Οι πρώτοι άνθρωποι στη Σελήνη

Οι πρώτοι άνθρωποι στη Σελήνη

«Σήμερα, 20 Ιουλίου 1969, άνθρωποι προσεληνώθηκαν στο φεγγάρι. Δύο Αμερικανοί αστροναύτες, ο Νιλ Άρμστρονγκ και ο Έντουιν Όλντριν οδήγησαν το θαλαμίσκο του «Απόλλων» στη Θάλασσα της Γαλήνης στις 4.17 μ.μ., ανατολική ώρα.

Μετά από έξι ημέρες βγήκαν και περπάτησαν στη σεληνιακή επιφάνεια. Όταν στις 10.56 μ.μ., ο Άρμστρονγκ έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στη Σελήνη, είπε στις χιλιάδες των εκατομμυρίων που παρακολουθούσαν τη σκηνή στην τηλεόραση: «Αυτό είναι ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, τεράστιο όμως άλμα για την ανθρωπότητα».

Λίγο αργότερα, τον συνάντησε ο Όλντριν και τοποθέτησαν από κοινού μια τηλεοπτική κάμερα, μακριά από το θαλαμίσκο, ως και μια αμερικανική σημαία.

Στη συνέχεια, συγκέντρωσαν δείγματα από πέτρες και χώμα κα έθεσαν σε λειτουργία διάφορα επιστημονικά όργανα.

Οι δύο άντρες είχαν άνεση κινήσεων στο σεληνιακό πεδίο βαρύτητας – της Γης είναι έξι φορές δυνατότερο – παρά τις ογκώδεις αστροναυτικές στολές τους.

Η εργασία τους διακόπηκε όταν ο Πρόεδρος Νίξον τους συνεχάρηκε από το Λευκό Οίκο. Οι ασπρόμαυρες τηλεοπτικές εικόνες που τους έδειχναν να χοροπηδάνε μεταδόθηκαν στη Γη με καταπληκτική καθαρότητα. Μετά δυο ώρες και 21 λεπτά οι αστροναύτες γύρισαν στο θαλαμίσκο και έπεσαν για ύπνο.

Η ιστορική πτήση του «Απόλλων ΙΙ» άρχισε τέσσερις μέρες πριν, από το Ακρωτήριο Κέννεντυ. Μόλις χθες μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη.

Ο Άρμστρονγκ και ο Όλντριν εισήλθαν στον θαλαμίσκο και αποσυνδέθηκαν από το κυρίως σκάφος στις 11.50 μ.μ. Λίγα λεπτά αργότερα, ο Κόλλινς έθεσε σε κίνηση το σκάφος σε δυο μίλια απόσταση από το θαλαμίσκο, πυροδοτώντας τους ειδικούς πυραύλους.

Η κάθοδος στη Σελήνη είχε αρχίσει στις 3.08μ.μ., όταν ο θαλαμίσκος βρισκόταν στο πίσω μέρος από τη Σελήνη.

Μια στιγμή μεγάλης έντασης σημειώθηκε όταν οι αστροναύτες διαπίστωσαν ότι ο ηλεκτρονικός υπολογιστής τους οδηγούσε σε έναν κρατήρα με ογκόλιθους, όπου θα μπορούσαν να συντριβούν.

Τότε, ανέλαβε ο Άρμστρονγκ και προσγείωσε το θαλαμίσκο σε μια επίπεδη επιφάνεια, 120 μίλια ΝΔ του κρατήρα Μάσκελυν, στην Α. Πλευρά της Σελήνης.

Στο μεταξύ, από την Αυστραλία στη Νορβηγία και από το Κάνσας στη Βαρσοβία, οι άνθρωποι, με τεντωμένα τα αυτιά στα ραδιόφωνα και προσηλωμένοι στις τηλεοράσεις, παρακολουθούσαν το ιστορικό γεγονός.

Ακόμα και σε μη φιλικά έθνη η αποστολή χαιρετίστηκε με ευνοϊκά σχόλια ή τουλάχιστον αμερόληπτα.

Το πρώτο ταξίδι στη Σελήνη είναι προγραμματισμένο να κρατήσει λιγότερο από μια μέρα. Ο θαλαμίσκος θα φύγει από τη Σελήνη στις 1.55 μ.μ., σήμερα, και θα προσθαλασσωθεί προτού το κυρίως σκάφος αρχίσει το ταξίδι της επιστροφής.

(Δημοσίευση εφημερίδας – Ιούλιος 1969)

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα