Μελέτη: Τα παιδιά που περνούν χρόνο στη φύση γίνονται ευτυχισμένοι ενήλικες

Μελέτη: Τα παιδιά που περνούν χρόνο στη φύση γίνονται ευτυχισμένοι ενήλικες

Όλοι αισθανόμαστε ενστικτωδώς ότι το να περνάμε χρόνο στη φύση μας κάνει καλό τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχικό επίπεδο. Όταν όμως, η επιστήμη το αποδεικνύει τότε, αυτό που μέχρι πριν ήταν μια υποψία, τώρα, γίνεται πλέον πραγματικότητα.

Πρόσφατα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Aarhus στη Δανία δημοσίευσαν τα συμπεράσματα μιας μελέτης που έκαναν και η οποία κράτησε από το 1985 μέχρι το 2013. Το συμπέρασμα λοιπόν, των επιστημόνων, ήταν ότι βγαίνοντας έξω και περπατώντας σε χώρους που υπάρχει πράσινο, ακούγοντας τον ήχο των δέντρων, νιώθοντας τον άνεμο στο πρόσωπό μας, την βροχή στο σώμα μας, τον ήλιο στο δέρμα μας, όσο περισσότερο τα κάνουμε αυτά σαν παιδιά, τόσο πιο ευτυχισμένοι γινόμαστε ως ενήλικες.

Στη διάρκεια των 28 χρόνων που κράτησε η μελέτη αυτή, οι επιστήμονες συγκέντρωσαν στοιχεία από 1.000.000 Δανούς. Έλεγξαν τα πάντα, εισοδήματα, οικογενειακό ιστορικό σε ψυχικές ασθένειες καθώς και πόσο πράσινο υπήρχε γύρω από το σπίτι στο οποίο είχαν μεγαλώσει. Προσπάθησαν επίσης, να ελέγξουν και για οικονομικούς και κοινωνικούς παράγοντες. Σε κάθε περίπτωση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που περιβάλλονταν από φύση στα μικρά τους χρόνια είχαν 55% χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης προβλημάτων ψυχικής υγείας ως ενήλικες. Και επιπλέον, όσο περισσότερο χρόνο περνούσαν στη φύση, τόσο καλύτερα ήταν τα αποτελέσματα της ψυχικής τους υγείας.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από δορυφόρους, οι επιστήμονες εξέτασαν ακόμα και πόσο πράσινο περιέβαλλε τις κατοικίες μαθητών που μελετούσαν στο σπίτι. Οι μαθητές που μεγάλωναν σε περιοχές που υπήρχε ορατή βλάστηση είχαν καλύτερα αποτελέσματα στην ψυχική τους υγεία και σαν παιδιά αλλά και ως ενήλικες. Δεν είχε καμιά σημασία αν επρόκειτο για άγρια φύση, δημόσια πάρκα ή και αστικούς χώρους πρασίνου.

“Υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι το φυσικό περιβάλλον διαδραματίζει μεγαλύτερο ρόλο στην ψυχική υγεία από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως”, δήλωσε η Kristine Engemann, επικεφαλής της μελέτης.

Σε ορισμένες χώρες, οι γιατροί συνταγογραφούν περιπάτους στη φύση, για να βοηθήσουν ασθενείς με χρόνιες σωματικές ασθένειες. Οι ορεινές ποδηλατικές ομάδες θεραπεύουν τους ψυχικά ασθενείς. Το surfing είναι ένα πολύ καλό σπορ για βετεράνους με σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα και σωματικές ασθένειες.

Φαίνεται πως το να βρισκόμαστε μέσα στη φύση, μας φέρνει σε αρμονία με τον φυσικό κόσμο κα αυτή η αρμονία επιδρά ιαματικά τόσο στο σώμα όσο και στην ψυχή μας. Ποιος δεν έχει νιώσει αυτή την επίδραση όταν κάνουμε κάμπινγκ, όταν βρισκόμαστε στη μέση της θάλασσας, όταν σκαρφαλώνουμε στην κορυφή ενός βουνού ή ακόμα και όταν ξαπλώνουμε δίπλα σε μία λίμνη;

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα