλό”.

Ο περιφερειακός διευθυντής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για την Αφρική, Matshidiso Moeti, δήλωσε στη φωνή της Αμερικής ότι το Κονγκό έχει αρχίσει να κάνει βήματα στον αγώνα κατά του Ebola.

Ο Moeti είπε: «Αυτό που μπορώ να πω με μεγάλη ελπίδα και αισιοδοξία είναι ότι … βλέπουμε, για παράδειγμα, σε μια εβδομάδα περίπου πέντε περιπτώσεις.

Έτσι, ο αριθμός των περιπτώσεων ανά ημέρα είναι πολύ μειωμένος από ό,τι ήταν πριν από λίγες εβδομάδες» και πρόσθεσε: «Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι φτάνουμε στο τέλος αυτής της επιδημίας Ebola».

Το είδαμε στο Global Citizen 

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα