Πως να νικήσουμε την ζήλεια σε 5 βήματα με την τεχνική της άδειας καρέκλας

Πως να νικήσουμε την ζήλεια σε 5 βήματα με την τεχνική της άδειας καρέκλας

Η τεχνική της άδειας καρέκλας έγινε γνωστή από τον Fritz Perls, τον δημιουργό της λεγόμενης «θεραπείας Gestalt».

Είναι μια άσκηση που σας επιτρέπει να εξετάσετε όλες τις πτυχές του προβλήματος: τι νιώθω, τι σε κάνω να υπομένεις, τι αισθάνεσαι, τι με κάνεις να υπομένω.
Καθίστε σε μια καρέκλα και τοποθετήστε απέναντί σας μια άλλη άδεια καρέκλα. Φανταστείτε ότι σε αυτήν κάθεται ο/η σύντροφός σας.

Η άσκηση πραγματοποιείται σε πέντε βήματα:

1.Εκφράστε τα παράπονά σας. Εκθέστε σε αυτή την άδεια καρέκλα όλες τις επιλήψιμες συμπεριφορές του που κάποια στιγμή θέλατε να αποκαλύψετε στον σύντροφό σας. Αφήστε ελεύθερο τον εαυτό σας, πείτε οτιδήποτε σας έρχεται στο μυαλό! Μοναδικός κανόνας: καμιά βίαιη κίνηση ή απειλή.

Διαβάστε επίσης: 11 μικρές καθημερινές συνήθειες που προσελκύουν την αρνητικότητα στη ζωή μας

2. Μιλήστε στον σύντροφό σας. Απευθυνθείτε στον σύντροφό σας, που υποτίθεται ότι κάθεται στην άδεια καρέκλα. Πείτε όλα όσα έχετε να του πείτε, προσπαθώντας να διατηρείτε την ηρεμία σας, μιλώντας στο πρώτο πρόσωπο ενικού και εκφράζοντας όχι μομφές και κατηγορίες, αλλά αυτό που αισθάνεστε πραγματικά («Ανησυχώ όταν επιστρέφεις αργά, γιατί φοβάμαι ότι με απατάς»).

3. Κάντε ένα μικρό διάλειμμα για μερικά λεπτά.

4. Πάρτε τώρα τη θέση του συντρόφου σας. Αλλάξτε καρέκλα, γίνετε ο σύντροφός σας, και απευθυνθείτε στον εαυτό σας. Και σε αυτή την περίπτωση ο σύντροφός σας έχει το δικαίωμα να σας πει πολύ σκληρά πράγματα, σ’ εσάς που τον αντιμετωπίζετε τόσο άδικα. Προσπαθήστε να φανταστείτε ειλικρινά κα χωρίς περιορισμούς αυτά που ο σύντροφός σας θα μπορούσε να σας προσάψει.

5. Κλείστε την άσκηση απευθυνόμενοι και πάλι στον σύντροφό σας. Αυτή τη φορά ζητήστε του συγγνώμη. Εδώ πρέπει να ψάξετε βαθιά μέσα σας τα ειλικρινή επιχειρήματα που θα τον κάνουν να καταλάβει ότι αυτή τη φορά ξέρετε τι πρέπει να αλλάξει και συναισθάνεστε πραγματικά αυτά που έχει υποστεί.

Με την ολοκλήρωση αυτών των πέντε βημάτων θα έχετε δει τις διάφορες θέσεις και απόψεις που συνδέονται με τη ζήλια σας και θα έχετε αντιληφθεί πώς επιδεινώνεται η ένταση των συναισθημάτων.

Κάντε άλλο ένα διάλειμμα έτσι ώστε να αφήσετε να κατασταλάξουν αυτά που μόλις εκφράσατε. Μη διστάσετε να σημειώσετε στο ημερολόγιό σας τις εντυπώσεις σας από αυτή την άσκηση, καθώς και τα συνασθήματα ή τις σκέψεις που είχατε μετά από αυτή την εμπειρία.

Η τεχνική της άδειας καρέκλας διευκολύνει την αναγνώριση και την έκφραση των συναισθημάτων χρησιμοποιώντας τις αντωνυμίες «αυτός/αυτή, εσύ, εγώ»:

Απευθύνεστε στο απρόσωπο αντικείμενο, την καρέκλα, χρησιμοποιώντας το «αυτός/αυτή» για να μιλήσετε για τον/τη σύντροφό σας σαν να μιλάτε σε ένα τρίτο ουδέτερο πρόσωπο («αυτός/αυτή μου έκανε αυτό», «του/της έχω θυμώσει»). Το τρίτο πρόσωπο ενικού βοηθά να δημιουργηθεί μια απόσταση για να ξεκινήσει ο διάλογος.

Στη συνέχεια απευθύνεστε άμεσα σε αυτόν/αυτήν χρησιμοποιώντας το «εσύ», που φέρνει πιο κοντά τους συνομιλητές. Έτσι κάνετε ένα βήμα προς την αναγνώριση και την έκφραση των συναισθημάτων.

Τέλος, το πολύ ατομικό και υποκειμενικό «εγώ» σας δίνει τη δυνατότητα να συμπάσχετε με τον άλλο εκφράζοντας αυτό που αισθάνεται, και συγχρόνως να αναλάβετε την ευθύνη αναγνωρίζοντας ότι τον/την έχετε κάνει να υποφέρει με τη ζήλια σας. Στο τελευταίο βήμα ζητήστε επίσης συγγνώμη, ολοκληρώνοντας έτσι τη διαδικασία της αναγνώρισης και αποδοχής της ευθύνης σας.

Η άσκηση αυτή είναι σύνθετη και πρέπει να γίνει με σοβαρότητα. Αφιερώστε χρόνο για να φανταστείτε καθεμιά από τις καταστάσεις. Κάνοντας αυτή τη διερεύνηση, ψάχνοντας να καταλάβετε τι μπορεί να νιώθει ο/η σύντροφός σας, αναπτύσσετε ενσυναίσθηση και μπορείτε να βλέπετε από κάποια απόσταση το θυμό σας. Τελικά θα μπορέσετε να καταλάβετε καλύτερα τον/τη σύντροφό σας.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Bernard Geberowicz «Νίκησε τη Ζήλια» από τις εκδόσεις Πεδίο

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα