“επι-Γραφές: Τo σώμα της λέξης” – Αφή

"επι-Γραφές: Τo σώμα της λέξης" - Αφή

επι-Γραφές: Τo σώμα της λέξης

Αφή : Ο συμβολικός κώδικας των γαντιών

Διατμηματικό, διαδραστικό και διαπολιτισμικό εργαστήριο, για τη γραφή και την απτική της αντίληψη.

Το διαπολιτισμικό και διατμηματικό εργαστήρι Το Σώμα των λέξεων που ξεκίνησε το 2016 στο Μουσείο Alex Mylonas-Μακεδονκό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης εγκαινιάζει το συμπληρωματικό τμήμα, που αφιερώνει στην αφή, στη γραφή και στη γλώσσα.

Στο ιδιαίτερο πρόγραμμα του εργαστηρίου που παρουσιάζουμε το Σάββατο 24/11/ στο TAF θα επιχειρήσουμε να προσεγγίσουμε την απτική αντίληψη μέσα από τις ψυχολογικές και τις αισθητικές προεκτάσεις ενός υλικού αντικειμένου: τα γάντια.

Η δράση αποτελείται από δύο μέρη και θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 24/11 στις αίθουσες του Καλλιτεχνικού Οργανισμού TAFtheartfoundation στο Μοναστηράκι.

Στο διαδραστικό εργαστήρι του πρώτου μέρους η εικαστικός/art–therapist, Έλενα Τονικίδη θα προσκαλέσει τους συμμετέχοντες «καθρεφτιστούν» στο υλικό των γαντιών στη διάρκεια μιας διαδραστικής άσκησης που συνδυάζει ψυχολογικές διαθέσεις και σκέψεις με την αίσθηση της αφής.

Στο δεύτερο μέρος η ψυχολογική ερμηνεία για τα γάντια επικεντρώνεται στη περιγραφή της σειράς των χαρακτικών του μοντερνιστή εικαστικού Max Klinger με τίτλο: TO ΓΑΝΤΙ (1878). Ο Γερμανός συμβολιστής αποδίδει τις διαστάσεις του ψυχολογικού υποσυνείδητου, που εμφανίζεται με τη μορφή εμμονών και ερωτικών φαντασιώσεων, σε μια σειρά δέκα πινάκων που αφηγούνται μια ιστορία.

Η προσέγγισή του θα επηρεάσει τους εικαστικούς διαδόχους του Υπερρεαλισμού, Giorgio de Chirico και Dali’ όπως θα σχολιάσουμε στο εργαστήρι. Ενώ το γάντι συνεχίζει να προκαλεί τη φαντασία σύγχρονων εικαστικών όπως τον pop art καλλιτέχνη, Domenico Gnoli.

Στο τρίτο μέρος ο αρθογράφος, styling aesthete Γιώργος Κωνσταντινίδης θα ξεδιπλώσει τον συμβολικό χαρακτήρα των γαντιών προσεγγίζοντας το dress code που συχνά απαιτεί τη χρήση τους. Από αντικείμενο πρόκλησης ήδη από την Αναγέννηση έως την υπογραφή της κομψότητας στη νεωτερικότητα. Τα ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά που συνθέτουν τη χειρονομία του γαντοφορεμένου χεριού θα περιγράψουμε στο εργαστήρι με τη παρουσίαση και συνοδευτικές διαφάνειες που μαρτυρούν τη συμβολική γλώσσα της αφής.

Συμμετοχή: 15 € ( 10€ μειωμένο για φοιτητές, κατόχους κάρτας ανεργίας).

Εγγραφές μέχρι 10/11/ : 12 €.

Αναλυτικό πρόγραμμα

  • 11:30’ -12:30’: Εγγραφές, καφές και πρωινό στο bouffet του εργαστηρίου
  • 12:30’- 14:30’: γάντια: ο κομψός «καθρέπτης» της αφής. Το διαδραστικό εργαστήρι της Έλενας Τονικίδη θα ασχοληθεί με τη ψυχοδυναμική διάσταση της σχέση μας με τα γάντια. Ένα αντικείμενο ένδυσης για τα χέρια που οι καταγωγές του ήδη αναφέρονται ήδη στη Βίβλο όταν ο Ιακώβ ντύνει με δέρμα ζώου τα χέρια του για να μπερδέψει την αφή του τυφλού πατέρα του, Ισαάκ. Στο εργαστήρι οι υλικές του ποιότητες μετατρέπονται σε αναμνήσεις αισθήσεων και εντυπώσεων και σκέψεων δημιουργώντας μια προσωπική αφήγηση.
  • 14:35’-15:30’: συμβολική γραφή και ασυνείδητο στην Τέχνη: Max Klinger “το γάντι»
    Στο τέλος του 19ου αι. o συμβολιστής ζωγράφος Max Klinger δημιουργεί μια σειρά χαρακτικών πινάκων, συγκεκριμένα δέκα πίνακες, που αφηγούνται μια ιστορία. Πρόκειται για τη πραγματική ιστορία του Γερμανού ζωγράφου όταν σε μια μάλλον τυχαία περίσταση περισυλλέγει το γάντι μιας Βραζιλιάνας καλλονής που η παρουσία της είχε μαγέψει την πόλη του Βερολίνου. Το γάντι θα γίνει η αφορμή για τη διαδοχή των ψυχολογικών καταστάσεων και φαντασιώσεων που ο Max Klinger αφηγείται στην ενότητα των απεικονίσεων «το γάντι».Η προσέγγιση και η θεματική του έργου θα επηρεάσει τους Υπερρεαλιστές εικαστικούς, Giogio de Chirico και Salvador Dali’ όπως επίσης θα σχολιάσουμε στο εργαστήρι. Ενώ το γάντι συνεχίζει να προκαλεί τη φαντασία σύγχρονων εικαστικών όπως τον pop art καλλιτέχνη, Domenico Gnoli.
  • 15:35’-16:30’ O αρθογράφος, styling aesthete Γιώργος Κωνσταντινίδης θα ξεδιπλώσει τον συμβολικό χαρακτήρα των γαντιών προσεγγίζοντας το dress code που συχνά απαιτεί τη χρήση τους. Από αντικείμενο πρόκλησης ήδη από την Αναγέννηση έως υπογραφή της κομψότητας στη νεωτερικότητα. Τα ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά που συνθέτουν τη χειρονομία του γαντοφορεμένου χεριού θα περιγράψουμε στο εργαστήρι με συνοδευτικές διαφάνειες που μαρτυρούν τη συμβολική γλώσσα της αφής.
  • 16:30’-17:00’: Συζήτηση κλεισίματος με τους συντελεστές και το κοινό.

Για πληροφορίες και εγγραφές στα email:

  1. giorgia@labirintoculturacivilta.org (Γεωργία Τσουδερού, συντονίστρια προγράμματος),
  2. info@labirintoculturacivilta.org (Ελισάβετ Μπαράκου, υπεύθυνη επικοινωνίας).

Τα υλικά του εργαστηρίου και του bouffet περιλαμβάνονται στο κόστος συμμετοχής.

Παρέχεται Βεβαίωση συμμετοχής.

Το παραγόμενο έργο, υλικό και αφηγηματικό, του διαδραστικού εργαστηρίου θα περιληφθεί στην εγκατάσταση έκθεσης που θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο 2019 στην έδρα του συνεργαζόμενου Φορέα ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ-ΤΕΧΝΗ και θα παρουσιαστούν την ps[υ]art therapy gallery, http://ps.art.therapy.gallery/ στο Κολωνάκι.
Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε και να δηλώσετε συμμετοχή…Τηρείται σειρά προτεραιότητας.

Συντονίστρια:
Γεωργία Τσουδερού [Labirinto/Mediterraneo]
Εκπαιδεύτρια:
Έλενα Τονικίδη, εικαστικός/art–therapist [Ψυχολογία-Τέχνη]
Ημερομηνία: Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018
Χώρος: Καλλιτεχνικός Οργανισμός TAF-theartfoundation

Με την ευγενική υποστήριξη/ Χορηγοί Επικοινωνίας

 Αφή   Αφή   Αφή   Αφή

Αναλυτικές Πληροφορίες
Ετικέτες
NLP & Life Coaching Program 2019 | Χαράλαμπος Σολέας
Επερχόμενη
Ιούνιος 23, 2019
Αθήνα
Share
Tweet
WhatsApp
Share
Email