Μελέτη δείχνει ότι τα σκυλιά μπορούν να ανιχνεύσουν τον καρκίνο, με ακρίβεια 97%

Μελέτη δείχνει ότι τα σκυλιά μπορούν να ανιχνεύσουν τον καρκίνο, με ακρίβεια 97%

Δεν είναι άγνωστο ότι τα σκυλιά αγαπούν να οσμίζονται τα πάντα γύρω τους. Πάρτε το σκυλί σας για μια βόλτα και το πιο πιθανό είναι να περάσει τον περισσότερο χρόνο του, χρησιμοποιώντας τις οσφρητικές του ικανότητες, για να μυρίσει κι έτσι να γνωρίσει, όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του κόσμου γύρω του.

Πράγματι, η όσφρηση του σκύλου είναι από πολύ καιρό, ένα ισχυρό εργαλείο που χρησιμοποιείται από τον άνθρωπο, είτε πρόκειται για αστυνομικές επιχειρήσεις, είτε για εγκληματολογικές έρευνες, είτε για την ανίχνευση παρασίτων, όπως τα bug bugs. Με 200 έως 300 εκατομμύρια νοηματικούς υποδοχείς στις μύτες των σκύλων – έναντι των 5 εκατομμυρίων στις ανθρώπινες μύτες – ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στις οσμές, που εμείς, δεν έχουμε καμία ικανότητα να αντιλαμβανόμαστε. Τα σκυλιά έχουν αποδείξει ακόμη και την αποτελεσματικότητά τους στην ανίχνευση των συνθηκών ανθρώπινης υγείας όπως οι πονοκέφαλοι της ημικρανίας.

Και τώρα, μια νέα μελέτη έχει αποδείξει τη θεωρία ότι τα σκυλιά μπορούν να χρησιμοποιήσουν την εξαιρετικά εξελισσόμενη αίσθηση της όσφρησης, για να ανιχνεύσουν δείγματα αίματος από άτομα με καρκίνο, με το θεαματικό ποσοστό ακρίβειας του 97%.

Η ανακάλυψη θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο οι ερευνητές έχουν αναζητήσει νέες μεθόδους ανίχνευσης καρκίνου, οι οποίες κυμαίνονται από τεχνητή νοημοσύνη (AI) έως αναλύσεις αναπνευστικού.

Διαβάστε επίσης: Πώς τα κατοικίδια βελτιώνουν την ψυχική μας υγεία

Ο επικεφαλής της έρευνας Heather Junqueira της BioScentDx δήλωσε:

«Παρόλο που σήμερα δεν υπάρχει θεραπεία για τον καρκίνο, η έγκαιρη διάγνωση προσφέρει την καλύτερη ελπίδα επιβίωσης. Μια εξαιρετικά ευαίσθητη δοκιμασία ανίχνευσης καρκίνου θα μπορούσε ενδεχομένως να σώσει χιλιάδες ζωές και να αλλάξει τον τρόπο αντιμετώπισης της νόσου» και συμπλήρωσε:

“Αυτή η εργασία είναι πολύ συναρπαστική γιατί ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω έρευνα σε δύο μονοπάτια, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέα εργαλεία ανίχνευσης του καρκίνου. Το ένα θα είναι να χρησιμοποιεί ανίχνευση με την όσφρηση του σκύλου ως μέθοδο διαλογής για καρκίνους και η άλλη θα είναι να προσδιορίσει τις βιολογικές ενώσεις που ανιχνεύουν τα σκυλιά και στη συνέχεια να σχεδιαστεί τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου με βάση αυτές τις ενώσεις.

Η ομάδα ελπίζει ότι, η μελέτη αυτή, μπορεί να βοηθήσει ώστε να προετοιμαστεί ο δρόμος για ερευνητικά έργα μεγαλύτερης κλίμακας, που θα μπορούν να ξεκλειδώσουν τη δύναμη της όσφρησης του σκύλου και να τη χρησιμοποιήσουν ως αποτελεσματικό μέσο για την τελική αναγνώριση των βιολογικών δεικτών του καρκίνου.

1K Shares
Share
Tweet
WhatsApp
Share
Email