Το κρυπτονόμισμα bitcoin και η σχέση του με την κλιματική αλλαγή

Το κρυπτονόμισμα bitcoin και η σχέση του με την κλιματική αλλαγή

Το Κρυπτονόμισμα είναι μια αποκεντρωμένη ηλεκτρονική μορφή χρήματος, η οποία βασίζεται πάνω στις αρχές της κρυπτογραφίας, για τη διασφάλιση του δικτύου και την επαλήθευση των συναλλαγών.

Τα περισσότερα κρυπτονομίσματα κάνουν χρήση μιας Κατανεμημένης Βάσης Δεδομένων, το γνωστό Blockchain.

Το 2009 παρουσιάστηκε το bitcoin, που έγινε το πρώτο επιτυχημένο αποκεντρωμένο κρυπτονόμισμα, που λόγω της «ανοικτής φύσης» του λογισμικού του, έδωσε τη δυνατότητα σε πολλούς προγραμματιστές, να πειραματιστούν με τον κώδικά του και να τον τροποποιήσουν και να δημιουργηθούν, έτσι, πολλά νέα κρυπτονομίσματα.

Το βασικότερο χαρακτηριστικό του κρυπτονομίσματος είναι ο αποκεντρωτικός του χαρακτήρας και μέσω αυτού, η ανθεκτικότητά του σε κάθε μορφής προσπάθεια για έλεγχο και παρέμβαση.

Στα οφέλη όμως, που αδιαμφισβήτητα υπάρχουν στην παραγωγή του bitcoin, έρχονται να προστεθούν και κάποιες σημαντικές παρενέργειες.

Έτσι, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Χαβάης, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή γεωγραφίας Καμίλο Μόρα, που δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους, στο περιοδικό για θέματα κλιματικής αλλαγής “Narure Climate Change” εκτιμούν ότι, το κρυπτονόμισμα bitcoin ωθεί στην άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη πάνω από τους δύο βαθμούς σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, μια άνοδος που θα αρχίσει, πιθανότατα από το 2033.

Οι επιστήμονες έκαναν αυτή την εκτίμηση, καθώς γνωρίζουν ότι το bitcoin παράγεται με έναν ταχύ ρυθμό και από πολύ μεγάλο αριθμό ενεργοβόρων υπολογιστών, κάτι που από μόνο του, θα μπορούσε να εκτρέψει τους στόχους της διεθνούς κοινότητας για την κλιματική αλλαγή.

Όπως είπαν, χαρακτηριστικά: «το bitcoin είναι ένα κρυπτονόμισμα με βαριές απαιτήσεις σε υλικό (hardware), πράγμα που προφανώς μεταφράζεται σε μεγάλη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας».

Μάλιστα, υπολόγισαν ότι, η χρήση bitcoin το 2017, προκάλεσε την εκπομπή 69 εκατομμυρίων μετρικών τόνων διοξειδίου του άνθρακα, η δε μαζική κατανάλωση ηλεκτρισμού για την παραγωγή bitcoin, μπορεί να έχει σαν συνέπεια, την εκπομπή 230 γιγατόνων άνθρακα περίπου, μέσα στην επόμενη 15ετία.

«Είναι κρίσιμο, η όποια μελλοντική ανάπτυξη των κρυπτονομισμάτων να στοχεύει στη μείωση της ζήτησης για ηλεκτρικό ρεύμα, αν θέλουμε να αποφευχθούν οι δυνητικά καταστροφικές συνέπειες μια παγκόσμιας θέρμανσης κατά δύο βαθμούς Κελσίου», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Καμίλο Μόρα.

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα