Doc Childre: Η εσωτερική γαλήνη και η σιωπή αυξάνουν τη συνειδητότητά μας

Doc Childre: Η εσωτερική γαλήνη και η σιωπή αυξάνουν τη συνειδητότητά μας

Εσωτερική γαλήνη και σιωπή

Πολλοί πνευματικοί πολιτισμοί συγκλίνουν στο γεγονός ότι η εσωτερική γαλήνη δημιουργεί ένα ενεργητικό περιβάλλον που υποστηρίζει την αυξανόμενη συνειδητότητά μας, η οποία μπορεί να απελευθερώσει τη μετασχηματιστική δύναμη της αγάπης μας.

Αυτός είναι ο λόγος που, από την αρχή της δημιουργίας του HeartMath, πολλά από τα εργαλεία και ιδιαίτερα οι συσκευές του έχουν σχεδιαστεί για να παρακολουθούν και να διευκολύνουν την επίτευξη της γαλήνης και τη σύνδεσή της με τη φυσική μας εσωτερική σοφία και καθοδήγηση. Ξεχάστε τον μυστικιστικό και σκεφτείτε την εσωτερική γαλήνη ως κάτι πρακτικό και άξιο να εφαρμοστεί στον έξω κόσμο. Πόσες φορές δεν έχουμε πει στους φίλους ή στα παιδιά να παραμείνουν ήρεμοι και να μας ακούσουν, γιατί έχουμε κάτι σημαντικό να τους πούμε;

Αυτό αποκαλύπτει τον έμφυτο σεβασμό μας για την αξία της γαλήνης, οπότε γιατί να μην τη χρησιμοποιήσουμε με τρόπο που θα μας ωφελήσει περισσότερο, να μας ηρεμήσει ψυχικά και συναισθηματικά ώστε να ακούσουμε τις συμβουλές από τις διαισθητικές ιδέες της καρδιάς μας για καλύτερες επιλογές και αποτελέσματα.

Όταν ο νους μας τελικά απελευθερωθεί, η εσωτερική γαλήνη είναι εκεί που βρισκόμαστε. Από εκεί μπορούμε να επαναφέρουμε και να αναβαθμίζουμε τις εμπειρίες της ζωής μας. Όσο νωρίτερα μάθουμε την αξία της εσωτερικής γαλήνης, τόσο λιγότερο θα βιώνουμε τους στρεσογόνους τρόπους στους οποίους συχνά η ζωή μας ωθεί προκειμένου να σκεφτόμαστε πιο απαιτητικές επιλογές για προσωπική ηρεμία και ευτυχία. Συχνά ακούμε τον εαυτό μας και τους άλλους να λένε: «Αν είχα μεγαλύτερη προνοητικότητα, θα είχα χειριστεί την κατάσταση διαφορετικά». Η γαλήνη αποτελεί την πρωταρχική πηγή για την αύξηση της προνοητικότητας και της διορατικότητας. Η εσωτερική γαλήνη είναι ένα μέρος όπου η καρδιά μας μπορεί να μιλήσει χωρίς το μυαλό μας να τη βγάζει από την πορεία της. Προκειμένου να «είμαστε ήρεμοι και να μαθαίνουμε», πρέπει πρώτα να είμαστε ήρεμοι για να ακούσουμε.

Πρόκειται για μια επιλογή που ενισχύει τον προγραμματισμό των στιγμών εσωτερικής γαλήνης και επιτρέπει στην καρδιά, το μυαλό και τα συναισθήματά μας να πάψουν να ανταγωνίζονται μεταξύ τους και να απολαύσουν την ηρεμία μαζί. Η γαλήνη απαιτεί λίγη εξάσκηση, διότι το μυαλό μας θα προσπαθήσει να γεμίσει αυτό τον χώρο (ή οποιοδήποτε άλλο χώρο, αν η πόρτα παραμείνει ανοιχτή).

Αν η εσωτερική ηρεμία δεν προσέφερε αποτελέσματα υψηλής αξίας, σκεφτείτε όλους εκείνους τους αιώνες που οι διαλογιστές και οι πνευματικά αφυπνισμένοι άνθρωποι θα είχαν σπαταλήσει καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας. Αφού βελτιωθεί, η εσωτερική γαλήνη γίνεται σαν ένας προσωπικός ανελκυστήρας που θα μας προσφέρει την υψηλότερη θέα και θα εξαλείψει την κούραση από το ανέβασμα ατελείωτων σκαλοπατιών. Πιστεύουμε ότι η εξάσκηση της εσωτερικής γαλήνης θα μας συνδέσει με την ευφυή καθοδήγηση της καρδιάς μας κι έτσι θα αποτελέσει ένα θετικό βήμα μπροστά για την ανθρωπότητα όχι ως μόδα ή θρησκευτικό κίνητρο, αλλά ως ένα πρακτικό βήμα για τη δημιουργία μιας λιγότερο αγχωτικής και πιο ευτυχισμένης ζωής.

Τεχνική Εσωτερικής Ηρεμίας™ (Inner-Ease Technique™)

Εφαρμόστε τα βήματα αυτού του εργαλείου του Ινστιτούτου HeartMath για να δημιουργήσετε εσωτερική γαλήνη και ηρεμία.

1. Αν νιώθετε αγχωμένοι, αναγνωρίστε τα συναισθήματά σας μόλις αισθανθείτε ότι δεν είστε συγχρονισμένοι ή ότι διακατέχεστε από συνήθεις παράγοντες στρες – συναισθήματα όπως απογοήτευση, ανυπομονησία, άγχος, υπερφόρτωση, θυμό, επικριτικότητα , πνευματικό αδιέξοδο κλπ.

2. Κάντε ένα σύντομο διάλειμμα και εφαρμόστε την Τεχνική Καρδιακής Αναπνοής (Heart-Focused Breathing): Αναπνεύστε λίγο πιο αργά από το συνηθισμένο και σκεφτείτε ότι αναπνέετε από την περιοχή της καρδιάς ή του θώρακα.

3. Κατά τη διάρκεια της Καρδιακής Αναπνοής, φανταστείτε ότι με κάθε αναπνοή προσελκύετε ένα αίσθημα εσωτερικής γαλήνης και εμπλουτίζετε την ψυχική και συναισθηματική φύση σας με ισορροπία και αυτοφροντίδα από την καρδιά σας.

4. Αφού τα στρεσογόνα συναισθήματα καταλαγιάσουν, δεσμευτείτε ειλικρινά και επιβεβαιώστε ότι θέλετε να ενσωματώσετε και να διατηρήσετε την κατάσταση της γαλήνης καθώς επιστρέφετε τις εργασίες σας, τις προκλήσεις ή τις καθημερινές σας αλληλεπιδράσεις.

Το να λειτουργείτε μέσα από την κατάσταση της εσωτερικής γαλήνης αποτελεί μια φυσική εξάσκηση που φέρνει την ουσία της γαλήνης στις καθημερινές αλληλεπιδράσεις σας.

Οφέλη και πρακτικές εφαρμογές της Τεχνικής Εσωτερικής Ηρεμίας

• Ξεκινήστε την ημέρα σας ακολουθώντας τα βήματα της Τεχνικής Εσωτερικής Ηρεμίας με τη δέσμευση ότι θα αναπνέετε ήρεμα σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό θα σας βοηθήσει να ενσωματώσετε τα πλεονεκτήματα της εξάσκησης της Τεχνικής στο σύνηθες πρόγραμμά σας και τις αλληλεπιδράσεις σας.

• Καθώς συνεχίζετε μέσα στην ημέρα, η εσωτερική ηρεμία σας βοηθά να εμποδίσετε την ανυπομονησία και τους περισπασμούς του νου που θα σας έκαναν να παρακάμψετε τους διαισθητικούς ψιθύρους σημαντικότερων επιλογών και κατευθύνσεων.

• Το να ενεργείτε από μια κατάσταση εσωτερικής ηρεμίας είναι μια ευφυής ικανότητα της καρδιάς που δημιουργεί πιο αποτελεσματική διαχείριση και κατανομή της προσωπικής ενέργειας. Η οικονομία της προσωπικής ενέργειας μετατρέπεται σε κορυφαία προτεραιότητα στη συναισθηματική κατάσταση του σήμερα.

• Η εσωτερική ηρεμία μειώνει τη λύπη και την απώλεια ενέργειας από μη αποτελεσματικές αποφάσεις.

• Ενώ βρίσκεστε σε κατάσταση εσωτερικής ηρεμίας, ταξιδεύετε στον πιο ευθύ δρόμο προς την εκδήλωση των προθέσεών σας.

Η σιωπή είναι χρυσός

Γιατί η σιωπή είναι ωφέλιμη για τον νου σας.
Το 2016, η Carolyn Gregoire έγραψε σε ένα άρθρο στην ιστοσελίδα Huffington Post το εξής: «Σε έναν κόσμο γεμάτο θόρυβο και περισπασμούς, η εύρεση μικρών στιγμών γαλήνης ωφελούν τον εγκέφαλο και το σώμα σας». Παραθέτει 4 επιστημονικούς λόγους γι’ αυτό. Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο.

• Η σιωπή ανακουφίζει από το στρες και την ένταση.
• Η σιωπή ανεφοδιάζει τους ψυχικούς μας πόρους.
•Στη σιωπή, μπορούμε να αξιοποιήσουμε το προεπιλεγμένο μοτίβο λειτουργίας του εγκεφάλου.
• Η σιωπή αναγεννά τα κύτταρα εγκεφάλου.

«Η εξωτερική σιωπή αποτελεί την πόρτα για την εσωτερική σιωπή». (Ram Dass)

Μια τελική σημείωση για τη σιωπή

Σε έναν κόσμο πολυάσχολο που αλλάζει συνεχώς η εξωτερική σιωπή δεν είναι πάντοτε εφικτή, αλλά μπορείτε να μειώσετε τις βλαβερές επιπτώσεις επιτυγχάνοντας εσωτερική σιωπή κατά τη διάρκεια της ημέρας σας. Αφιερώστε μερικά λεπτά 2 ή 3 φορές την ημέρα για να εφαρμόσετε τα βήματα της Τεχνικής Εσωτερικής Ηρεμίας που θα σας βοηθήσουν να περνάτε με ηρεμία μέσα από κάθε εξωτερικό θόρυβο που βιώνετε.

To άρθρο έγραψαν η Sara Childre, Πρόεδρος του Ινστιτούτου HeartMath και ο Doc Childre, ιδρυτής του Ινστιτούτου HeartMath

Related Posts
Το βιβλίο
Κλείσε θέση
Άλλα άρθρα
1η Ημερίδα HeartMath
Δωρεάν εκπαίδευση HeartMath σε φροντιστές ασθενών με νόσο Alzheimer
Δείτε δωρεάν το καταπληκτικό εκπαιδευτικό και βιωματικό πρόγραμμα The HeartMath Experience
Όσα μάθαμε από την επίσκεψη του Howard Martin στην Αθήνα. Φωτογραφίες
Οδηγίες για την εγκατάσταση της εφαρμογής Global Coherence App
Tο βιβλίο “Η Νοημοσύνη της Καρδιάς” στα Ελληνικά
Συνέντευξη του Howard Martin στην Εναλλακτική Δράση
Η νοημοσύνη της καρδιάς μπορεί να μας προσφέρει πολύτιμη καθοδήγηση
5 πράγματα που δεν γνωρίζατε οτι μπορεί να κάνει η καρδιά σας
Oι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η καρδιά έχει τη δική της “νοημοσύνη”
Το δευτερογενές τραυματικό στρες ίσως επηρεάζει περισσότερους ανθρώπους απ’ ό, τι νομίζουμε
Πώς ένα σύντομο διάλειμμα μπορεί να σώσει την ημέρα σας
Πως να μετατρέψτε τις στρεσογόνες αντιλήψεις και αντιδράσεις σας σε εσωτερική γαλήνη
Πώς καταφέραμε να βοηθήσουμε ανθρώπους που βίωσαν έναν καταστροφικό σεισμό ύστερα από μια αποτυχημένη απόπειρα απαγωγής
Μια απλή τεχνική για να συνεισφέρουμε στην παγκόσμια ειρήνη

Μείνετε συντονισμένοι με την κοινότητα του HeartMath σε Ελλάδα και Κύπρο

* indicates required

Παρακαλούμε επιλέξτε τον τρόπου που θα θέλατε να επικοινωνήσουμε μαζί σας

Μπορείτε να διαγραφείτε από τη λίστα αυτή ανά πάσα στιγμή πατώντας απλά το unsebscribe που θα βρείτε στο τέλος κάθε e-mail

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

1 Shares
Share
Share
Tweet
Pin