Υπνοθεραπεία: Σύμμαχος στα σωματικά και συναισθηματικά προβλήματα

Υπνοθεραπεία: Σύμμαχος στα σωματικά και συναισθηματικά προβλήματα

Η Υπνοθεραπεία εφαρμόζεται σε περιπτώσεις που χρειάζεται να αλλάξει η συμπεριφορά, τα συναισθήματα ή η στάση ζωής ενός ανθρώπου. Εφαρμόζεται επίσης σε δυσλειτουργικές καταστάσεις που σχετίζονται με τον φόβο, το άγχος, τη διαχείριση του πόνου.

Οι λόγοι που η Ύπνωση αποτελεί ένα ισχυρό φάρμακο δεν έχουν διασαφηνιστεί ακόμα. Πάντως, όλο και περισσότεροι γιατροί αναγνωρίζουν την αξία της, καθώς και το γεγονός ότι μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας.

Για παράδειγμα, μπορεί να ανακουφίσει άτομα που πάσχουν από έντονους πόνους, να βελτιώσει την αναπνοή σε άτομα με αναπνευστικές παθήσεις, να μειώσει τη δυσφορία σε γαστρεντερικά προβλήματα. Επίσης, έχει αποδειχτεί ότι είναι ωφέλιμη σε άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη.

Σε μια πιλοτική μελέτη που δημοσιεύτηκε το 1999, η Carol Ginandes, Ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Harvard, έδειξε ότι η Ύπνωση βοηθά τα σπασμένα οστά να θεραπευτούν γρηγορότερα. Σε κάποιο άλλο πείραμα που πραγματοποιήθηκε το 2000, η Ginandes μαζί με τους ερευνητές της ανακάλυψε ότι όσες γυναίκες υποβλήθηκαν σε επέμβαση μείωσης στήθους χρειάστηκαν σημαντικά λιγότερο χρόνο ίασης όταν εφαρμόστηκε σε αυτές η μέθοδος της Ύπνωσης.

Στην Υπνοθεραπεία εφαρμόζονται τεχνικές χαλάρωσης, όπως βαθιά αναπνοή, νοερή απεικόνιση, οραματισμός και θετικές προτάσεις. Οι ασθενείς βιώνουν ένα αίσθημα ηρεμίας και ευφορίας, διατηρώντας όμως την επίγνωσή τους κατά τη διάρκεια της Ύπνωσης. Ουσιαστικά, η αίσθηση είναι παρόμοια με εκείνη που βιώνεται κατά τη διάρκεια του διαλογισμού.

Η Ύπνωση προκαλεί αλλαγές σε χημικές ουσίες που βρίσκονται στον εγκέφαλο και επηρεάζουν το νευρικό και ανοσοποιητικό σύστημα και την παραγωγή ορμονών. Εκτός από αυτό, επηρεάζει τη γονιδιακή έκφραση των κυττάρων, με αποτέλεσμα την έναρξη ή τη διακοπή ορισμένων λειτουργιών.

Οι διάφορες απεικονιστικές μέθοδοι του εγκεφάλου μας παρέχουν πληροφορίες για τον τρόπο που η Ύπνωση βοηθά το σώμα να θεραπευτεί.

Ο David Spiegel, διευθυντής του εργαστηρίου ψυχοκοινωνικής θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Stanford και συγγραφέας του βιβλίου «Trance & Treatment: Κλινικές χρήσεις της ύπνωσης», εξηγεί ότι υπάρχουν ομοιότητες με τον διαλογισμό. Στην Ύπνωση χρησιμοποιούνται θετικές δηλώσεις και προτάσεις, ενώ ο ασθενής είναι απολύτως χαλαρωμένος. Αυτό τον βοηθά να επικεντρώνεται πιο εύκολα σε παλαιότερες προβληματικές συμπεριφορές. Έτσι, καταφέρνει να φέρει την επιθυμητή αλλαγή απαλλάσσοντας τον νου του από τα αρνητικά συναισθήματα. Καθώς οι αρνητικές σκέψεις και αντιλήψεις απελευθερώνονται, αντικαθιστούνται από τις θετικές σκέψεις και τις προτάσεις που ο ίδιος ο ασθενής επιθυμεί να έχει.

Η Υπνοθεραπεία έχει ιδιαίτερα οφέλη σε άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος ή να σταματήσουν το κάπνισμα. Σε μια ανάλυση που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο του Connecticut για θέματα απώλειας βάρους, διαπιστώθηκε ότι το 70% των συμμετεχόντων στη μελέτη θεώρησαν την Ύπνωση πιο αποτελεσματική από τη Γνωστική Θεραπεία.

Ο Arreed Barabasz, διευθυντής του εργαστηρίου έρευνας για την Ύπνωση στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον και συγγραφέας του βιβλίου «Hypnotherapeutic Techniques», τονίζει ότι στις συνεδρίες δεν επικεντρωνόμαστε στο τι δεν θέλουμε να συμβεί, αλλά στους θετικούς στόχους και εικόνες. Για παράδειγμα, σε όσους θέλουν να διακόψουν το κάπνισμα, ο θεραπευτής χρησιμοποιεί θετικές προτάσεις που αφορούν καθαρούς πνεύμονες και καθαρό σώμα, γεγονός που δημιουργεί στον πελάτη του την εικόνα ενός ανθρώπου υγιούς και απαλλαγμένου από μια βλαβερή συνήθεια.

Όταν ο Barabasz εφάρμοσε Υπνοθεραπεία σε 300 καπνιστές που είχαν κάνει προσπάθεια να διακόψουν το κάπνισμα αλλά υποτροπίαζαν, παρατήρησε ότι σχεδόν οι μισοί κατάφεραν να μην καπνίσουν για 18 μήνες ύστερα από τις συνεδρίες. Το αντίστοιχο ποσοστό όσων ακολούθησαν θεραπεία με υποκατάστατα νικοτίνης ήταν μόνο 10%.

Σε άλλες έρευνες, έχει αποδειχτεί ότι οι ασθενείς με καρκίνο που κάνουν Υπνοθεραπεία πριν ή κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας έχουν λιγότερες παρενέργειες (πχ ναυτία και εμετούς) από όσους έκαναν χημειοθεραπεία χωρίς Ύπνωση.

Πλέον, όλο και περισσότεροι γιατροί και ασθενείς αναγνωρίζουν ότι το σώμα και η ψυχή είναι αλληλένδετα και συμβάλλουν μαζί στη συνολική ευεξία του ανθρώπου. Τον Απρίλιο του 2000, το διεθνές περιοδικό της Κλινικής και Πειραματικής Ύπνωσης ανέφερε ότι η Ύπνωση μείωσε τον πόνο στο 75% των ανθρώπων που συμμετείχαν στη μελέτη.

Η Ύπνωση μπορεί να βοηθήσει κι εσάς να βελτιώσετε την υγεία και τη ζωή σας. Πώς θα γίνει αυτό; Μόλις συνειδητοποιήσετε τις δυνατότητες που διαθέτετε και τις επιλογές της πορείας που μπορείτε να ακολουθήσετε. Όταν κατανοήσετε ότι η ζωή είναι ταξίδι κι όχι μόνο προορισμός, θα αποκτήσετε τον έλεγχο και θα ξεκινήσετε πραγματικά να ζείτε. Μην χάνετε άλλο χρόνο, τολμήστε σήμερα κιόλας να κάνετε αυτό το βήμα.

Χαράλαμπος Σολέας

Δείτε την Επαγγελματική Εκπαίδευση στην Κλινική Υπνοθεραπεία με Ψυχοθεραπεία – The Professional Practitioner Training Course – 2020

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα