Πως να μετατρέψτε τις στρεσογόνες αντιλήψεις και αντιδράσεις σας σε εσωτερική γαλήνη

Πως να μετατρέψτε τις στρεσογόνες αντιλήψεις και αντιδράσεις σας σε εσωτερική γαλήνη

Η επιστήμη έχει αποδείξει ότι τα θετικά συναισθήματα μπορούν να βοηθήσουν στο να αλλάξουν και να αντικατασταθούν τα συναισθήματα και οι αντιλήψεις που μας προκαλούν στρες. Αυτό εξισορροπεί τις εξαντλητικές επιπτώσεις των στρεσογόνων αντιδράσεών μας και επίσης μας επηρεάζει θετικά σε ψυχολογικά και σωματικό επίπεδο.

Καθώς ελέγχουμε τα συναισθήματά μας όλο και περισσότερο, μπορούμε να μειώσουμε και να αποτρέψουμε μεγάλο ποσοστό του άγχους που βιώνουμε. Μαθαίνοντας να εξουδετερώνουμε και να μεταμορφώνουμε το στρες μας, συμβάλλουμε θετικά και συνειδητά στην υγεία, την ισορροπία και την ολοκλήρωσή μας.

Προκειμένου να καταφέρετε να γίνετε συνειδητοί κυρίαρχοι της συναισθηματικής σας κατάστασης και των στρεσογόνων αντιδράσεών σας, ξεκινήστε εφαρμόζοντας την αυτοπαρακολούθηση.

Εσωτερική αυτοπαρακολούθηση

Καθώς ξεκινάτε την ημέρα σας αλλά και περιστασιακά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, κάντε στον εαυτό σας τις ακόλουθες ερωτήσεις:

• Τι αισθάνομαι αυτή τη στιγμή; Μήπως το μυαλό μου και τα συναισθήματά μου κάνουν ανησυχητικές και στρεσογόνες προβλέψεις σχετικά με κάποια μελλοντική έκβαση ή νιώθω ότι διαθέτω ανθεκτικότητα και ισορροπία ως προς τις αποφάσεις, τις ενέργειες και τις αντιδράσεις μου σε οτιδήποτε προκύψει μέσα στην ημέρα;

• Θυμάμαι ότι έχω την επιλογή να κάνω ένα σύντομο διάλειμμα και να ζυγίσω τις αντιδράσεις και την καθοδήγηση της καρδιάς μου – προτού γυρίσω στις ίδιες παλιές νοητικές και συναισθηματικές αντιδράσεις που ρίχνουν τη διάθεσή μου και εξαντλούν την ενέργεια που χρειάζομαι για να δημιουργήσω και να λειτουργήσω αποτελεσματικά;

Αυτός ο τύπος ερωτήσεων είναι απλώς για να θυμηθούμε ότι υπάρχουν προ-ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε προκειμένου να μετριάσουμε και να αποτρέψουμε ένα σημαντικό ποσοστό στρες και χαμηλής παραγωγικότητας.

Όταν αναπνέετε νιώθοντας ηρεμία, σας βοηθά να καταλαγιάσετε την αναστάτωση στο μυαλό σας. Αυτό σας διευκολύνει να αισθανθείτε τη διαισθητική καθοδήγηση της καρδιάς σας και να βρείτε λιγότερο αγχωτικούς και πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να αντιμετωπίσετε ό,τι προκύπτει μέσα στην ημέρα. Δεν μπορούμε να εξαφανίσουμε όλες τις προκλήσεις που μας παρουσιάζονται, μπορούμε όμως να τις αντιμετωπίζουμε πολύ καλύτερα. Η σύνδεση με την καρδιά μας μπορεί να γίνει ένα ισχυρό σύστημα εξουδετέρωσης του στρες και καθοδήγησης σε μια πιο γεμάτη ζωή.

Όταν χρειάζεστε μια αλλαγή συμπεριφοράς για να ανανεώσετε την ανθεκτικότητά σας, κάντε το εξής: αναπνεύστε, νιώστε εσωτερική ηρεμία και χαλαρώστε για λίγα λεπτά. Καθώς κάνετε αυτό, διατηρήστε το συναίσθημα της πραγματικής εκτίμησης για κάποιον άνθρωπο, ένα κατοικίδιο ζώο ή κάτι για το οποίο ενδιαφέρεστε. Το συναίσθημα της εκτίμησης έχει αποδειχτεί ότι ωφελεί την υγεία μας.
Κάντε μια λίστα με ορισμένα μοτίβα συμπεριφοράς που θέλετε να αλλάξετε για να μειώσετε το στρες και να αυξήσετε τη συναισθηματική σας ισορροπία. (Η συναισθηματική ισορροπία επιβραδύνει τον ρυθμό καύσης της ενέργειας που συσσωρεύουμε από τον ύπνο).

Θετικός εσωτερικός διάλογος

Κάντε έναν ειλικρινή εσωτερικό διάλογο για τις στάσεις και συμπεριφορές που βάλατε στη λίστα. Ο πιο ουσιαστικός εσωτερικός διάλογος γίνεται όταν η καρδιά – ο αληθινός σας εαυτός – μιλάει στον νου. Αν νιώθετε ότι παρασύρεστε σε διάφορες νοητικές διεργασίες, κάντε μια πραγματική προσπάθεια να ξαναγυρίσετε στο μέρος της καρδιάς σας. Αν προκύψει αναποφασιστικότητα ή αμφιβολίες για τον εαυτό σας, απλώς συνειδητοποιήστε ότι πρόκειται για τον παλιό τρόπο σκέψης σας. Νιώστε γαλήνη αναπνέοντας και συγκεντρωθείτε ήρεμα στην αλλαγή που πραγματικά επιθυμείτε.

Εφαρμογές εσωτερικής γαλήνης

Εντοπίστε τις καθημερινές δραστηριότητες, τις καταστάσεις ή τις αλληλεπιδράσεις στις οποίες πιστεύετε ότι θα βοηθηθείτε όταν αναπνέετε νιώθοντας ηρεμία και κάντε ήσυχα διαλειμματα.

Υπάρχουν πολλές καταστάσεις που δημιουργούν άγχος στη ζωή των ανθρώπων και που το θεωρούν δεδομένο επειδή μοιάζει φυσιολογικό. Μπορείτε να νιώσετε γαλήνη σε αυτές τις καταστάσεις καθώς αναπνέετε, καθώς και να ελέγξετε την ενέργειά σας. Διαβάστε παρακάτω μια μικρή λίστα σημαντικών καταστάσεων όπου πρέπει να θυμάστε να αναπνέετε νιώθοντας ηρεμία.

• Πριν απαντήσετε σε ένα ενοχλητικό μέιλ.
• Όταν είστε φορτωμένοι με πάρα πολλά πράγματα που πρέπει να κάνετε.
• Όταν έχετε κολλήσει στην κίνηση και έχετε καθυστερήσει σε ένα ραντεβού.
• Όταν ο υπολογιστής σας κάνει επανεκκίνηση.
• Όταν σκέφτεστε σημαντικά ζητήματα ή επιλογές.
• Όταν οι προκλήσεις της ζωής έρχονται πιο γρήγορα από τις λύσεις.
• Όταν εγκλωβίζεστε από τα προβλήματα των άλλων ανθρώπων και δεν μπορείτε να απεμπλακείτε (το αίσθημα της γαλήνης καθώς αναπνέετε μπορεί να σας βοηθήσει να απομακρυνθείτε από αυτή την ενέργεια και να μην παρασυρθείτε).
• Κατά τη διάρκεια επαγγελματικών συναντήσεων – όταν αναπνέετε νιώθοντας ηρεμία προκειμένου να αφουγκράζεστε καλύτερα, να έχετε μεγαλύτερη κατανόηση, περισσότερη υπομονή και για να παραμείνετε συναισθηματικά σε ετοιμότητα. Αν χάσετε την ψυχραιμία σας, το αίσθημα της ηρεμίας καθώς αναπνέετε θα σας βοηθήσει να συγκεντρωθείτε ξανά, ειδικά αν υπάρξουν απογοητεύσεις και επικρίσεις.

Αφού μάθετε να νιώθετε γαλήνη καθώς αναπνέετε, θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν πολλές καταστάσεις όπου, καθώς αναπνέετε, μπορείτε να φανταστείτε ότι αντλείτε υψηλότερης ποιότητας συναισθηματικές συμπεριφορές οι οποίες ενισχύουν την υγεία, την ισορροπία και την αυτοπροστασία. Προσπαθήστε να μην νιώθετε επικριτικοί, να είστε γεμάτοι καλοσύνη, συγχώρεση, αυξημένη ανθεκτικότητα, συμπόνια κ.λπ. Η υιοθέτηση αυτών των θετικών συναισθημάτων έχει αποδειχτεί ότι βοηθάει να μεταμορφωθεί το άγχος άμεσα, ενώ προσφέρει οφέλη στην υγεία.

Διαβάστε τον τρόπο με τον οποίο η Ashley δημιούργησε εξισορρόπηση νιώθοντας γαλήνη αναπνέοντας και κάνοντας σύντομα διαλειμματα

Η Ashley έφτασε στη δουλειά της και συνάντησε τη Melissa. Αμέσως θυμήθηκε πως η Melissa ήταν επιθετική απέναντί της στο χθεσινό meeting. Μέσω της εσωτερικής αυτοπαρακολούθησης, η Ashley κατάλαβε ότι μόλις είδε τη Melissa στον διάδρομο της προκάλεσε ένα αίσθημα δυσαρέσκειας.

Αντί να αφήνει την ενέργειά της να τροφοδοτεί τη δυσαρέσκεια, η Ashley θυμήθηκε να νιώσει ηρεμία αναπνέοντας και κάνοντας σύντομα διαλείμματα για να καταλάβει τι ένιωθε η καρδιά της και πώς θα μπορούσε να την καθοδηγήσει. Καθώς σκεφτόταν την κακή επικοινωνία της με τη Melissa, η αντίληψή της άρχισε να αλλάζει: «Ίσως δεν επικοινώνησα ξεκάθαρα με τη Melissa, αφού βιαζόμουν. Κι αν εκείνη την ημέρα ένιωθε ψυχολογικά άσχημα; Στη συνέχεια άρχισα να θυμάμαι την πρόθεσή μου να αλλάξω πιο γρήγορα αυτά τα κατώτερα συναισθήματα, διότι γνωρίζω μέσα στην καρδιά μου ότι κανείς δεν βγαίνει νικητής όταν υπάρχει δυσαρέσκεια και διχόνοια».

Όπως πάντα, η Ashley εξεπλάγη από τη διαφορά στην αντίληψη όταν πραγματικά βρίσκεται σε επαφή με την ικανότητα διάκρισης και την καθοδήγηση της καρδιάς της. Καθώς τα συναισθήματα της καρδιάς της επανήλθαν απέναντι στη Melissa, βίωσε τη ζεστή σχέση που ούτως ή άλλως έχει με τη Melissa μαζί με βαθιά εκτίμηση για τη φιλία τους.

Η καρδιά μας φωτίζει το σωστό μονοπάτι για να ξαναγυρίσουμε στον δρόμο μας όταν ξεφεύγουμε.

