Σωματικό Θέατρο – Μελέτη κίνησης μέσα από τις εικαστικές τέχνες & το φυσικό περιβάλλον

Σωματικό Θέατρο - Μελέτη κίνησης μέσα από τις εικαστικές τέχνες & το φυσικό περιβάλλον

Μελέτη κίνησης μέσα από τις εικαστικές τέχνες και το φυσικό περιβάλλον
(Βασικές αρχές Σωματικού Θεάτρου)

Μελετώντας σύγχρονες θεωρίες γύρω από τον χορό, θα παρατηρήσουμε ότι η αρχή δημιουργίας του αποτελεί σύνθεση και εξέλιξη βασικών καθημερινών μας κινήσεων. Ταυτόχρονα, διαπιστώνουμε ότι ενώ κινούμαστε βλέποντας και νιώθοντας τον κόσμο, ο κόσμος μεταβάλλεται και αυτός στην επιρροή της κίνησής μας.

Στο εργαστήριο αυτό οι συμμετέχοντες θα μελετήσουν τη δυνατότητα και τη δυναμική του σώματός τους να αντιδρά στους ήχους, στα συναισθήματά του, να κινείται στον χώρο παράλληλα με την χρήση λόγου, αντικειμένων και ήχων. Καλλιεργούν την ικανότητα να αφουγκράζονται, να διαβάζουν τις εσωτερικές διαδρομές της κίνησης στο σώμα τους και να τις αποτυπώνουν στο εξωτερικό περιβάλλον.

Εξερευνώντας αρχικά την πιο μικρή κίνηση με τη λιγότερη ένταση, καταλήγουν να αναγνωρίζουν τη λειτουργία και την αποτύπωση της, μαθαίνουν πώς να την διαχειρίζονται και πειραματίζονται με τις διαφορετικές δυνατότητες στην ένταση και τη δυναμική της, τον χώρο και τον χρόνο, ώστε να καταλήξει ο κάθε ένας στην σύνθεση της δικής του κινησιολογικής παρτιτούρας.

H τεχνική των κινήσεων και η ανάλυσή τους συμπληρώνονται από προσεγγίσεις διαφόρων άλλων γνωστικών πεδίων, όπως η ψυχολογία, η φιλοσοφία, η ποίηση, όσο και μέσα από την χρήση φυσικών στοιχείων, υλικών, χρωμάτων, φώτων, ήχων και λέξεων.

Στο εργαστήριο μελετούνται οι παρακάτω τομείς:

 • Χώρος και σώμα
  (ανάλυση – βιωματικές ασκήσεις κίνησης με βάση τις θεωρίες των Kandinsky και Foucault σε σχέση με τον χώρο)
 • Χορεύοντας μέσα από τις εικαστικές τέχνες
  (κινησιολογικές ασκήσεις – χορογραφίες με βάση τα χρώματα και την ζωγραφική)
 • Σώμα των λέξεων
  (κίνηση μέσα από το σύστημα της γλώσσας – ψυχοδυναμικές θεωρίες)
 • Σώμα και ήχος
  (σχεδιασμός και χορογραφία βάσει του ακουστικού ινδάλματος)
 • Κίνηση και κινηματογράφος
  (κινησιολογικές ασκήσεις – χορογραφίες με βάση κινηματογραφικό υλικό)

-Στο τέλος του εργαστηρίου θα υπάρξει παραγωγή παράστασης βασισμένη στο υλικό που θα διαμορφωθεί κατά τη διάρκειά του, ενώ θα δοθεί και βεβαιώση παρακολούθησης σε όλους τους συμμετέχοντες.

-Τα μαθήματα της μελέτης της κίνησης μέσα από τις εικαστικές τέχνες και το φυσικό περιβάλλον” απευθύνονται σε άτομα 18 ετών και άνω. Το εργαστήριο χωρίζεται στις 5 παραπάνω ενότητες, που είναι αλληλένδετες

Ώρες διεξαγωγής: 19.30-21.30 κάθε Παρασκευή

Κόστος: 8 ώρες μέσα στο μήνα 50 €, για άνεργους – φοιτητές 40 €

Καλλιόπη Κουτροπούλου
Ηθοποιός, απόφοιτη του τμήματος Υποκριτικής της Ανωτέρας Σχολής Δραματικής Τέχνης “Αθηναϊκή σκηνή”, με μετεκπαίδευση στην “Μελέτη της κίνησης μέσω εικαστικών τεχνών” (Διεθνής Σχολή Θεάτρου Jacque Lecoq, Παρίσι) και στην Μουσικοθεραπεία (Ωδείο Οπερα Αθηνών). Ιδρύτρια από το 2012 της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας «Καλειδοσκόπιο», όπου ασχολείται με την παραγωγή, σκηνοθεσία, χορογράφηση και παρουσίαση θεατρικών παραστάσεων και...
Αναλυτικές Πληροφορίες
Ετικέτες
24 Shares
More
Share
Vibe
WhatsApp
Share