Γιατροί προτείνουν τη μουσικοθεραπεία για την αντιμετώπιση ασθενειών και ψυχικών διαταραχών

Γιατροί προτείνουν τη μουσικοθεραπεία για την αντιμετώπιση ασθενειών και ψυχικών διαταραχών

Η μουσική έχει αποδείξει ξανά και ξανά ότι αποτελεί σημαντική συνιστώσα του ανθρώπινου πολιτισμού. Από την τελετουργική της προέλευση μέχρι τη σύγχρονη ιατρική της χρήση, η μουσική είναι ένα ισχυρό βάλσαμο για την ανθρώπινη ψυχή. Παρόλο που η παραδοσιακή “μουσικοθεραπεία” περιλαμβάνει ένα συγκεκριμένο σύνολο πρακτικών, η ευρύτερη χρήση της μουσικής ως θεραπευτικού εργαλείου μπορεί να αναγνωριστεί σήμερα καθώς οι γιατροί την προτείνουν για την αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών όπως είναι οι καρδιακές παθήσεις, οι δυσλειτουργίες του εγκεφάλου, μαθησιακές δυσκολίες, κατάθλιψη, PTSD, Αλτσχάιμερ, παιδική ανάπτυξη κ.λ.π.

Η μουσική βοηθά τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και των διαταραχών που σχετίζονται με την καρδιά

Σύμφωνα με την Καρδιοαγγειακή Εταιρεία της Μεγάλης Βρετανίας, η ακρόαση συγκεκριμένης μουσικής με επαναλαμβανόμενο ρυθμό για τουλάχιστον δέκα δευτερόλεπτα μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της αρτηριακής πίεσης και μείωση του καρδιακού ρυθμού. Ορισμένες κλασικές συνθέσεις, αν συνδυαστούν με το ρυθμό του ανθρώπινου σώματος, μπορούν να χρησιμοποιηθούν θεραπευτικά για να κρατήσουν την καρδιά υπό έλεγχο.

Η ακοή και η αναπαραγωγή μουσικής βοηθούν στην αντιμετώπιση του στρες και της κατάθλιψης

Όταν πρόκειται για τον ανθρώπινο εγκέφαλο, η μουσική είναι ένα από τα καλύτερα φάρμακα. Μια μελέτη στο Πανεπιστήμιο McGill του Καναδά αποκάλυψε ότι η ακρόαση ευχάριστης μουσικής ενθαρρύνει την παραγωγή ωφέλιμων χημικών ουσιών στον εγκέφαλο, ειδικά της ορμόνης ντοπαμίνη. Η ντοπαμίνη είναι αναπόσπαστο κομμάτι του συστήματος που ενισχύει την ευχαρίστηση του εγκεφάλου. Ως αποτέλεσμα, η μουσική οδηγεί σε μεγάλη αίσθηση χαράς και ευδαιμονίας.

Διαβάστε επίσης: Έρευνες δίνουν ελπίδα στην αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών με μουσικές συχνότητες

Η μουσικοθεραπεία βοηθά στην αντιμετώπιση της νόσου του Αλτσχάιμερ

Η μουσικοθεραπεία έχει κάνει θαύματα σε ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Με το Αλτσχάιμερ, οι άνθρωποι χάνουν την ικανότητά τους να έχουν αλληλεπιδράσεις και να κάνουν διαδραστικές επικοινωνίες. Σύμφωνα με μελέτες που έγιναν σε συνεργασία με το Ίδρυμα της Αμερικής για το Αλτσχάιμερ,

«Όταν χρησιμοποιείται σωστά, η μουσική μπορεί να μεταβάλλει τη διάθεση, να διαχειριστεί την ένταση που προκαλείται από το στρες, να διεγείρει τις θετικές αλληλεπιδράσεις, να διευκολύνει τις γνωστικές λειτουργίες και να συντονίσει τις κινήσεις».

Η μουσική ενισχύει τις επιδόσεις των μαθητών στα σχολεία

Η μουσική αυξάνει την πλαστικότητα του εγκεφάλου με τέτοιο τρόπο ώστε, το παιδί να ανταποκρίνεται άμεσα στην εκμάθηση, την αλλαγή και την ανάπτυξη. Ο καθηγητής του UCLA James S. Catterall διαπίστωσε επίσης ότι, τα παιδιά που σπουδάζουν μουσική, έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο.

Το παίξιμο κιθάρας (και άλλων οργάνων) βοηθά στη θεραπεία του Μετατραυματικού Στρες

Το Υπουργείο Υποθέσεων των Βετεράνων στις ΗΠΑ μοιράστηκε μια μελέτη στην οποία οι βετεράνοι που βιώνουν τη Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες (PTSD) γνώρισαν ανακούφιση, μαθαίνοντας να παίζουν κιθάρα. Η αναπαραγωγή μουσικής για αποκατάσταση από το PTSD μοιάζει με την παραδοσιακή μουσικοθεραπεία, όπου οι ασθενείς ενθαρρύνονται να κάνουν τη μουσική μέρος της θεραπευτικής τους διαδικασίας. Η κιθάρα δεν είναι το μόνο μέσο που μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του PTSD. Στην πραγματικότητα, η επιχείρηση We Are Here έχει έναν εκτενή κατάλογο των Θεραπευτικών Μουσικών Ευκαιριών για τους βετεράνους του στρατού.

Η μελέτη της μουσικής ενισχύει την ανάπτυξη του εγκεφάλου στα μικρά παιδιά

Μια μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, στον τομέα της νευροεπιστήμης, έχει διαπιστώσει τα ευεργετικά αποτελέσματα της πρόωρης έκθεσης στη μουσική. Σύμφωνα με τα ευρήματα, ακόμη και μισή ώρα μουσικής εκπαίδευσης είναι αρκετή για να αυξήσει τη ροή αίματος στο αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα, υψηλότερα επίπεδα ανάπτυξης στην παιδική ηλικία.

Η μουσική εκπαίδευση βοηθά τα παιδιά να βελτιώσουν τις δεξιότητες ανάγνωσης

Μελέτη αναφέρει ότι «Τα παιδιά που εκτίθενται σε ένα πολυετές πρόγραμμα μουσικής διδασκαλίας, εμφανίζουν ανώτερες γνωστικές επιδόσεις σε δεξιότητες ανάγνωσης σε σύγκριση με τους μη-μουσικά εκπαιδευμένους συνομηλίκους τους». Στα αρχικά στάδια της εκμάθησης και της ανάπτυξης, η μουσική προκαλεί ακουστικές, συναισθηματικές, γνωστικές και οπτικές αντιδράσεις σε ένα παιδί. Η μουσική βοηθά επίσης την ανάπτυξη της παιδικής κιναισθησίας. Σύμφωνα με τα αποδεικτικά στοιχεία που υποστηρίζονται από την έρευνα, ένα τραγούδι διευκολύνει την εκμάθηση γλωσσών πολύ πιο αποτελεσματικά από την ομιλία.

Η ακρόαση μουσικής βοηθά στη βελτίωση του ύπνου

Σύμφωνα με το Κέντρο Καρδιαγγειακών Ασθενειών στην Κίνα, η ακρόαση μουσικής πριν και κατά τη διάρκεια του ύπνου βοηθά πολύ τους ανθρώπους που πάσχουν από χρόνιες διαταραχές του ύπνου. Η χαλαρή μουσική μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία τόσο των οξειών όσο και των χρόνιων διαταραχών του ύπνου που περιλαμβάνουν τα πάντα, από το στρες και το άγχος έως την αϋπνία.

Το παίξιμο του Didgeridoo βοηθά στην αντιμετώπιση της άπνοιας κατά τη διάρκεια του ύπνου

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal δείχνει ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από άπνοια μπορούν να βρουν ανακούφιση, αν παίζουν το αυστραλιανό όργανο, γνωστό ως didgeridoo. Οι ασθενείς που έπαιξαν το Didgeridoo για μέσο όρο 30 λεπτών την ημέρα, 6 ημέρες την εβδομάδα, είδαν σημαντικές αυξήσεις στην ποιότητα του ύπνου τους και μείωσαν την κούραση της ημέρας, μετά από μια ελάχιστη περίοδο 3 μηνών πρακτικής.

Ο Δρ. Jordan Stern του «BlueSleep» λέει:

“Η θεραπεία της άπνοιας είναι αρκετά δύσκολη επειδή δεν υπάρχει ούτε μία θεραπεία που να λειτουργεί άκρως αποτελεσματικά σε κάθε ασθενή. Το didgeridoo έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της άπνοιας και έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικό, εν μέρει, λόγω της ενίσχυσης των φαρυγγικών μυών, δηλαδή των μυών του λαιμού καθώς και των μυών της γλώσσας”.

Πηγή

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα