Συνέντευξη με τον Στάμο Στίνη, επικεφαλής του ΠΑ.ΔΙ.ΣΥ. και συνιδρυτή του θρυλικού περιοδικού “Τρίτο Μάτι”.

Ο Στάμος Στίνης, γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος του Φυσικού τμήματος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος master στην Πληροφορική. Από νωρίς στράφηκε στο χώρο της Αυτογνωσίας και της Πνευματικότητας κι έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό ως εκδότης. Οι εκδόσεις “Έσοπτρον” και τα περιοδικά “Τρίτο Μάτι” και “Hellenic Nexus” έγραψαν τη δική τους μοναδική ιστορία κι αγαπήθηκαν απ’το αναγνωστικό κοινό όσο λίγα.

Ο ίδιος, ζωντανός θρύλος κι έμμεσος μέντορας πολλών Ελλήνων στο χώρο της αναζήτησης, ηγείται πλέον του Πανελληνίου Δικτύου Συνειδητότητας (ΠΑ.ΔΙ.ΣΥ.) και συνεχίζει το έργο του διδάσκοντας και μεταλαμπαδεύοντας τη γνώση που απέκτησε μέσα στο χρόνο, μέσα από επιλεγμένα θεματικά σεμινάρια κι εργαστήρια που διοργανώνει το ΠΑ.ΔΙ.ΣΥ.

Ας τον απολαύσουμε λοιπόν στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Γεωργία Χρήστου για την Εναλλακτική Ατζέντα.

Κύριε Στίνη, είστε φυσικός και έχετε διατελέσει και καθηγητής φυσικής. Αργότερα υπήρξατε συνεκδότης των πιο διάσημων περιοδικών αναζήτησης στη χώρα μας, όπως το Τρίτο Μάτι. Τι σας έκανε να αλλάξετε τόσο ριζική κατεύθυνση ζωής;

Κατ’ αρχήν, από πολύ μικρός είχα αυτό λέμε «μεταφυσικές» ανησυχίες αλλά και εμπειρίες. Αυτή μου η τάση ταίριαξε πολύ καλά με τις σπουδές μου στη Φυσική, καθότι η έρευνα για τους νόμους του σύμπαντος, αποσκοπεί ουσιαστικά να δώσει απαντήσεις στο ίδιο το νόημα της Ύπαρξης. Άλλωστε κορυφαίοι επιστήμονες, από τον Ισαάκ Νεύτωνα και τον Μεντελέγιεφ, μέχρι τον Αϊνστάιν και τον Ντέιβιντ Μπόμ ήταν βαθιά μεταφυσικοί στην κοσμοαντίληψή τους. Αλλά και από καθαρά επιστημονική πλευρά, η μετα-φυσική είναι ο χώρος που ακόμα δεν έχει καταφέρει να ερευνήσει η φυσική!

Όμως, η πραγματική αιτία που τελικώς δεν σταδιοδρόμησα ως φυσικός, αλλά ως εκδότης, πνευματικός δάσκαλος, ομοιοπαθητικός και ολιστικός θεραπευτής, είναι η συνάντησή μου στα 19 μου χρόνια με έναν πολύ ιδιαίτερο άνθρωπο, που με μύησε σε μία πολύ ιδιαίτερη πνευματική παράδοση. Έτσι, παρά το ότι μετά το Φυσικό, απέκτησα και ένα μάστερ στην πληροφορική, συνειδητοποίησα ότι ο δρόμος της καρδιάς μου ήταν άλλος…

Η φυσική είναι μια θετική επιστήμη που βασίζεται σε απτές και αδιάσειστες αποδείξεις. Ο ρόλος του αναζητητή είναι να έχει ανοικτούς ορίζοντες και να βασίζεται και σε άλλους παράγοντες όπως η διαίσθηση, η πίστη και άλλες υποκειμενικές πλευρές. Πιστεύετε ότι υπάρχει ή πρέπει να υπάρχει κάποιο σημείο συνάντησης μεταξύ του ορθολογισμού και της αναζήτησης;

Όπως προανέφερα, δεν υπάρχει καμία αντίφαση/αντίθεση μεταξύ του αναζητητή και του επιστήμονα. Οι πιο σημαντικοί επιστήμονες που ανέδειξε η ανθρωπότητα ανά τους αιώνες υπήρξαν σαφέστατα αναζητητές, άτομα με οξεία ενόραση και πίστη στο επέκεινα.

Εάν, λοιπόν, ο ορθολογισμός εκφράζει το αριστερό εγκεφαλικό μας ημισφαίριο, τότε η αναζήτηση εκφράζει το δεξί. Και όλοι ξέρουμε πως εάν τα δύο εγκεφαλικά ημισφαίρια λειτουργούν αρμονικά και συντονισμένα μεταξύ τους, ο άνθρωπος αναδεικνύει το μέγιστο των δυνατοτήτων του…

Σήμερα, είστε επικεφαλής του Πανελλήνιου Δικτύου Συνειδητότητας. Μπορείτε να μας πείτε με λίγα λόγια τι είναι το ΠΑ.ΔΙ.ΣΥ;

Συνάντησα λοιπόν στα 19 μου ένα πολύ ιδιαίτερο άτομο, έναν Έλληνα Αιγυπτιώτη από την Αλεξάνδρεια, ο οποίος με μύησε σε μία αρχαία ελληνική πνευματική παράδοση – τους Αγγελιαφόρους του Φωτός. Η παράδοση αυτή ξεκίνησε στην Αλεξάνδρεια περί το 10 μ.Χ. από Έλληνες μυημένους στον Ορφισμό, τον Ερμητισμό, τον Πυθαγορισμό και τον Νεοπλατωνισμό, και συνετέλεσε μάλιστα στην ίδρυση της Νεοπλατωνικής σχολής της Αλεξανδρείας. Από την παράδοση αυτή θεωρείται πως πέρασαν μεγάλες μορφές της φιλοσοφίας και της πνευματικότητας, όπως ο Απολλώνιος ο Τυανεύς, η Υπατία, ο Πλωτίνος, ο Ιάμβλιχος και ο Ωριγένης.

Έχοντας θητεύσει στην παράδοση αυτή επί 15 περίπου χρόνια, και αφού είχε πεθάνει ο δάσκαλός μου, κατόπιν δικής του προτροπής, το 1993 ξεκίνησα έναν μικρό κύκλο αναμετάδοσης της γνώσης που είχα λάβει. Από αυτόν τον κύκλο προέκυψε το 1996 η ιδέα να δημιουργηθεί ένας ευρύτερος φορέας, μία μεγαλύτερη παρέα, που θα προωθούσε την πνευματικότητα μέσα από την ελληνική οπτική και θέαση, και επιπλέον θα προσέφερε στην αναγέννηση του Ελληνισμού και στην προώθηση των ελληνικών αξιών του Μέτρου, της Αρμονίας, του Ορθού Λόγου, της Ηθικής, της Ελευθερίας, της Απροκατάληπτης Σκέψης και της Θεολογίας του Προσώπου και της Σχέσης με το Θείον, για το καλό όλης της ανθρωπότητας.

Έτσι προέκυψε το Πανελλήνιο Δίκτυο Συνειδητότητας, το οποίο μεταδίδει τη διδασκαλία των Αγγελιαφόρων και διοργανώνει τον Ομαδικό Οραματισμό για τον Ελληνισμό, πνευματικά και θεραπευτικά εργαστήρια, εκδρομές σε τόπους δύναμης, και τώρα ξεκινά την Ακαδημία Μύησης των Αγγελιαφόρων του Φωτός.

Από τα μαθήματα που προσφέρετε, μου τράβηξε την προσοχή αυτή η πρόσφατη ανακοίνωση του ΠΑ.ΔΙ.ΣΥ για την έναρξη του 1ου Ακαδημαϊκού Έτους Μύησης στην αρχαία ελληνική πνευματική και φιλοσοφική Παράδοση των  Αγγελιαφόρων του Φωτός. Ποια είναι η ιδιαιτερότητα αυτής της διδασκαλίας σε σχέση με άλλες υφιστάμενες;

Η διδασκαλία αυτή είναι κάτι το μοναδικό. Κατ’ αρχήν είναι ελληνική, τη στιγμή που η χώρα μας κατακλύζεται εδώ και δεκαετίες από μυριάδες εισαγόμενες παραδόσεις, συστήματα και θρησκείες – από ανατολή και δύση. Δεύτερον, δεν μιλάμε για μία απλή new age μέθοδο που την παίρνεις σε ένα ή δύο σεμινάρια. Μιλάμε για ωκεανό βαθιάς γνώσης, θεωρίας και πρακτικών, βιωματικά επιβεβαιωμένων, που κυριολεκτικά αλλάζουν τη ζωή μας.

Αρκεί να ρίξει κανείς μία προσεκτική ματιά στο αναλυτικό πρόγραμμα της Ακαδημίας στο https://padisy.gr/analytiko-programma-mathimaton-2018-2019-1oy-akadimaikoy-etoys-ton-aggeliaforon-toy-fotos/ που παραθέτει όλη την «διδακτέα ύλη» για να διαπιστώσει την αυθεντικότητα, το εύρος και τη σημαντικότητα της παρεχόμενης γνώσης.

Τι άλλα μαθήματα προσφέρετε στον χώρο;

Στο χώρο γίνονται πολλά. Υπάρχουν ομάδες για πνευματική άσκηση και ενεργειακή θεραπεία, γίνονται εργαστήρια, συνεδρίες ομοιοπαθητικής, ψυχοθεραπείας, συστημικής αναπαράστασης, διαλέξεις κλπ. Για όλα μπορεί να ενημερώνεται κανείς από την ιστοσελίδα του ΠΑ.ΔΙ.ΣΥ. και την σελίδα του στο Facebook.

Κύριε Στίνη, ποιο είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στο δρόμο προς την εσωτερική μας αναζήτηση;

Θίγετε ένα τεράστιο θέμα, που ουσιαστικά αφορά και ολόκληρη τη μαθητεία μας στη ζωή. Αναγκαστικά θα απαντήσω επιγραμματικά:
Τα μεγαλύτερα εμπόδια που εγώ έχω εντοπίσει είναι η Αφέλεια, η Οκνηρία, ο Φόβος της Αλλαγής, η Βιασύνη και η Έπαρση!

Τι θα συμβουλεύατε έναν άνθρωπο που μόλις τώρα έχει ξεκινήσει το δρόμο της αναζήτησής του;

Να βαδίζει με βάση το μέτρο: Συνδυάζοντας την πίστη με τον ορθό λόγο, την καλοσύνη με την δικαιοσύνη, την ελευθερία με την αφοσίωση, το πάθος με την μεθοδικότητα, την πνευματική «απογείωση» με την δημιουργική «γείωση».

Και όπως λέω, απλά και χιουμοριστικά, όταν με ρωτάνε ποια στάση στη ζωή έχω καταλάβει ότι είναι η σωστή, μετά από 40 χρόνια αναζήτησης:
Άσχετα με το τι άλλο κάνεις, κοίτα να είσαι καλός άνθρωπος χωρίς να είσαι κορόιδο!

Δείτε περισσότερα για τη Διδασκαλία των Αγγελιαφόρων του Φωτός με το Στάμο Στίνη εδώ:

Πρώτο Ακαδημαϊκό Έτος Μύησης στη Διδασκαλία των Αγγελιαφόρων του Φωτός!

Ενδιαφέροντα σεμινάρια και μαθήματα