Η πρακτική της εσωτερικής γαλήνης δεν αφορά μόνο την αποφυγή του στρες, αλλά και τη διατήρηση της ισορροπίας και των αρμονικών αλληλεπιδράσεων. Το να προχωράτε με εσωτερική γαλήνη δεν σημαίνει ότι πρέπει να λειτουργείτε με την ταχύτητα ενός σαλιγκαριού, ούτε πρόκειται για μια κατάσταση χαλάρωσης και ύπνου. Έχει να κάνει με την επιβράδυνση της εσωτερικής γλώσσας του σώματός σας – τις μηχανικές, νοητικές και συναισθηματικές αντιδράσεις που προκαλούν λάθη και πράξεις για τα οποία με ευκολία κατηγορούμε τους άλλους.
Αφιερώστε λίγα λεπτά κάθε μέρα για να αναπνέετε νιώθοντας γαλήνη, να κάνετε εσωτερική αυτοπαρακολούθηση και σύντομα διαλειμματα για να καταλάβετε τι νιώθει η καρδιά σας σχετικά με διάφορα ζητήματα και πώς θα μπορούσε να σας καθοδηγήσει. Στη συνέχεια, φανταστείτε όλο αυτό σαν να είχατε μπροστά σας μια μηχανή Harley, και οδηγήστε τη με απόλυτη ελευθερία χωρίς να κοιτάξετε πίσω σας. Δεν θα ήταν ωραίο αν ήταν τόσο εύκολο; Η καρδιά μας μας διευκολύνει όπως τα καινούργια ηλεκτρικά ποδήλατα: μας βοηθούν ειδικά να ανέβουμε μέχρι τον λόφο, αλλά πρέπει να κάνουμε και πετάλι. Έτσι είναι όμως το δίκαιο.

Το άρθρο είναι ευγενική παραχώρηση του Ινστιτούτου HeartMath
Με τη συνεισφορά του Doc Childre, ιδρυτή του Ινστιτούτου HeartMath

Related Posts
Το βιβλίο
Κλείσε θέση
Άλλα άρθρα
1η Ημερίδα HeartMath
Δωρεάν εκπαίδευση HeartMath σε φροντιστές ασθενών με νόσο Alzheimer
Δείτε δωρεάν το καταπληκτικό εκπαιδευτικό και βιωματικό πρόγραμμα The HeartMath Experience
Όσα μάθαμε από την επίσκεψη του Howard Martin στην Αθήνα. Φωτογραφίες
Οδηγίες για την εγκατάσταση της εφαρμογής Global Coherence App
Tο βιβλίο “Η Νοημοσύνη της Καρδιάς” στα Ελληνικά
Συνέντευξη του Howard Martin στην Εναλλακτική Δράση
Η νοημοσύνη της καρδιάς μπορεί να μας προσφέρει πολύτιμη καθοδήγηση
5 πράγματα που δεν γνωρίζατε οτι μπορεί να κάνει η καρδιά σας
Oι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η καρδιά έχει τη δική της “νοημοσύνη”
Το δευτερογενές τραυματικό στρες ίσως επηρεάζει περισσότερους ανθρώπους απ’ ό, τι νομίζουμε
Πώς ένα σύντομο διάλειμμα μπορεί να σώσει την ημέρα σας
Πως να μετατρέψτε τις στρεσογόνες αντιλήψεις και αντιδράσεις σας σε εσωτερική γαλήνη
Πώς καταφέραμε να βοηθήσουμε ανθρώπους που βίωσαν έναν καταστροφικό σεισμό ύστερα από μια αποτυχημένη απόπειρα απαγωγής
Μια απλή τεχνική για να συνεισφέρουμε στην παγκόσμια ειρήνη

Μείνετε συντονισμένοι με την κοινότητα του HeartMath σε Ελλάδα και Κύπρο

* indicates required

Παρακαλούμε επιλέξτε τον τρόπου που θα θέλατε να επικοινωνήσουμε μαζί σας

Μπορείτε να διαγραφείτε από τη λίστα αυτή ανά πάσα στιγμή πατώντας απλά το unsebscribe που θα βρείτε στο τέλος κάθε e-mail

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

12 Shares
Share
Share
Tweet
Pin