Μια αποκαρδιωτική εκτίμηση έκανε, ερευνητική ομάδα από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, με επικεφαλής την καθηγήτρια Λορ Ζάνα από το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και την οποία δημοσίευσε στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν».
Σύμφωνα με την έρευνα, η ενέργεια που έχει αποθηκευθεί σταδιακά, με τη μορφή θερμότητας στα βάθη των θαλασσών από το 1871, ισοδυναμεί με την ενέργεια τουλάχιστον μιάμισης ατομικής βόμβας (σαν αυτή που έπεσε στη Χιροσίμα) κάθε δευτερόλεπτο, κατά τα τελευταία 150 χρόνια, ενώ από το 1990 και μετά λόγω της διαρκούς συσσώρευσης αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, εκτιμάται ότι, η ενέργεια που αποθηκεύεται πλέον στους ωκεανούς ισοδυναμεί με 3 – 6 ατομικές βόμβες ανά δευτερόλεπτο.
Περισσότερο από το 90% της παγιδευμένης θερμότητας των αερίων του θερμοκηπίου απορροφάται από τις θάλασσες και τους ωκεανούς του πλανήτη μας ενώ το υπόλοιπο ποσοστό ευθύνεται για την άνοδο της θερμοκρασίας του αέρα και του εδάφους.
Αυτή η τεράστια ποσότητα ενέργειας που καταλήγει στους ωκεανούς είναι υπεύθυνη για τη σταδιακή άνοδο της στάθμης τους ενώ παράλληλα, η θέρμανση των νερών αυξάνει τη συχνότητα των τυφώνων και των κυκλώνων.
Για τη στάθμη της θάλασσας, οι επιστήμονες μιλούν για άνοδο κατά πέντε εκατοστά ανά δεκαετία, με την περιοχή της Θεσσαλονίκης να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πλέον ευάλωτες της Μεσογείου.
Η καθηγήτρια Λορ Ζάνα δήλωσε: «η συνολική θερμότητα που έχει απορροφηθεί από τους ωκεανούς κατά την τελευταία 150ετία, είναι περίπου 1.000 φορές μεγαλύτερη από την ετήσια χρήση ενέργειας από όλο τον παγκόσμιο πληθυσμό» και συμπλήρωσε: «προσπαθώ να μην κάνω συγκρίσεις με τις ατομικές βόμβες, γιατί τις βρίσκω ανησυχητικές. Προτιμότερο να κάνουμε συγκρίσεις με την χρήση ενέργειας από τους ανθρώπους, κάτι λιγότερο εκφοβιστικό».
Να σημειωθεί ότι, η επίσημη επιστημονική θέση σχετικά με τις κλιματικές μεταβολές, όπως αυτή εκφράζεται από την Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (ΔΕΑΚ) του ΟΗE, είναι πως η μέση θερμοκρασία του πλανήτη έχει αυξηθεί 0,6 + – 0,2Ο C από τα τέλη του 19ου αιώνα και πως η αύξηση αυτή οφείλεται σημαντικά στην ανθρώπινη δραστηριότητα των τελευταίων 50 χρόνων.